main-logo
Blogs
Blog 8

De achtbaan is begonnen

De auteur neemt je mee met haar ervaringen als mentor en docent NT2 Alfabetisering bij ISK Den Helder en adviseur website ANT2.

Linda Duin
06 - 05 - 2020

Vakantiesite en een dagelijks contactuurtje

Linda Duin, mentor en docent NT2 Alfabetisering bij ISK Den Helder en adviseur website ANT2

Maandag 20 april
Een tweedaagse lesweek deze keer, bijna meivakantie. Een andere meivakantie dan normaal! Hoe we de vakantie ingaan is ’s morgens nog onzeker. Daarover vergaderen we ‘s middags met het team. We mogen het invullen zoals het voor ons goed voelt. Sommigen besluiten twee weken geen contact te: zullen hebben, anderen houden het contact, geminimaliseerd tot bellen, wel aan. Ook ik houd het contact via een dagelijks uurtje waarin leerlingen kunnen beeldbellen. Het voelt niet als een belasting om contact te houden. De georganiseerde afstandslessen worden wel voor alle klassen twee weken stilgezet.

 

Vanuit het team wordt gevraagd om een document te maken met links om verder te kunnen oefenen in de vakantie. Ik giet dat in de vorm van een website met sites en apps voor de meivakantie, geïllustreerd met afbeeldingen zodat leerlingen die nog minder bedreven zijn in lezen er ook goed hun weg op kunnen vinden. Ik begin tussendoor met bouwen. Dinsdag aan het eind van de dag wordt de link er naartoe met de leerlingen gedeeld. Hoe we omgaan met het nieuws dat voor de dinsdagavond wordt verwacht bespreken we woensdag. Uiteindelijk gaat deze bijeenkomst niet door.

Dinsdag 21 april
De laatste lesdag voordat de vakantie begint. Tijdens de bijeenkomst via Skype ’s vertel ik de leerlingen dat we vanaf morgen twee weken geen lesprogramma voor ze hebben. De leerlingen vinden dat jammer, maar ze begrijpen het wel. Ook vertel ik ze dat er een website is gemaakt met toegang tot verschillende sites en apps waarmee ze ook in de vakantie kunnen blijven oefenen. De reacties zijn enthousiast en ik ben tevreden. De lessen zijn vandaag tot 12:45 zodat ik nog een laatste rondje kan rijden om materialen weg te brengen. Leerlingen voorzie ik van boeken en voor enkele leerlingen lever ik ook nu nog weer laptops af. Ja, ook nu het bijna vakantie is. Alle kansen van de wereld! Ze hebben het nodig. Wanneer mogen we weer naar school wordt gevraagd. Ik kan ze geen antwoord geven, maar beloof dat zodra er nieuws is ik ze daarover informeer.

Om half drie ’s middags voegt zich, met hulp van een COA-begeleider, nog een leerling toe in Skype. Fijn dat het eindelijk gelukt is. Nu afwachten of ze vanaf morgen ook echt gaat meedoen.

De persconferentie, wat een domper! Als ’s avonds dan toch echt uitgesproken wordt wat we eigenlijk de hele dag al via de nieuwskanalen tot ons konden nemen. De VO-scholen en daarmee ook de ISK’s blijven na de meivakantie nog steeds gesloten. Heel jammer! Ik had graag net als de collega’s in het basisonderwijs gekeken naar een mogelijkheid om gefaseerd weer onderwijs in een lokaal te kunnen gaan geven. Het directe contact, waarbij meer van de leerling te zien is dan het ingeleverde werk is zo belangrijk. Het is niet anders.

Woensdag 22 april
De eerste vakantiedag. 11:00 uur, de leerlingen die mee willen doen met Skype verzamelen zich. We zijn met drie meisjes, inclusief het meisje dat zich gisteren voor het eerst aanmeldde met hulp van de COA-begeleider en het is gezellig op de lijn. Ze spreken allemaal een andere taal dus er wordt flink geoefend in het Nederlands spreken. Om 11:30 sluiten we weer af. Dan belt via WhatsApp één van de andere meisjes uit de klas. Het lukte haar niet om mee te doen, slechte Wifi… Gelukkig werkt het inmiddels beter. Ik vraag haar of ze het nummer van … heeft of dat ze een andere contactmogelijkheid weet. Deze meisjes lopen normaal samen stage, ze hebben elkaar wel op Instagram vertelt ze. Ik vraag haar om via dat platform contact te zoeken zodat ze nog even met elkaar kunnen praten als zij dat ook wil. Dat gaat ze doen.

Donderdag 23 april
11:00 uur, rustig op de lijn. Blijkbaar is de behoefte vandaag niet zo groot. Ook prima. De mogelijkheid is er en wie er gebruik van wil maken mag dat. Via Skype staat dagelijks tussen 11:00 en 12:00 uur de lijn open, leerlingen ontvangen geen link meer. Het initiatief ligt bij de leerlingen.

Vrijdag 24 april
Vandaag twee jongens die zich melden via Skype, ze houden het kort en vertellen wat ze aan het doen zijn.
De lessen die ik tot 1 juni kan gaan gebruiken maak ik vandaag af en dat geeft rust. Ook zet ik de eerder gebruikte lesonderdelen van De Nederlandse Taalshow Televisie in LessonUp om tot op zichzelf staande activiteiten. Voorzien van een video ter oriëntatie zet ik het overzicht openbaar op de website van ANT2 maar mee. Er staan 16 lesactiviteiten op en er zijn er nog velen in ontwikkeling. En dan nu vakantie, geniet ervan!

Anderen bekeken ook

Blogs

Bekijk alle blogs

Leren op afstand

Tips en voorbeelden

Deel deze pagina