main-logo
Nieuws
Maatjesproject

Nieuws

Alle nieuwsitems voor voortgezet onderwijs

Opschaling aantal projecten

Wereldmeiden - een maatjesproject

Wereldmeiden is een maatjesproject waarin een divers samengestelde groep meiden al sportend hun netwerken voor elkaar ontsluiten en van elkaars leven en achtergrond leren. Maatschappelijke diensttijders (MDT) sporten een half jaar lang 1 keer per week samen met meiden met een vluchtelingachtergrond.

 

Er draaien nu 17 Wereldmeidenprojecten in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. In 2022-2023 wordt er opgeschaald met 7 nieuwe projecten in Flevoland, Utrecht en Gelderland.
In het project van Huis voor Beweging wordt nauw samengewerkt met provinciale sportnetwerken, LOWAN (individuele ISK’s) en met lokale sportbedrijven en sportaanbieders.
De partnerorganisaties in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel gaan op verzoek van de jongeren zelf binnenkort ook starten met Wereldgozers. Met beide projecten kunnen zo’n 1600 jongeren door elkaar te ontmoeten en samen te sporten een waardevolle ervaring opdoen voor het leven!

Meer informatie en resultaten

MDT-er bij Wereldmeiden Rijssen in Overijssel Romany Kars, werd door een vriendin getipt over het project. Hoewel Romany niet echt een sportliefhebber is en ze het eerste contact met de deelnemersgroep best spannend vond, kijkt ze nu elke week uit naar de activiteiten van Wereldmeiden. Het sluit mooi aan bij haar opleiding, biedt haar de mogelijkheid om aan haar doelen te werken en veel over zichzelf te leren. En misschien wel het belangrijkste: “Het is altijd een gezellige boel waar veel wordt gelachen en waar een positieve sfeer hangt”.

Lees het verhaal van MDT-er Romany

 

Msgana is 13 jaar komt uit Eritrea en was direct enthousiast over Wereldmeiden in Drachten. “Ik vind sporten leuk en ik kan de Nederlandse taal beter leren, door om te gaan met Nederlandse meiden”, motiveert ze haar deelname.
Tijdens de warming-up bijeenkomst leerden de meiden elkaar kennen, bijvoorbeeld met klimmen op een wand met kennismakingskaartjes. De meiden konden al klimmend de vragen op de kaartjes stellen en beantwoorden. Zo werd tegelijkertijd vertrouwen binnen de groep gecreëerd, want iedereen werd veilig naar boven begeleid door elkaar te zekeren.
Inmiddels zijn de meiden al langs geweest bij de tennis-, hockey-, honkbal-, atletiek- en squashclub. Én er was een sportief uitje naar Jumpstyle, waar gezellig gesprongen en gegeten werd. De deelnemers zijn al om drie uur vrij, maar wachten op de ISK tot de MDT-ers ze om vier uur komen halen. “Geen probleem”, zegt Msgana, “het is leuk, dus daar wachten we graag op”.

Bekijk de video van Wereldmeiden Drachten


Meer informatie en aanmelden

Overzicht Maatjesprojecten

Er zijn veel verschillende vormen van maatjesprojecten die je in de ISK en voor nieuwkomers die inmiddels zijn doorgestroomd, kunt gebruiken. De projecten die het bekendst zijn (Peer2Peer, Kletsmaatjes, Wereldmeiden, TOMaatjes, FRIEND4FRIEND en Stichting Doen) worden in de community van LOWAN-vo verder uitgewerkt.

Naar de community

Deel deze pagina