main-logo
Nieuws
Onderwijs noodopvanglocaties

Nieuws

Alle nieuwsitems voor voortgezet onderwijs

Meer noodopvanglocaties

Onderwijs voor Afghaanse evacués

Een maand geleden kwamen er heel plotseling Afghaanse evacués naar Nederland. Daar zitten ook veel kinderen bij. Ze werden opgevangen op een aantal terreinen van Defensie. Eerst 2 weken in quarantaine en dan verder kijken.

Met een Nederlandse vlucht meekomen betekent niet dat zij ook allemaal in Nederland blijven, een aantal van hen heeft een ander paspoort en reist door naar een ander land. Een aantal heeft al de Nederlandse nationaliteit en wordt zo snel naar huis of familie vervoerd.

Het was een grote chaos, veel onduidelijk, mensen doodmoe en zeer emotioneel. Met geen bezittingen als alleen de kleren die ze aan hadden kwamen ze in Nederland aan. Het COA verzorgde de eerste noodzakelijke levensbehoeften. Ook andere hulp van GGD e.d. werd ingevlogen.

LOWAN heeft wekelijks overleg met OCW en het COA om te proberen zo snel mogelijk tot onderwijs te komen zodra de plaatsen duidelijk zouden zijn waar de evacués wat langer zouden blijven. Inmiddels zijn Zeist (in ieder geval tot eind november), Zoutkamp (oktober/november?) en nieuw is Heumensoord bij Nijmegen ingericht.
De huidige opvang van het COA zit vol en er komen steeds meer noodopvanglocaties.

Oproep personeel

Lokalen en personeel zijn moeilijk te vinden. Hoor je dat er bij jou in de buurt een noodopvanglocatie opent? Ben je geïnteresseerd of ken je iemand in je netwerk? Neem contact op met de ISK in de betreffende regio. Op de website van LOWAN vind je bij Scholen altijd de contactgegevens van iedere ISK.
De ISK Nijmegen vraagt voor Heumensoord dringend docenten. Bekijk hun vacature en reageer voor 10 oktober!

Ithaka (ISK) Utrecht startte snel

Ithaka, de ISK Utrecht, draalde niet en schoot meteen in actie.
LOWAN had een gesprek met directeur Gerben Houwer en kreeg daarmee een inkijkje hoe dit in zijn werk ging.
Zodra de ISK hoorde dat er kinderen in Zeist zaten heeft Gerben zijn schoolbestuur NUOVO Scholen gevraagd om het onderwijs te mogen verzorgen. Zijn visie is: We hebben de morele en professionele verantwoordelijkheid om alle kinderen in de regio van onderwijs te voorzien, dat geldt dus ook voor de evacuees. Het bestuur gaf onmiddellijk groen licht “Wij zijn er ook voor deze kinderen!”.
Er is contact gelegd via het COA Utrecht. Daar heeft de ISK al een lange en goede samenwerkingsrelatie mee. Daarmee kwamen ze snel bij de juiste persoon van het COA in Zeist, de locatiemanager.

Hoe eerder je wat weet hoe eerder je kunt gaan organiseren.

Personeel werd geworven via collega’s en hun netwerken en sociale media, stagiaires en detacheringsbureaus (waar al langere tijd mee wordt samen gewerkt). Er moeten immers wel goede mensen komen, niet onder druk van spoed tornen aan kwaliteit.
Gelukkig waren er voldoende lokalen beschikbaar.
Je doet wat je kunt, niet alle vakken zijn meteen naar wens ingevuld, maar onderwijs is geen dagbesteding. Er werden 35 leerlingen verwacht maar op de dag van aankomen bleek het om 56 kinderen in de VO-leeftijd te gaan. Snel moet er weer bijgeschakeld worden.
Het COA regelt en betaalt het vervoer.

Intake en welkom

Daar wordt verder niet op gewacht, op 20 september wordt al de intake georganiseerd. Niet zoals het normaal gaat, dat zou teveel tijd in beslag nemen en te lang gaan duren.
Ithaka heeft toevallig een Afghaanse stagiaire in huis. Hij stond klaar, samen met andere Afghaanse leerlingen die al op school zitten. Alle leerlingen werden ontvangen met wat te drinken, wat lekkers erbij in een rustige fijne omgeving. Uiteraard stond ook het team klaar. Een korte intake volgde waarbij duidelijk werd wat ze aan onderwijs gehad hebben en vooral of ze konden lezen en schrijven.

Ouders komen in actie

Twee vaders van Afghaanse afkomst die actief zijn bij It’s My Child, een project van ouders en gehuisvest in het gebouw van de ISK, vroegen toestemming om naar de opvanglocatie te gaan om de ouders van de leerlingen welkom te heten, meer te vertellen over de school en het Nederlandse schoolsysteem. Dat hebben ze op 21 september gedaan.
En op 27 september was het dan zover, alle leerlingen gaan naar school.
“Zo mooi om hen met de bus te zien arriveren, lunchtrommel bij”.
Een Alfagroep en 2 startgroepen werden gestart.

ISK regiofunctie

Ithaka verzorgt het onderwijs aan nieuwkomers in de hele regio van en rondom de stad Utrecht. Het voordeel hiervan is dat er flexibel omgegaan kan worden met krimp en toename. Maar je kunt zo wel kwaliteit neerzetten en door goede afspraken met de vervolgscholen is de doorstroom goed geregeld. Nadeel is soms dat leerlingen wat verder moeten reizen.

Deel deze pagina