main-logo
Maatjesprojecten
Maatjesprojecten

Wereldmeiden

Wereldmeiden is een maatjesproject waarin een divers samengestelde groep meiden al sportend hun netwerken voor elkaar ontsluiten en van elkaars leven en achtergrond leren.

Wereldmeiden

Wat houdt het project in?

Wereldmeiden is een maatjesproject waarin een divers samengestelde groep meiden al sportend hun netwerken voor elkaar ontsluiten en van elkaars leven en achtergrond leren. Maatschappelijke diensttijders (MDT) sporten een half jaar lang 1 keer per week samen met meiden met een vluchtelingachtergrond. Wereldmeiden wordt georganiseerd vanuit de organisatie ‘Huis voor beweging’.

Samen sporten en bewegen met andere meiden biedt mooie kansen om een isolement te doorbreken en om de gezondheid, participatie en sociale contacten te bevorderen. Door te bewegen worden meiden energieker en daardoor krijgen ze meer motivatie om ook aan andere activiteiten deel te nemen. De bedoeling van Wereldmeiden is daarnaast dat de meiden hun sociale netwerken voor elkaar ontsluiten en dat er nieuwe vriendschappen ontstaan. Maar het allerbelangrijkste is dat de meiden plezier hebben.

In het project Wereldmeiden onderscheiden ze twee groepen meiden:

  • meiden die (al enige tijd) in Nederland wonen en bekend zijn met de Nederlandse sportwereld (de MDT’ers)*;
  • meiden die nog maar net in Nederland wonen en bezig zijn met hun inburgering (de deelneemsters).

 Er draaien nu 17 Wereldmeidenprojecten in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. In 2022-2023 wordt er opgeschaald met 7 nieuwe projecten in Flevoland, Utrecht en Gelderland.

In het project van Huis voor Beweging wordt nauw samengewerkt met provinciale sportnetwerken, LOWAN (individuele ISK’s) en met lokale sportbedrijven en sportaanbieders.

Wereldgozers

De partnerorganisaties in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel gaan op verzoek van de jongeren zelf binnenkort ook starten met Wereldgozers. Met beide projecten kunnen zo’n 1600 jongeren door elkaar te ontmoeten en samen te sporten een waardevolle ervaring opdoen voor het leven!

Wat zijn de kosten?

Er zijn geen kosten aan verbonden.

Hoe kun je dit inzetten voor de ISK?

Maatschappelijke diensttijders (MDT-ers) sporten een half jaar lang 1 keer per week samen met meiden met een vluchtelingenstatus (deelnemers).

Meiden op de ISK kunnen zichzelf aanmelden via de website.  Maar er zullen ook meiden zijn die daar wat hulp bij nodig hebben. Als ISK kun je hen daarbij helpen. Ook kun je hen stimuleren om mee te doen met dit project. De resultaten zijn veelbelovend en te lezen op de website.

Website

Meer informatie vind je op de website van Wereldmeiden.

Deel deze pagina