Campagne zwemveiligheid nieuwkomers

Jaarlijks verdrinken nog steeds kinderen en volwassenen. Nieuwkomers, vaak afkomstig uit minder waterrijke landen dan Nederland, hebben een hoger risico om te verdrinken. Zwemveilig zijn gaat over de risico’s kennen van zwemmen in een zwembad, recreatieplas, rivier of de zee. Ook het goed kunnen zwemmen, het beheersen van zwemvaardigheden, is heel belangrijk. De campagne draait om algemene voorlichting voor iedereen en specifieke voorlichting gericht op kwetsbare doelgroepen zoals nieuwkomers. Zij zijn vaak minder zwemvaardig en zijn minder bekend met de risico’s van zwemmen in (open) water. De ISK kan een rol spelen in de voorlichting!
Nieuws Lowan Campagne zwemveiligheid aandacht voor nieuwkomers

Ongevallen

Tussen 1996 en 2015 verdronken er in Nederland ruim twee keer zo veel mensen van niet-westerse afkomst als autochtone Nederlanders. Ook in de afgelopen zomers waren er weer berichten over jonge nieuwkomers die verdronken in zwembaden, plassen of rivieren.
Naast goed kunnen zwemmen, is voorlichting over de risico’s van zwemmen belangrijk. Veel nieuwkomers weten niet wat de gevaren kunnen zijn en vaak zijn hun ouders hier ook niet van op de hoogte. Daarom is het belangrijk dat voorlichting zich ook direct richt op jonge nieuwkomers zelf.

Handreiking, vlogs en folders

De handreiking ‘Zwemveiligheid nieuwkomers; wat kunt u als gemeente doen?’ is nu geactualiseerd, zodat gemeenten de voorlichting aan nieuwkomers nog beter kunnen bevorderen. Uiteraard kunnen scholen hierin ook veel betekenen!
Er zijn folders beschikbaar in 16 talen.
rekentool Lowan Handreiking zwemveiligheid nieuwkomers-2019 (pdf)
Nieuws Lowan Folders in 16 talen beschikbaar

Vorig jaar zijn er een aantal vlogs ontwikkeld waarin leeftijdgenoten op een aansprekende manier de risico’s van zwemmen laten zien. Het zijn vier filmpjes waarin Yasir en zijn vrienden op avontuur gaan en op verschillende manieren in aanraking komen met zwemmen en water. De filmpjes in het Nederlands zijn op YouTube ook beschikbaar met ondertiteling in het Arabisch, Engels, Farsi, Frans en Tigrinya. Ook is er een versie met een voice-over in Tigrinya. De versies met ondertiteling vind je door te klikken op ‘ondertiteling’.
Nieuws Lowan Vier filmpjes op YouTube
rekentool Lowan Gebruikersinstructie Vlogs Nieuwkomers (pdf)

Zwemles op de ISK Deventer

Op de ISK Deventer krijgen leerlingen (tijdens sportlessen) zwemles en gaan ze voor diploma A en B. Jongens en meisjes gemengd, anders is het roostertechnisch ook niet haalbaar, maar dat is geen punt, een burkini biedt soms uitkomst. 40 leerlingen behaalden het diploma in juni 2019.
Nieuws Lowan Lees het artikel en bekijk de film van de regionale krant De Stentor

Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin