main-logo
Blogs
Blog 16

Op school en afstandsleren ISK-leerlingen

De auteur neemt je mee met haar ervaringen als coördinator van de ISK Deventer

Fura Grol
16 - 04 - 2021

ISK leerlingen midden in de maatschappij

Fura Grol is coördinator van de ISK Etty Hillesum Lyceum Deventer

Niet op schoolkamp
Zonder corona waren we nu op schoolkamp gegaan, steeds 2 klassen tegelijk 1 nachtje weg. We gaan normaal naar een groepsaccommodatie op 5 km van school. We lopen er heen, want dan hebben we toch een reis! Maar nu dus niet, dat is wel jammer voor de leerlingen.

 

Samenwerken met klassen HAVO4
Fijn dat alle ISK-klassen nog steeds elke dag naar school kunnen en dat we (nog) geen besmettingen hebben! En het lukt zelfs om samen te werken met Nederlandse klassen! Weliswaar online, maar het lukt! 6 klassen van ons werken samen met 4 klassen HAVO4 via Teams. Leerzaam voor beide groepen leerlingen. De havoleerlingen doen dit vanuit een project bij maatschappijleer. Er zijn 4 ontmoetingsmomenten per klas gepland.

Aandacht voor gezond eten
We hebben op onze kleine locatie bedacht dat we meer aandacht gaan besteden aan gezond eten deze maand. In de mentorles en in de verzorgingslessen. Hoewel het Ramadan is voor de Islamitische leerlingen wilden we toch niet wachten om aandacht hiervoor te vragen. We zagen dat veel leerlingen op school kwamen met energydrank, zakken koekjes en chips als lunch. We sturen de ouders een brief voor de meivakantie hierover. We willen graag dat de leerlingen een gezonde lunch meenemen naar school.
Deze week was de schoolarts op beide locaties om veel leerlingen te zien. Heel fijn dat de ISK ook meegaat in het gezien worden dor de schoolarts.

Analfabeten klas en leren in praktijk
We hadden de laatste jaren wel af en toe analfabeten, maar nu hebben we een hele klas met leerlingen die nog nooit naar school zijn geweest. Dat is heel bijzonder. Ze komen uit verschillende landen en ze zijn tussen de 12 en 18 jaar. Wel een hele mooie taak om deze leerlingen te kunnen leren lezen en schrijven en rekenen. En wat prettig dat we nu Diglin+ als methode ter beschikking hebben om ze dit te leren. Niet kinderachtig, maar modern en digitaal.
Waarschijnlijk kunnen we een aantal van deze leerlingen binnenkort wat uren praktijkervaring aanbieden bij een organisatie voor arbeidstraining. Want van geen school naar volledige dagen op school in de banken zitten is wel een erg grote overgang. En in de praktijk leren ze zeker zoveel als op school!

Midden in de maatschappij en projecten
Als ISK staan we gelukkig midden in de Deventer-maatschappij. We worden gevonden door verschillende instanties. Deze week werd ik geïnterviewd voor het buurtkrantje van de buurt waar onze kleine locatie staat. Leuk dat er interesse is voor wat er bij ons op school gebeurt!

En er is een organisatie TOF (stichting Talent Ontwikkelings Fonds ) in Deventer. Zij stimuleren cultureel talent voor kinderen met een smalle beurs. Ze gaan 8-10 van onze leerlingen masterclasses tekenen en schilderen aanbieden tot de zomervakantie op een externe locatie na school. Super tof!

Een groepje havoleerlingen uit Almelo van een technasium hadden ons schoolplein genomen voor hun profielwerkstuk en kwamen met geweldige ideeën voor taalleren op het schoolplein met QR-codes die de leerlingen leiden naar taalspelletjes, e-boeken en liedjes.

En ik werd gebeld over een project voor ISK-leerlingen in de Schouwburg met een muziekworkshop erbij voor begin volgend schooljaar. Dat is een mooi cultureel begin van het schooljaar!
Midden in de maatschappij dus met dit alles!

Kijken naar volgend schooljaar
We zijn alweer bezig met de voorbereidingen voor volgend schooljaar, inschatten hoeveel leerlingen er gaan komen en hoeveel klassen we nodig gaan hebben. Bij de ISK is dat bijna niet in te schatten… Maar we gaan weer ons best doen om een zo goed mogelijke inschatting te maken en iedereen kan straks ook weer naar school, hoe dan ook!

Sport, nog geen zwemlessen
Helaas kunnen onze leerlingen nog steeds geen zwemlessen krijgen vanwege de corona maatregelen. Dit maakt dat we elke week weer creatief moeten zijn hoe we de sportlessen kunnen geven zonder onderdak. We hadden een tent van de turnvereniging, maar die is er helaas niet meer. Nu is het goed weer en kunnen we terecht op een sportveld deze week. Wat zou het fijn zijn als onze leerlingen weer verder konden met -het zo belangrijke – leren zwemmen!
Verder is er een geweldig project waarbij de meeste leerlingen 5 km hard lopen door 9 blokjes om de school te rennen om een top-tijd neer te zetten in het school-klassement. De leerlingen die meedoen aan de Ramadan mochten op maandag voor de Ramadan voor een tijd lopen, de andere leerlingen lopen deze week. Ze lopen in mooie blauwe shirtjes met een logo dat door de leerlingen zelf is ontworpen in lessen over logo-design.

Anderen bekeken ook

Meer geld

Nationaal Programma Onderwijs en nieuwkomers

Zomerschool

Extra ondersteuning doorstroom

Deel deze pagina