main-logo
Blogs
Blog 9

De achtbaan is begonnen

De auteur neemt je mee met haar ervaringen als mentor en docent NT2 Alfabetisering bij ISK Den Helder en adviseur website ANT2.

Linda Duin
29 - 05 - 2020

We mogen de klas weer in, zin in!

Linda Duin, mentor en docent NT2 Alfabetisering bij ISK Den Helder en adviseur website ANT2

Halverwege de meivakantie
Helaas heb ik hooikoorts. Begin mei werd het extreem, zeer vermoeiend. Een pas op de plaats werd het. Alleen het hoogst noodzakelijk deed ik vanuit huis, leerlingencontact, motiveren en verder doe ik het iets rustiger aan, want op 2 juni wil ik er weer klaar voor zijn om weer te starten in het lokaal. Vanaf 19 mei voel ik me stukken beter, gelukkig.

 

Woensdag 20 mei
Tijdens de Skype-vergadering wordt besproken hoe wij denken over de mogelijkheden voor onze klassen na 2 juni. Er wordt al snel duidelijk dat we een plan gaan maken voor langere tijd, iets wat ook mee kan voor voor na de zomervakantie tot misschien wel december aan toe. Welke regels zijn er? Hoe wordt er toegezien op naleving? Hoe richten we de ruimtes in school in? Wat is er mogelijk in de ruimtes? Hoe bereiden we voor? Wie werkt waar? Allemaal vragen die ook aan bod kwamen. Maar de belangrijkste voor mij: Welke leerlingen komen wanneer naar school? We mogen een voorkeur uitspreken, hele klassen naar school en op verschillende dagen andere klassen of elke dag, twee dagdelen met twee halve klassen op vijf dagen per week met een stukje thuisstudie erbij. Er wordt democratisch besloten dat we voor het laatste gaan. Uitgeleende laptops blijven bij de leerlingen, er zijn er gelukkig nog genoeg op school. Duidelijk en praktisch voor allen.

Donderdag 21 en vrijdag 22 mei
Samen met de assisterende duo-collega van onze klas schrijf ik het plan voor onze klas. We verdelen de klas in twee groepen, ’s ochtends Alfa A, Alfa B, zorgleerlingen en de NT2-starters en dan ’s middags Alfa C, ongeveer A1 en op weg naar A2. In de voorlopige inhoud zijn we zijn ambitieus, maar we willen kwaliteit leveren en daar gaan we dan ook in investeren. De leerlingen hebben echt wel wat zaken gemist in de afgelopen weken en sommige vaardigheden hebben ze nauwelijks goed kunnen oefenen omdat dat op afstand gewoon heel lastig is voor nog alfabetiserende leerlingen en langzame NT2-leerlingen, zeker als er weinig onderling contact is terwijl in de klas normaal gesproken met en van elkaar geleerd wordt. We leggen het plan voor aan de duo-collega die op de dinsdag een dagdeel zal gaan werken en vragen hem of hij van dagdeel wil ruilen zodat de leerlingen van de middaggroep van zijn kwaliteiten kunnen profiteren en de leerlingen in de ochtend van de mijne. Hij vindt het goed en we sturen het voorgenomen plan naar de directie die het goedkeurt en ook naar het team ter inspiratie.

Maandag 25 mei
Om 10:00 heb ik met de onderwijsassistent afgesproken op school. We gaan de klas inrichten. Er moeten per dagdeel 12 leerlingen in het lokaal plaats kunnen nemen. Met een meetlat in de hand starten we met de voorste rij, 2 meter van het bord af zodat de docent voldoende ruimte heeft om te bewegen en vervolgens drie rijen van 4 tafels met een tafel haaks erop om de werkboeken en schoonmaakspullen een plek te bieden. We nummeren de tafels en schrijven naambordjes die we zeer bewust op tafels plaatsen en van hetzelfde nummer als de tafel voorzien. Ook andere collega’s zijn er, er wordt hard gewerkt en de school is er klaar voor.

Dinsdag 26 mei
De eerste leerlingen die in de regio wonen worden geïnformeerd over de terugkeer naar school. Sommigen nemen helaas nog steeds niet dagelijks op of bellen terug als het hun uit komt dus ik begin er op tijd mee.

Woensdag 27 mei
Een collega stuurt een video voor de leerlingen, zodat we ze kunnen voorlichten over hoe het naar school gaan vanaf 2 juni werkt. Vandaag neem ik nog extra video’s op o.a. in ons lokaal, ik voeg het bij de andere video en ik stuur de voorlichtingsvideo naar leerlingen. Ook de COA-locaties worden ingelicht over de tijden waarop de leerlingen die daar wonen op school verwacht worden, dit doen we als docenten zelf, het betreft maatwerk.

Donderdag 28 en vrijdag 29 mei
Nog twee dagen online lesgeven voordat we weer mogen. Ik heb er zin in! De leerlingen ook. Is het al 2 juni?

Anderen bekeken ook

Blogs

Bekijk alle blogs

Ondersteuning

Regelgeving opengaan ISK

Deel deze pagina