main-logo
Blogs
Blog 8

De eerste weken afstandsleren ISK-leerlingen

De auteur neemt je mee met haar ervaringen als coördinator van de ISK Deventer

Fura Grol
01 - 05 - 2020

Meer bieden voor ISK-leerlingen

Fura Grol is coördinator van de ISK Etty Hillesum Lyceum Deventer

Hoe verder?
Dinsdag de persconferentie van Rutte. Mogen de VO leerlingen weer terug naar school? Nee, nog niet.
Maar we moeten toch iets meer bieden voor veel van onze leerlingen. We blijven nog achter leerlingen aan zitten die te weinig in de online lessen zijn. We bellen, appen en bellen aan bij de huizen. Uiteindelijk krijgen we wel contact, maar bij sommigen levert dat toch nog niet het gewenste effect op. We missen de steun van ouders soms ook. En de meeste leerlingen die wel meedoen in de lessen, kunnen we toch niet goed genoeg bedienen met de individuele begeleiding die ze nodig hebben. Verder kreeg ik deze week een mail van Unicef met de vraag hoe de Wifi was op het AZC. Ik heb meteen een paar leerlingen die vraag gesteld via TEAMS en het was nog niet goed. Ze waren erg gefrustreerd. Wat nu?

 

We pakken de brief van de minister erbij
Het aanleren van een nieuwe taal vraagt bij uitstek om contact met de leraar. Ouders kunnen hun kinderen hierin niet begeleiden, omdat zij vaak zelf ook de Nederlandse taal niet spreken…. Zeker kinderen die op opvanglocaties voor asielzoekers wonen, bevinden zich hiermee in een kwetsbare positie. Zij horen dus bij de groep leerlingen voor wie aanvullende begeleiding mogelijk is, zolang de richtlijnen van het RIVM worden gevolgd…We roepen scholen, schoolbesturen en gemeenten op om initiatief te nemen en samen in gesprek te gaan om, voor zover mogelijk, maatwerkoplossingen te bieden voor deze doelgroep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan begeleiding in kleinere groepen dan normaal voor een beperkt aantal uren.
Daarom gaan we na de mei vakantie wel wat vaker leerlingen in kleine groepjes kort op school laten komen om ze beter verder te kunnen helpen. Natuurlijk met afstand en veel aandacht voor hygiëne.

Nieuwe kinderen aangemeld
Nederlandse ouders die in Zweden wonen en volgend schooljaar terug keren naar Nederland vragen zich af of hun kinderen naar ISK moeten of naar regulier onderwijs kunnen. Ik spreek met hun docent Nederlands daar af dat de kinderen een taaltoets doen op afstand.
En er zijn nieuwe kinderen in Deventer komen wonen uit Senegal. De vader spreekt Nederlands en ik geef de aanmeldingsformulieren en de schoolgids af bij de voordeur. Dan kunnen we de leerlingen inschrijven en de volgende dag materiaal brengen. Ik breng voor elk een tasje met werkboekjes mee. Ik zet ook digitaal lessen klaar voor hen en geef een handleiding met plaatjes mee hoe ze daar moeten komen. Er is maar 1 computer in huis, maar misschien kunnen ze er toch iets mee. Onze laptops van school zijn helaas allemaal uitgeleend. Deze jongens kennen niemand, hadden niets te doen. Ze zijn blij dat ze nu een paar uur per dag iets kunnen doen.

Geen kamp dit jaar
Zonder corona waren we deze week op kamp geweest in een plaatsje vlakbij Deventer. Dan waren we steeds met 2 klassen 1 nacht op 5 km afstand naar een mooie kampeerboerderij gelopen. Heel jammer dat dat niet doorging. We hebben als collega’s foto’s van vorig jaar gedeeld op onze app, om nog even in te wrijven wat we missen!

Meivakantie na drukke week
We hebben nu vakantie, dat is heel fijn, maar het is ook een onderbreking van wat we net opgebouwd hebben aan ritme met de leerlingen. Collega’s hebben de neiging om door te gaan.
Maar het is toch goed om even rust te nemen. Deze week zijn er weer veel mooie creatieve dingen bedacht en gemaakt door de collega’s. Beginners zijn naar de MP4 boekjes van Lezen Doe je Overal van de LOWAN site geleid met een filmpje op Whatsapp. Wij hebben de boekjes in It’s learning gezet en daar kunnen de leerlingen alle boekjes vinden. Er kwamen allerlei foto’s van leerlingen terug dat ze de boekjes gevonden hadden en er mee bezig waren!
Een collega is begonnen om HZS toetsen in forms te maken. Dat ziet er goed uit.
Een collega heeft nu alle 42 hoofdstukken van Eenvoudige basisgrammatica nu in forms staan en ze heeft ook herhalingstoetsen gemaakt. Deze collega heeft ook een leuke Koningsdag les gemaakt die nu op de LOWAN site staat bij de tips bij afstandsleren.
En de Wifi voor leerlingen die geen wifi hadden wordt in de komende dagen bezorgd….
De dynamiek blijft maar staat nu even op pauze in de vakantie!

Anderen bekeken ook

Lesmateriaal online

Lezen doe je overal

Afstandsleren

Tips en voorbeelden

Deel deze pagina