main-logo
Nieuws
Lockdown

Nieuws

Alle nieuwsitems voor voortgezet onderwijs

Online onderwijs of toch open blijven?

Het kabinet heeft aangegeven dat scholen moeten sluiten maar dat je voor kwetsbare leerlingen open mag blijven. Wat betekent dit voor het nieuwkomersonderwijs?

Kwetsbare leerlingen
In diverse protocollen staat dat je fysiek onderwijs mag organiseren voor ‘kwetsbare leerlingen’. Dit kunnen nieuwkomers zijn. Je bepaalt met je school, het team, het bestuur (en de gemeente) of de nieuwkomers onder de kwetsbare doelgroep behoren.
Mag je dan volledig open? Ja, maar veiligheid staat voorop!
Je mag open, maar het moet niet.

Bij de vorige lockdown hebben veel ISK’s laten zien hoe vindingrijk ze zijn in het bereiken van leerlingen. Sommige teamleden gaven zelfs aan dat dit voor extra inzichten heeft gezorgd en een versterking van contact met ouders. Het is heel belangrijk om gezamenlijk als team in gesprek te gaan en de keuzemogelijkheden met de voor- en nadelen te bespreken.

Vervoer van en naar school
Veel ISK’s zijn regionaal georganiseerd en leerlingen moeten reizen om naar school te komen. Kan dit veilig? Bespreek goed hoe dit kan.

LOWAN adviseert

Wat zijn overwegingen om voor welke doelgroep wel open te blijven?

  • Er zijn COA-locaties waarop geen goede wifi is. Dit betekent dat online onderwijs niet/nauwelijks mogelijk is.
  • Analfabeten kunnen minder goed met afstandsonderwijs bediend worden. Dit geldt zeker ook voor leerlingen die nog maar net in Nederland zijn en pas op school begonnen zijn.
  • Kwetsbare thuissituatie van leerlingen.

Mag je ook combinaties maken van enkele dagdelen per week fysiek naar school en de rest van de tijd werken met online onderwijs en/of huiswerkpakketten?
Jazeker is dit goed denkbaar, zeker voor bijvoorbeeld analfabeten en leerlingen die net in Nederland zijn. Zorg er wel voor dat de rest van de week ook met onderwijs gevuld is, hetzij online of anders met papieren huiswerkpakketten.

Leren op afstand

Bekijk ook:

De ISK en het Nederlands onderwijssysteem

Video's
15 - 11 - 2020

De ISK en het Nederlandse onderwijssysteem

Wil je de ISK leerling en de ouders wegwijs maken in het Nederlandse onderwijssysteem? Maak dan gebruik van deze video’s. In vele talen beschikbaar.

Meer lezen

Deel deze pagina