main-logo
Lesmateriaal

Lesmateriaal

Lesmateriaal en vakliteratuur voor nieuwkomers in het voortgezet onderwijs

Window of tolerance

Deze animatie legt uit wat de impact van stress kan zijn op een kind. Wat langdurige stress kan doen met de ontwikkeling van de hersenen. En hoe professionals of de ouders de kinderen kunnen helpen bij het omgaan met deze stress. Het is een fijn hulpmiddel bij gesprekken met ouders en kinderen. De animatie is er in verschillende talen.
Als kinderen gesteund worden door een volwassene die ze vertrouwen, kunnen kinderen best veel aan, ook heftige stressmomenten. In de psychologie wordt de zone waarbinnen iemand stress goed aan kan de ‘window of tolerance’ genoemd. Zolang de stress binnen dit raam blijft, is er niets aan de hand en functioneert iemand goed. Loopt de stress te hoog op of duurt het te lang, dan schiet de stress buiten het raam. Bij kinderen gebeurt dat makkelijker als er geen volwassene is die ze kalmeert.
De kinderen die nu vanuit Oekraïne (maar ook vanuit Rusland) naar Nederland komen, hebben in korte tijd veel nare dingen meegemaakt. Zo’n ervaring kan zo ingrijpend zijn en zo’n overweldigend gevoel van angst, hulpeloosheid en doodsangst veroorzaken, dat het kind getraumatiseerd raakt. Hevige of langdurige stress kan – zeker als het op jonge leeftijd speelt – het hele stresssysteem ontregelen. De animatie over de window of tolerance kan helpen om te praten over stress en wat je kan doen. De Nederlandstalige animatie is ontwikkeld door Augeo Foundation en Stichting Kinderpostzegels.

Beschikbare talen
De animatie is beschikbaar in de talen: Nederlands, Engels, Oekraïens, Roemeens, Russisch en Pools.
Hier vind je alle animaties bij elkaar:

Tips voor ouders
Bij het bekijken van de animatie Window of tolerance is een document met tips voor ouders/verzorgers opgesteld hoe je je kind kunt helpen zich veiliger te voelen en om te gaan met gevoelens van hevige stress.
Dit document is beschikbaar in alle talen van de animatie.
o Nederlands: https://www.augeo.nl/wot-tips-nl
o Ukrainian: https://www.augeo.nl/wot-tips-ua
o English: https://www.augeo.nl/wot-tips-en
o Romanian: https://www.augeo.nl/wot-tips-ro
o Russian: https://www.augeo.nl/wot-tips-ru
o Polish: https://www.augeo.nl/wot-tips-pl

thumnail

Informatie

  • Auteur(s): Augeo en stichting Kinderpostzegels
  • Uitgever:Augeo
  • Jaar van uitgave:2022

Deel deze pagina