main-logo
Blogs
Blog 12

Op school en afstandsleren ISK-leerlingen

De auteur neemt je mee met haar ervaringen als coördinator van de ISK Deventer

Fura Grol
08 - 12 - 2020

Weer naar school maar ook online gaat door

Fura Grol is coördinator van de ISK Etty Hillesum Lyceum Deventer

Nieuw schooljaar
Mijn laatste blog was 12 juni 2020. Nu is het begin december.
Voor de zomervakantie zaten we nog met kleine groepjes op school die in shifts op school kwamen.
Gelukkig zijn alle uitgeleende laptops weer teruggebracht voor de vakantie. Het was nog wel een klus om ze allemaal weer in te bouwen in de laptopkarren. Een collega heeft dat met de conciërge gedaan.

 

Nieuwe leerlingen
Er bleken na de zomervakantie ook weer veel nieuwe leerlingen te zijn. Van tevoren had ik me afgevraagd hoe dat nu zou zijn met Corona, of er nog steeds leerlingen naar Nederland zouden (kunnen) komen. Dat was best spannend, want we hadden personeel voor 9 klassen klaar staan en een niet gevulde klas is duur! Maar de klassen werden goed gevuld, er kwamen dus toch nog steeds leerlingen naar Nederland, naar het AZC en naar huizen in Deventer en omstreken.

Gewoon
Nu na de zomervakantie zitten we met volledige klassen op school. In het begin nog zonder mondkapjes. En sinds een paar weken met mondkapjes op in de gangen en bij het rondlopen in de klas. Het ging geleidelijk, met eerst het mondkapjes advies en daarna de plicht. De mondkapjes op doen gaat best goed bij de ISK-leerlingen. Niet altijd, maar in de meeste gevallen wel. We hebben reserve mondkapjes om aan de leerlingen te geven als ze een mondkapje vergeten zijn. De Nederlandse leerlingen worden bij de deur nu naar huis gestuurd om een mondkapje op te halen.
Het begin van het schooljaar leek het bijna gewoon met iedereen in de klas. Maar wel met spatschermen op het bureau en plastic spatschermen voor je gezicht, of mondkapje op. En de ramen open. Koud!!

Oefenen en klas in quarantaine
We hebben als ISK-team wel bedacht dat we steeds voorbereid willen zijn op een eventuele lockdown. We hebben daarom met alle ISK klassen steeds geoefend met ms-teams in de klas. Zodat we niet de ingewikkelde start van thuisonderwijs zouden hebben van de vorige keer toen we niet voorbereid waren. Er komen wekelijks nieuwe leerlingen in de ISK, dus we moeten ms-teams blijven oefenen zodat ook de nieuwe leerlingen in office 365 kunnen komen. Gelukkig is het nog bijna niet nodig geweest thuis onderwijs te geven. Af en toe zit een geteste leerling thuis. Soms lukt het om die leerling mee te laten doen met de klas via teams. Maar we hadden vorige week een klas met 3 leerlingen met corona (later kwam er nog een 4e bij). In deze klas zitten oudere leerlingen. We hebben de klas een week in quarantaine gedaan in overleg met de GGD. Vooral de mentor en ook andere docenten hebben online-lessen gegeven.

Laptops
In oktober bedacht ik me dat als de leerlingen thuis zouden komen te zitten we ook weer hetzelfde probleem zouden hebben met leerlingen die thuis geen laptops hebben. Ik heb toen de gemeente een mail gestuurd en heb 100 laptops om uit te kunnen lenen gevraagd en gekregen!! Nu moeten we aan de slag om de laptops klaar te maken om ze te kunnen uitlenen, er moeten nummers op, er moeten uitleencontracten gemaakt e.d. Het is sowieso heel erg fijn dat onze leerlingen straks allemaal thuis een laptop hebben, zodat ze thuis verder kunnen werken met lessen die online staan.

Anders
Veel is toch anders dit jaar. Veel leerlingen blijven met milde klachten thuis. Het laten testen betekende in het begin dat leerlingen en sommige docenten wel een week niet op school waren. Onze leerlingen vinden het moeilijk om zich te laten testen. Aanmelden voor een test is al heel moeilijk, ze komen niet door het keuze menu aan de telefoon. Online aanmelden lukt beter.
In de herfst vakantie waren toch een paar leerlingen naar Polen gegaan. We moesten ze naar huis sturen toen ze weer op school kwamen om in quarantaine te gaan. Tegen onze natuur in!
Voor ons was het ook gek om leerlingen naar huis te sturen bij snotteren en hoesten. Anders probeerden we ze altijd zo lang mogelijk op school te houden.
En de vrijwilligers komen niet meer op school. Dat is heel jammer, maar het beleid is om zo min mogelijk mensen in de school te laten komen.
Verder is ook 1,5 meter afstand van onze leerlingen wel heel lastig. Veel leerlingen hebben bij erg veel zaken hulp nodig. Bijvoorbeeld inloggen op een NT2 site. Dat lukt nieuwe leerlingen niet alleen en zwakke leerlingen hebben daar heel lang hulp bij nodig. En je moet gewoon door de klas lopen om te zien of het lukt en om te ondersteunen. De praktijkvakken zijn nog veel ingewikkelder.

Meer
Voor de herfstvakantie vielen de corona gevallen op school mee bij ons; er was 1 collega met Corona en heel weinig leerlingen met corona. Vanaf november lopen de aantallen steeds meer op bij collega’s en leerlingen. Gisteren waren er 13 leerlingen gemeld op 1 dag met corona.

Steeds dichterbij
Mijn man -die ook collega is- zit in quarantaine thuis en geeft online les en geeft opdrachten mee aan leerlingen. En mijn schoonmoeder van 89 heeft corona. Ik ga ingepakt bij haar op bezoek en ben ook gewoon op school. De GGD zegt dat het kan.
In mijn klassen zijn een aantal leerlingen afwezig voor testen. Corona is nu heel dichtbij …

Anderen bekeken ook

ISK

Nieuwe aanvraag devices voor 15 december

Professionalisering

Subsidieregeling schoolkracht tot 15 januari

Deel deze pagina