main-logo
Blogs
Blog 6

De eerste weken afstandsleren ISK-leerlingen

De auteur neemt je mee met haar ervaringen als coördinator van de ISK Deventer

Fura Grol
08 - 04 - 2020

De vierde week met afstandsleren is ingegaan

Fura Grol is coördinator van de ISK Etty Hillesum Lyceum Deventer

Maandag 6 april
Ik ga weer naar school, zoals we nu elke maandagochtend doen. We werken op tenminste 1,5 meter afstand en apart in onze lokalen. Een aantal leerlingen komen individueel voor verschillende dingen even op school. We gaan weer materialen uitdelen, zoals werkboekjes en ook nog steeds laptops. Vorige week hebben we niet alle leerlingen kunnen bereiken die een laptop nodig hadden. We brengen materiaal naar het AZC en bij de leerlingen aan huis.

 

Ik geef een les Engels via Teams vanuit die locatie. Dat is toch nog steeds bijzonder, dat het lesgeven nu overal kan. Ik doe een spel met Engelse woorden (quizlet live) met iedereen. De leerlingen vragen of we de volgende keer Kahoot kunnen spelen. Ik moet uitzoeken hoe dat moet op afstand. En .. ik heb de leerstof nog niet in Kahoot staan .. Dat moet ik dan eerst doen. Een collega biedt aan dat voor mij te doen! #daslief! Na de quizlet help ik de aanwezige leerlingen individueel. Een leerling heeft haar boek uit. Ze moet deel B krijgen om verder te kunnen. Ze woont in een andere plaats (30 km verder op). Ik beloof dat ik het haar ga brengen. Een jongen heeft een ander niveau boek nodig. Hij woont op het AZC. Dat ga ik ook brengen. 2 leerlingen hebben hun hoofdstuk af, ze willen de antwoorden graag op papier. Ik print de antwoorden en fiets langs hun huizen om de antwoorden in de brievenbussen te doen. Deze les kost wel veel tijd met al deze acties erbij!

Contact met ouders
Ik ben niet helemaal tevreden met de aanwezigheid in deze les. Ik bel meteen een aantal ouders. En ik krijg goede respons. Ik word er blij van. Veel contacten lopen nu goed. Ik heb weer wat meer nummers van leerlingen zelf gescoord, dat communiceert veel makkelijker.
Een collega vertelde dat hij contact op nam met een moeder van een leerling in zijn klas omdat de leerling niet genoeg deed voor school. De moeder blijkt in Libanon te zijn op dit moment. Hij heeft zijn boodschap door kunnen geven aan moeder in Libanon en zij heeft op afstand haar zoon aan het werk gezet voor school!
Verder is er op deze maandag weer veel ingeleverd werk en dus ook veel nakijkwerk.
Ik heb via een collega vandaag een toestemming-papier binnen gekregen van een leerling voor een verwijzing naar praktijkonderwijs. Het loopt goed nu!
We halen met de aanwezige collega’s falafel voor lunch en eten dat -met afstand- gezellig samen op.

Dinsdag 7 april
Om de boeken Engels te kunnen brengen bij de 2 leerlingen die dat nodig hebben ga ik naar onze hoofdlocatie om de boeken te halen, ik fiets door naar het AZC en geef het boek af.
Ik vraag aan mijn collega’s wie er ervaring heeft met Kahoot spelen op afstand. Via Teams laat een collega mij 2 manieren zien om dit te doen. Met scherm delen kan het via Teams en je kunt een challenge aan maken bij Kahoot. Leuk!

Ik heb een mentoren overleg. We vinden dat onze uitstroom leerlingen een duidelijke brief moeten krijgen wat we van hen en hun ouders verwachten. Een collega maakt een mooie brief.

Op de app delen mijn collega’s allerlei Microsoft Forms- formulieren. Collega’s gebruiken deze op de app met leerlingen. Het is een mooie manier om formatief te toetsen op dit moment. Er zijn nu Forms-formulieren voor: begrijpend lezen, grammatica, redactiesommen en wiskunde. Ik ga er ook wat maken voor Engels.
’s Avonds breng ik het andere boek Engels naar een leerling die 30 km verder woont.

Woensdag 7 april
Ik heb om 8.15 uur les. De opkomst is heel erg goed. We spelen Kahoot als opwarmer. Ik maak challenges aan, zoals ik gisteren heb geleerd. Het gaat prima. En daarna ik zet ze aan het werk in hun boek.

Drie leerlingen uit één gezin verhuizen naar een huis in een andere gemeente, ze komen hun geleende laptops inleveren. Nu maar hopen dat ze snel aangemeld worden bij de nieuwe school (door Vluchtelingenwerk) en dat de school informatie bij ons opvraagt zodat de leerlingen verder kunnen.

Het werkt allemaal! Dat is heel fijn!

Anderen bekeken ook

Blogs

Volg onze bloggers

Afstandsleren

Tips en voorbeelden

Deel deze pagina