In gesprek met alfabetiseringsdocent over Diglin+

Gedachten en ervaringen van ISK alfadocent Linda Duin. Linda is NT2-docente, mentor van de ANT2-plusklas bij Schakel aan Zee (Stichting Scholen aan Zee, Den Helder). Zij is in gesprek met de auteurs van DigLin+, Jan Deutekom en Ineke van de Craats, na een bezoek aan haar alfaklas.
Een boeiend verhaal over de keuze voor deze methode, papier als aanvulling op digitaal, motivatie en duur traject, van de eerste les naar meer autonomie en de docent in begeleidende rol.
rekentool Lowan Alfabetiseren met DigLin-interview (pdf)

DigLin+ flink uitgebreid

DigLin+ is intussen uitgegroeid tot een forse jongedame. Ze wordt begeleid door twee gidsen die de weg wijzen door het digitale programma:
– Samen werken in de klas, ABC en Lezen 1, dat de basis legt voor technisch lezen
– Samen werken in de klas, Lezen 2, 3 en 4, waarin het automatiseren van de leeshandeling centraal staat
Het DigLin+ Schrijfblok is de jongste telg: daarin leert de leerling zorgvuldig de pen te hanteren, ondersteund door animaties op de computer.
Nieuws Lowan Je kunt een indruk krijgen van de oefentypes in het alfabetiseringsdeel

Leerlijn alfabetisering ISK

Onlangs is de leerlijn alfabetisering ISK ontwikkeld door het ITTA in samenwerking met een expertteam van Alfa ISK-docenten en Schoolinfo, in opdracht van de VO-raad.
Het geeft een overzicht van de taalvaardigheden die analfabete en andersalfabete leerlingen in de ISK moeten verwerven. Voor alle taalvaardigheden zijn streefdoelen beschreven. Voor de invulling van het onderwijsprogramma zijn er tips voor passende lesmaterialen te vinden.
Nieuws Lowan Website LOWAN leerlijn Alfabetisering

Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin