main-logo
Onderwijs aan Oekraïense vluchtelingen
Themapagina

Lesmateriaal voor onderwijs aan Oekraïense vluchtelingen

Er komen veel Oekraïense vluchtelingkinderen naar Nederland. Een grote rol is weggelegd voor het nieuwkomersonderwijs. Op deze pagina delen we lesmaterialen en suggesties.

VO-leeftijd

Lesmaterialen voor Oekraïense vluchtelingen

Er komt veel lesmateriaal voorbij, op internet, LinkedIn, Facebook etc.
Op deze pagina delen we alle relevante suggesties en lesmaterialen, in een willekeurige volgorde. Grasduin er doorheen en pik eruit wat je kunt gebruiken.
Kom je zelf wat tegen? Mail het ons dan!

Veel leerlingen zullen online lessen volgen uit Oekraïne, de informatie daarover hebben we hier ook opgenomen.
Het schooljaar in Oekraïne loopt van 1 september tot begin juni.

NT2 startpakket voor eerste 3 maanden

Oekraïense leerlingen
19 - 03 - 2022

NT2 Startpakket voor tijdelijke onderwijsvoorziening

Een speciale versie van het Startpakket Lessenserie NT2 LOWAN-vo, samengesteld voor de tijdelijke centrale onderwijsvoorzieningen voor Oekraïense vluchtelingen, waarmee ook minder ervaren (NT2-)docenten meteen aan de slag kunnen. Kijk ook op community!

Meer lezen

Tip voor thuis en in vakantieperiode

Hou je leesvaardigheden bij door… te luisteren. Actieve luisteraars zijn actieve lezers, want dezelfde strategieën worden hier geoefend, zoals: durven en leren om vragen te stellen, een kritische houding ontwikkelen t.o.v. de informatie die je leest of hoort, en bijvoorbeeld verschillende informatiebronnen met elkaar vergelijken
De onderstaande link brengt je op het YouTube kanaal van de Oekraïense bibliotheek en je kunt hier luisteren naar verhalen, die verteld worden door Native Speakers.

Oekraïense bibliotheek
NOB

Informatie en online lessen Oekraïne op een rij

Een stukje thuis in Nederland voor Oekraïense leerlingen

Het NOB heeft een document gemaakt met een scala aan linkjes naar veelal gratis lesmateriaal, prentenboeken en direct bruikbare downloads voor leerlingen in de leeftijd van 3-18 jaar. Vooraf gegaan door een interview met een Nederlandse leraar in Kiev waarin zij haar ervaringen met het onderwijs in Oekraïne deelt. Ook duidelijke uitleg over de online lessen van de Oekraïense overheid!

NOB: Informatie en online lessen Oekraïne op een rij

Oekraïense overheid: Lessen voor klas 5-11

Informatie Oekraïense ministerie van Onderwijs

Het ministerie van Onderwijs van Oekraïne heeft een schema van lessen gemaakt voor de klassen 5-11.  Om onomkeerbare verliezen in het onderwijs te voorkomen, wordt het onderwijsproces met behulp van technologieën voor afstandsonderwijs zoveel mogelijk aangeboden.
Informatie en websites
Lesschema en inschrijven WHO online platform

Platform

All-Oekraïne online school

All-Oekraïense online school is een platform voor afstands- en gemengd leren van leerlingen in de klassen 5-11 en methodologische ondersteuning voor leraren. Het platform bevat video-tutorials, testen, en materialen voor zelfstandig werken aan 18 kernonderwerpen.

Ga naar website

TV-kanalen en websites

In veel regio’s is er nog steeds een gebrek aan hoogwaardige communicatie en internettoegang. Om het onderwijsproces te laten plaatsvinden worden uitzendingen van lessen voor de groepen 1-11 op de Oekraïense televisie gelanceerd.

Oekraïense tv voor school
Uitgeverij Noordhoff

Gratis toegang tot Oekraïens lesmateriaal

Via een project van de European Education Publishers Association helpt uitgeverij Noordhoff lesmateriaal van de Oekraïense educatieve uitgeverij Ranok te delen.
Scholen, leerlingen en hun ouders kunnen via onze site gratis digitale exemplaren downloaden van meer dan 160 Oekraïense boeken voor basis- en voortgezet onderwijs. De boeken zijn goedgekeurd door het Oekraïense Ministerie van Onderwijs.
Meer informatie
Naar de gratis boeken

Oekraïeners

Actuele materialen voor specifieke doelgroep

Communicatie

Praatplaten en hulpmiddelen

Ga naar website

Online visueel woordenboek

Babadada

Digitaal NT2 product

LanguageNut

Pictokaart

Naar pictokaart

Praatkaarten

Ga naar site
VoorleesExpres

Prentenboeken in alle talen

Diverse talen

Praatplaten via LinkedIn

Werk jij met kinderen of vang je vluchtelingen op? Je mag ze vrij gebruiken en delen.
https://lnkd.in/dS-bXqDJ
https://lnkd.in/dsXSXsMe

Gratis methode

Uitgever KleurRijker

Luister en leer is een taalprogramma van KleurRijker dat kosteloos beschikbaar is gemaakt voor alle vluchtelingen uit Oekraïne.
Uitgeverij KleurRijker

NT2 methode tot A1

Uitgeverij VanDorp

Nederlands voor Oekraïners is een NT2-methode tot niveau A1, voor zelfstudie of met een taalmaatje, maar ook te gebruiken in groepen. 25% korting.
VanDorp uitgevers

Individueel
Online cursus
19 - 04 - 2017

E-learning cursus Augeo must voor iedere ISK-docent

Gratis online cursus van Augeo ‘Steun bieden aan vluchtelingenjongeren’ voor het VO. In de online cursus leer je over stress bij vluchtelingenjongeren en hoe de natuurlijke veerkracht van jongeren kan worden bevorderd.

Meer lezen

Doe-boek voor gevluchte kinderen uit Oekraïne

Het Mylifejourneybook: een doe-boek waarin kinderen hun ervaring over de reis kunnen opschrijven, maar ook hun herinneringen aan Oekraïne en hun hoop voor de toekomst. Het boek is voor iedereen gratis te downloaden. Nu in het Engels, Nederlands en Oekraïens beschikbaar, er volgen meer talen.

Meer informatie en download
Oekraïense versie

Burgerschap-startpakket voor ISK

Het startpakket bevat lesmateriaal voor 8 weken en is speciaal ontworpen voor de doelgroep ISK leerlingen in de eerste periode.
Een aanpassing voor de Oekraïense leerlingen is er nu. Alina Korbmacher is zelf afkomstig uit Oekraïne.

Naar lesmateriaal
SZW

Lesmateriaal uit inburgering

Naar Nederland is ontwikkeld voor mensen die vanuit het buitenland het basisexamen inburgering moeten doen. Op deze pagina vind je het gehele lespakket ‘Oekraïens’, je kunt de onderdelen downloaden. De video kun je bekijken door de Player te gebruiken. Let op: De map ‘Download alle audio’ bevat veel bestanden.

Naar lesmateriaal
Oefenen.nl

Nederlands leren voor volwassenen/ouders

Veel mensen willen Oekraïense vluchtelingen helpen om Nederlands te leren. De site van Oefenen.nl kun je met google translate vertalen in maar liefst 90 talen.  Deelnemers kiezen hun eigen taal en kunnen zelfstandig lezen hoe het werkt.
Bekijk de video.

korte cursus

Online beginnerscursus Nederlands (jong-)volwassenen

Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de gratis online beginnerscursus ‘Introduction to Dutch’ voorlopig permanent beschikbaar gemaakt. maken.

Boom

Tips en gratis lesmateriaal

Ben je geen NT2-docent, maar wil je anderstaligen in Nederland wel helpen met het leren van onze taal? Tips en gratis NT2-lesmateriaal om nieuwkomers te helpen.
Tips van Uitgeverij Boom

Hardware voor scholen

SES Computers is leverancier van refurbished hardware, denk hierbij voornamelijk aan laptops, chromebooks, desktops en macbooks. Al zo’n 10 jaar leveren zij apparaten binnen het onderwijs variërend van het PO, VO en ROC’s.
Kun je niet aan hardware komen? Kijk eens bij hen.
SES Computers

Community online platform

Word lid van de online community van LOWAN-VO

We introduceren een nieuw online kanaal: de LOWAN-vo community. Deze community biedt de mogelijkheid om in gesprek te gaan met vakgenoten en kennis met elkaar te delen.

Deel deze pagina