In de schijnwerper

Nieuws

Alle nieuws uit het primair onderwijs

In de schijnwerper: Volop kansen in Venlo!

Venlo in de schijnwerper 940x370 1

Gemeente Venlo biedt nieuwkomers direct een plek in de gemeenschap dankzij intensieve samenwerking tussen gemeente, scholen en partners. Mascha Bosman en Marjo Hendriks zijn betrokken vanuit de gemeente om samen met partners een heldere visie voor nieuwkomers in het onderwijs uit te zetten in Venlo. Vanuit een visie op gelijke kansen, krijgen leerlingen van 2 tot 23 jaar continuïteit en maatwerk in het onderwijs. Leerlingen die net in Nederland zijn, worden in verschillende taalklassen en ISK-voorzieningen opgevangen.

Doorgaande lijn

De doorgaande lijn voor eerstejaars nieuwkomers in het onderwijs is in Venlo zichtbaar bij iedere leeftijdscategorie. Met een stedelijk beleid geven de betrokken partijen zoals gemeente, onderwijsadvies, besturen en SWV richting aan het onderwijs aan nieuwkomers in de stad. De gemaakte afspraken zijn vastgelegd in een visiedocument waar alle partijen het over eens zijn en daarmee worden afspraken geborgd. Zo blijven de partners betrokken, wordt verantwoordelijkheid gedeeld en wordt de doorgaande lijn sterker. Hiermee is de gemeente Venlo een mooi voorbeeld van stedelijke samenwerking. Hoe de doorgaande lijn eruit kan zien bij de verschillende scholen ziet LOWAN tijdens een bezoek aan een aantal locaties.

Integratie vanaf dag één

In basisschool Mikado starten nieuwkomers vanaf dag één deels in reguliere groepen tijdens bijvoorbeeld technisch lezen, buiten spelen en creatieve vakken. Daarnaast worden zij voor een gedeelte van de schooldag in een aparte klas ondersteund met een extra taalaanbod gericht op woordenschat, grammatica en rekentaal. De school ziet met dit aanbod vooral kansen om nieuwkomersleerlingen zo snel mogelijk mee te laten doen en in contact te brengen met Nederlandse kinderen.

Soepele overgang PO-VO

Bij basisschool Groeneveld zorgen 10-14-jarigen klassen, voor een soepele overgang naar het reguliere voortgezet onderwijs. De leerlingen, in de bovenbouw leeftijd van het PO en onderbouwleeftijd van het VO, krijgen een speciaal aanbod gericht op instroom in het VO. Leerkrachten hebben intensief contact met de ISK en de VO-scholen zodat de doorstroom goed verloopt. Voor de leerlingen voelen de 10-14 klassen als een veilige haven, waar zij de eerste taalvaardigheid in het Nederlands kunnen ontwikkelen.

Maatwerk met perspectief

Binnen Gilde Opleidingen (MBO), is in samenwerking met de reguliere ISK in Venlo, een MBO-ISK ingericht waar nieuwkomers vanaf 16 jaar worden voorbereid op werk of een vervolgstudie. Naast extra taalaanbod zijn loopbaanbegeleiding en praktijkgericht leren belangrijke onderdelen van het programma. Bij Gilde Opleidingen wordt, indien dit nodig is, een verlengd jaar taalonderwijs aangeboden, zodat studenten kunnen doorstromen naar een passend niveau op een MBO opleiding. Gilde Opleidingen biedt een mooie plek om juist voor deze oudere nieuwkomers een passend aanbod neer te zetten.

Taalondersteuning op maat

Bij PRO-locatie Wildveld krijgen leerlingen extra taalondersteuning op maat. Het aanbod is gericht op het werk in de praktijk, met het daarbij horende taalaanbod. LOWAN kwam langs en werd getrakteerd op een lunch met gerechten uit Syrië, Afghanistan en Eritrea, bereid door drie leerlingen van de school die over hun achtergrond vertelden.

In de schijnwerper

Dit artikel is deel van de serie ‘in de schijnwerper‘. Hierin delen we mooie voorbeelden uit de praktijk. Wil je ook graag in de schijnwerper? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina