main-logo
Blogs
Blog 1

Lesgeven aan nieuwkomers, zorg ook voor jezelf

Hélène van Oudheusden, schoolcoach voor leraren nieuwkomers, auteur van Teaching Refugee Children, Den Haag.

Hélène van Oudheusden
07 - 01 - 2021

Self-care tips voor online lesgeven

Hélène van Oudheusden, schoolcoach voor leraren nieuwkomers, auteur van Teaching Refugee Children.

Weer online lesgeven en thuis juf én moeder moeten zijn kan je veel stress geven. Laten we hopen dat de scholen echt op 19 januari weer opengaan.
Jouw nieuwkomers hebben het ook lastig. Ze missen hun band met jou en met andere kinderen. Niet iedereen kan online lessen volgen omdat ze – ook in deze tweede lockdown – niet de juiste device hebben. Taalachterstand maakt dat sommige ouders en kinderen de berichten over de crisis niet goed kunnen volgen en dat leidt tot extra isolatie. Als de kinderen hier zonder ouders zijn dan missen ze hun sociale netwerk nog meer.

 

Deze situatie kan jou als leraar een gevoel van machteloosheid en frustratie geven. Je hebt misschien het gevoel dat je ze deze isolatie had willen besparen.
Hoe ga je met die gevoelens om?
Ik geef je 5 tips om goed voor jezelf te zorgen in deze roerige tijden.

1. Reset! – zorg voor momenten waarin jij jezelf oplaadt
Thuiswerken vraagt om een nieuwe dagstructuur, gun jezelf de tijd om daar – ook na de kerstvakantie – rustig aan te wennen. Check niet direct je telefoon als je wakker wordt, zo geef je je lichaam ruimte om op te starten. Zet bloemen op je thuiswerkplek en reset door een paar keer per dag een ommetje te maken of even te fietsen. Je ogen kunnen niet tegen de hele dag online zijn, geef ze ook 3d-ervaringen door bewust om je heen te kijken of met een vriendin te wandelen.
Check op Mindfulness in de Klas welke rustoefeningen het best werken voor jou en voor je leerlingen. Je vindt de oefeningen in het Nederlands, Arabisch en Engels. Stuur ze door naar kinderen die een device hebben. Vermoed je trauma bij leerlingen, doe dat dan niet. Mindfulness kan bij trauma het beste samen met een zorgverlener gedaan worden.

2. Visualiseer dat het je leerlingen goed gaat
Ga rustig zitten en adem een paar keer in en uit. Schrijf de namen van je leerlingen op een stuk papier – precies op de plek waar ze in de klas zitten. Stel jezelf voor dat je vanuit je hart een wens voor de klas uitspreekt. Bijvoorbeeld ‘ik hoop dat je het goed hebt’, ‘ik denk aan je en ben bezig met de leukste lessen ooit voor straks’ of stuur een mooie gedachte naar je leerling die nu in je opkomt. Laat je verrassen door wat er kan gebeuren. Soms hoor ik van leraren dat ze ineens een berichtje kregen van een leerling. Een kind kan zich met visualisaties ook door je gezien voelen als jullie geen live contact hebben. Zie je elkaar online? Spreek dan eens uit wat je het meest bewondert aan je leerling. Welke kwaliteit springt er voor jou uit?

Ga je niet langs om schoolpakketten te brengen, stuur dan een kaartje aan je leerlingen. Zodat ze weten dat je aan hen denkt.

Refugees have done more for my heart and my spirit than I can ever express in words.
Angelina Jolie

3. Complimenteer jezelf met je vorderingen
Je doet je uiterste best voor je leerlingen, je maakte al een technische inhaalslag zodat je nu professioneel online lesgeeft. Realiseer je dat je het beste maakt van een situatie waarin adviezen en (overheids)regels niet altijd duidelijk zijn. Maar je kunt wel jezelf duidelijkheid geven. Schrijf elke dag een compliment aan jezelf op. Complimenteren is met compassie naar jezelf kijken. Je lichaam ontspant, je ademhaling wordt dieper en je kunt die internetstoring of dat papier dat kwijt is sneller loslaten.

4. Laat je kwetsbaarheid zien
Juist nu we veel thuis zijn voelen we onze behoefte aan contact. Elke dag even kletsen met je collega geeft een energieboost. Stilstaan bij hoe de ander zich voelt, verdiept ook jullie samenwerking. Eén van de positieve aspecten van thuiswerken is dat er meer ruimte is om kwetsbaar te mogen zijn. Geniet ervan dat je die kant van jezelf nu ook (meer) kunt laten zien.

5. Alles verandert
Ook dit gaat voorbij. Deze mantra kun je een paar keer per dag voor jezelf herhalen. Het kalmeert je gedachten en geeft meer ruimte voor oplossingen. Alles verandert, niets is voor altijd. Ik wens je een mooi weerzien met je leerlingen straks!

Webinar Mindfulness voor Nieuwkomers
Wil je nieuwkomers meer laten focussen in je (online) klas?
Het webinar Mindfulness in de (Online) Klas geeft je 15 korte oefeningen. Voor jou en je leerlingen. Er zijn nog een paar plaatsen op 13 januari. Alle informatie vind je hier.
Bij deelname ontvang je een exemplaar van Teaching Refugee Children.

Ik vond het een hele leuke workshop. Heb ideeën gekregen voor oefeningen met niet-talige kinderen, zoals de bubbel. De drempel om zelf met mindfulness te beginnen is genomen. Ik heb zin om ermee aan de slag te gaan! – Annemieke Roos, groepsleerkracht asielzoekersschool De Wissel, Luttelgeest

Anderen bekeken ook

Boek

Teaching refugee children

Deel deze pagina