main-logo
Onderwijs aan Oekraïense vluchtelingen
Themapagina

Praktijkvoorbeelden van onderwijs aan Oekraïense vluchtelingen

Er komen veel Oekraïense vluchtelingkinderen naar Nederland. Op deze pagina delen we praktijkvoorbeelden.

ISK met aparte klassen voor Oekraïense leerlingen

Praktijkvoorbeelden van ISK’s met aparte klassen voor Oekraïense leerlingen en met een aangepast lesprogramma.

Blogs

Volg de ISK Deventer

Fura Grol is coördinator van de ISK Deventer en werkt 1 dag/week voor LOWAN-vo. Iedere week schrijft ze een blog waardoor je meegenomen wordt in de ontwikkelingen op de ISK en de impact van de Oekraïense vluchtelingen op, de organisatie van, het onderwijs.
Laat je inspireren!

Naar de blogs

Gemeente Deventer

De gemeente Deventer had al snel een goede organisatiestructuur opgezet, met de juiste mensen aan tafel en snel dingen regelen.
De gemeente heeft een informatiebrief geschreven over hoe het onderwijs geregeld is en het aanmelden hiervoor moet verlopen, hoe zaken op gemeentelijk niveau geregeld zijn zoals actiecentrum en meldpunt, BRP, etc.

Informatiebrief gemeente
Blog 18
10 - 04 - 2022

Onderwijs aan Oekraïense leerlingen, wat een organisatie

Deze week zijn we op de ISK Deventer met 2 volle groepen in aparte klassen gestart met Oekraïense leerlingen. Wat een organisatie, op alle fronten leren we veel bij.

Meer lezen

Ongewis aantal leerlingen na de zomervakantie

De ISK Deventer was in februari nét met zeven van de dertien klassen verhuisd naar een andere locatie, toen de komst van Oekraïense leerlingen in beeld kwam. In no time werden er extra lokalen bij die nieuwe plek getrokken, voor drie Oekraïense klassen. De VO-raad sprak in juni met ISK-coördinator Fura Grol. “Vandaag start wéér een nieuwe klas met leerlingen uit Oekraïne.” Over stormachtige ontwikkelingen en een onzekere toekomst.

Interview VO-raad met ISK Deventer

Tijdelijke centrale onderwijsvoorziening Oekraïense leerlingen

Extra tijdelijke onderwijsvoorzieningen voor Oekraïense leerlingen. Deze voorzieningen zijn door het nieuwkomersonderwijs opgezet, soms PO en VO samen, soms door een schoolbestuur met een kleinere rol en inzet van expertise vanuit de ISK.

PO en VO samen

In drie weken naar een nieuwe school in Arnhem

‘Ze zijn hier gewoon kind, even weg uit de hectiek van het vluchteling zijn’. Op 4 april verwelkomde de Oekraïense school Arnhem bijna 150 leerlingen en hun ouders. Drie weken eerder was er nog geen gebouw en geen personeel. Maar toen de gemeente half maart de opvang voor Oekraïense vluchtelingen opende, nam zij direct het initiatief tot een projectgroep onderwijs. De ISK en PO nieuwkomersonderwijs maakten deel uit van die projectgroep.

Hun verhaal
Sanne van der Veen

De ISK Quadraam Arnhem deelt documenten

Aanmeldformulier Oekraïense leerling (word)
Vacature docent (word)
Draaiboek speeddatesessie (word)
Uitnodiging eerste schooldag (pdf)
Aanmeldformulier Oekraïense leerling (pdf)
Oproep assistentie Oekraïners (word)
Programma VO-docenten Oekraïense school (word)
Schoolgids Oekraïense school Arnhem (pdf)

Voorbereiding Taskforcegroep

Toen duidelijk werd dat de veiligheidsregio’s veel Oekraïners moesten opvangen, met daaronder veel leerlingen, kwamen er tasforcegroepen met schoolbesturen.

Taskforcegroep

Schoolbesturen PO en VO in de Gooi- en Vechtstreek

De VO-raad sprak met Tijmen Smit, bestuurder van de Gooise Scholen Federatie GSF: “Wij proberen zo planmatig mogelijk te improviseren. We begrepen snel dat we veel mensen en grotere locaties nodig zouden hebben. En ook dat de ISK’s en de taalscholen een centrale rol zouden spelen. Een gecoördineerde aanpak leek ons het beste: samen personeel werven en samen het aanspreekpunt voor de gemeente zijn”.

Lees het interview

Deel deze pagina