main-logo
Nieuws
Kwaliteitszorg

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Starten met de LOWAN leerlijnen? Bekijk ons scholingsaanbod

Willen jullie dit schooljaar starten met de LOWAN leerlijnen of eerst eens weten hoe de nieuwe leerlijnen precies zijn opgebouwd? Bekijk dan ons scholingsaanbod voor schooljaar 2023-2024 en schrijf je in. 

Aanbod per periode
Iedere 2 tot 3 maanden organiseren we een reeks van drie online bijeenkomsten (webinars) gevolgd door een aantal spreekuren. De webinars worden niet opgenomen, we vinden het van grote meerwaarde dat we met elkaar in gesprek kunnen. We bieden de webinars herhaald door het jaar heen. Tijdens deze spreekuren kun je terecht met al je vragen over het werken met de leerlijnen. De webinars en spreekuren worden gratis aangeboden.  

Waarom werken met de LOWAN leerlijnen?
Met grote verschillen tussen leerlingen, is het voor jou als leerkracht een flinke uitdaging om in korte tijd zo veel mogelijk schoolse kennis en de Nederlandse taal bij te brengen. Om je daarbij te helpen heeft een werkgroep van experts uit het nieuwkomersveld leerlijnen (PO) ontwikkeld.

In de leerlijnen staat steeds wat in de eerste fase aan bod moet komen voor een goede aansluiting met het regulier onderwijs. Als leerkracht kun je de leerlijnen gebruiken als handvat om jouw onderwijs doelgericht vorm te geven.

Per periode: 3 webinars en spreekuren
Webinar 1 Algemene introductie LOWAN leerlijnen en kleuter ontwikkellijnen
Doel sessie 1: Je hebt inzicht gekregen in hoe en waarom de LOWAN leerlijnen en kleuter ontwikkellijnen zijn samengesteld en kent de algemene opzet hiervan. Ook weet je waar je alle informatie over de LOWAN leerlijnen kunt terugvinden en waar je met jouw vragen terecht kunt.  

Webinar 2 Implementeren van leerlijnen groep 3 tot en met groep 8
Doel sessie 2: Je hebt kennisgenomen van hoe de NT2 specifieke aanpak in de leerlijnen zijn verwerkt. Je hebt aan de hand van een fictieve casus geleerd hoe je een ontwikkelperspectief voor een leerling opstelt en hiermee cyclisch kunt werken. Ook heb je een voorbeeld gezien van hoe de leerlijnen verwerkt kunnen worden in bijvoorbeeld een schoolspecifiek document, Schoolkr8 en ParnasSys.   

Webinar 3 Implementeren van ontwikkellijnen kleuters
Doel sessie 3: Je hebt kennisgenomen van hoe jonge kinderen tot ontwikkeling komen en begrijpt waarom kleuters een specifieke aanpak en begeleiding nodig hebben. Je hebt geleerd om met behulp van de ontwikkellijnen voor kleuters aan te sluiten bij de zone van de naaste ontwikkeling. Je hebt aan de hand van een fictieve casus geleerd hoe je een ontwikkelperspectief voor een kleuter opstelt en hiermee cyclisch kunt werken. Ook heb je een voorbeeld gezien van hoe de leerlijnen verwerkt kunnen worden in bijvoorbeeld een schoolspecifiek document, Schoolkr8 en ParnasSys.   

Spreekuren
Heb je na het volgen van bovenstaande webinars nog vragen of wil je graag een (geanonimiseerde) casus m.b.t. de leerlijnen bespreken? Meld je dan aan voor een van de spreekuren. 

Aanmelden
Wil je aanmelden voor de eerste sessies tot de herfstvakantie? Doe dit snel want sessie 1 begint op 25 september. De webinars duren een uur en zijn gepland van 15.30-16.30 uur.

Aanmelden webinars tot herfst

Aanmelden spreekuren na webinars leerlijnen

Liever sessies tussen herfst en kerst? Dat kan ook. Eerste webinar op 2 november, tweede op 13 november en derde webinar op 23 november.

Aanmelden webinars tussen herfst – kerst

Na de kerst starten met de webinars over leerlijnen? Ook dat kan. Eerste webinar op 15 januari, tweede op 22 januari en de derde webinar op 1 februari.

Aanmelden webinars tussen kerst-voorjaar

Van voorjaar tot zomer 2024 herhalen we dit aanbod.

Kan je vraag niet wachten?
Ga je voor het eerst werken met de LOWAN leerlijnen? Dan hopen we dat je je aanmeldt voor een van een reeks webinars. We delen namelijk belangrijke informatie over het werken met de leerlijnen tijdens deze sessies. Ook zijn er aansluitende spreekuren ingepland waar je met je vragen terecht kunt. 

Kan jouw vraag niet wachten tot de webinars of één van de spreekuren? Neem dan contact op met de helpdesk van LOWAN-PO. Dit kan telefonisch (030 – 232 4848) of via de mail 

Wil je van collega-scholen horen hoe zij werken met de LOWAN leerlijnen, stel je vraag in de community LOWAN Leerlijnen.  

Deel deze pagina