main-logo
Nieuws
NT2 app

Nieuws

Alle nieuwsitems voor voortgezet onderwijs

Nieuwe app voor NT2 docenten

Als je Nederlands leert als tweede taal, krijg je te maken met allerlei moeilijke eigenschappen van de taal: het verschil tussen ‘de’ en ‘het’, het woordje ‘er’ – aspecten die moeilijk zijn voor íedereen die Nederlands leert. Maar afhankelijk van je moedertaal, zul je ook nog andere problemen tegenkomen. In het Turks bestaat bijvoorbeeld geen verschil tussen ‘hij’ en ‘zij’. Het is lastig als je dat verschil in het Nederlands wel moet maken. Het Russisch heeft geen lidwoorden.
Voor docenten is het lastig om met dit soort moedertaalspecifieke problemen om te gaan. Je weet niet van iedere taal wat de verschillen met het Nederlands zijn, laat staan dat je oefeningen paraat hebt om die verschillen te oefenen.

Moedertaal in NT2 app

Taalkundigen van de Universiteit van Utrecht ontwikkelen samen met onderwijsdeskundigen en ICT-experts een (web)app, die NT2-docenten helpt bij het oplossen van deze problemen. In de app vind je overzichten van cruciale verschillen tussen het Nederlands en een aantal veel voorkomende eerste talen, met oefeningen erbij. De huidige versie van de app biedt informatie over de talen Marokkaans-Arabisch, Pools, Russisch, Spaans, Syrisch-Arabisch, Tigrinya, Tsjechisch en Turks.
Er is ook lesmateriaal toegevoegd. Uiteindelijk zal de app informatie geven over meer dan 15 talen.

Deel deze pagina