main-logo
Blogs
Blog 3

De eerste weken afstandsleren ISK-leerlingen

De auteur neemt je mee met haar ervaringen als coördinator van de ISK Deventer

Fura Grol
29 - 03 - 2020

Creatief en digitaal

Fura Grol is coördinator van de ISK Etty Hillesum Lyceum Deventer

Creatief en digitaal
Een collega stuurde ons deze week in onze ISK-groepsapp geweldige lessen begrijpend lezen van teksten “Alleen maar lezen”. Ze verstuurt de teksten en vragen via Whatsapp naar haar leerlingen. “Alleen maar lezen” noemde Linda Duin op Facebook, collega-blogger op de LOWAN-site. Dat kende ik nog niet. Ik heb de teksten doorgestuurd naar mijn collega’s.

 

Collega’s aan het werk
Nu heeft een collega die teksten en vragen in Microsoft Forms gezet. Wij als collega’s kunnen de opdracht ‘dupliceren’ en dan kunnen we het ook inzetten voor andere klassen. Ze maakt elke dag 1 les begrijpend lezen in Forms en 1 grammatica les. De antwoorden komen binnen bij de docent.
Een andere collega bespreekt en leest Nieuwsbegrip-teksten met haar leerlingen via Whatsapp en deelt dat ze dit doet met een filmpje in de collega-groepsapp.
Een collega leest voor uit het boek Bloedbroeders van René Berends voor haar leerlingen. Ze doet dit in Teams, maar ook in Whatsapp, want in deze klas lukt het nog niet iedereen om in Teams te komen. Het boek gaat over een Turkse jongen die voetbalt in Deventer.
Er zijn nu al 3 ISK klassen die wel goed met Teams kunnen werken.
Nog een andere collega maakt een prachtige duidelijke handleiding met foto’s en pictogrammen voor de leerlingen om in MS Teams te komen. De handleiding versturen we via whatsapp en via de post.

De directeur maakt zich hard voor laptops voor kinderen die geen laptop hebben. Er zijn hobbels, maar het besluit valt om de laptops uit de laptopkarren uit te lenen aan de leerlingen. Ze worden klaar gemaakt door de ICT afdeling. Vrijdag kunnen we laptops voor de leerlingen op de ISK hoofdlocatie uitlenen. De docenten brengen die naar de leerlingen thuis.
Voor de andere ISK locatie gaat het om wel 50 laptops, de ICT dienst heeft die ook klaar gemaakt, zodat ze uitgeleend kunnen worden.
Het probleem is dat er geen adapters zijn, omdat ze normaal opgeladen worden in de laptopkar. Als we die bij onze leverancier bestellen zijn ze er pas 28 april. Wat nu? De laptopkar slopen en de adapters uit de kar halen? Uiteindelijk blijken er wel universele adapters te zijn en komen volgende week. Het is niet zeker of de stekkers goed zijn, we moeten dan misschien zelf andere stekkers eraan zetten.
Op deze laptops gaan de collega’s maandagochtend de wifi van het AZC zetten voor de AZC leerlingen en ze zetten icoontjes en links op de laptops, zodat de leerlingen makkelijk naar de methodes kunnen waar ze mee werken. De analfabeten krijgen er een handleiding bij met pictogrammen om in te loggen in Diglin+.

Ik moet komende week voorbereiden door mijn lessen in de agenda in Teams te zetten. Ik app de leerlingen mijn plannen voor volgende week.

Verder gaat veel gewoon door…
We zijn op woensdag weer verder gegaan meer leerling-besprekingen via Teams. En daarna heb ik collega-scholen (ROC en VO-scholen in omliggende plaatsen) geïnformeerd welke leerlingen komen vanuit de ISK.

Vrijdagochtend werk ik op school om met mijn collega van de administratie -op afstand- brieven te maken met de uitstroom adviezen van elke leerling. In elke brief doen we ook een papieren handleiding om in Teams te komen.

Ik kreeg deze week ook 2 nieuwe aanmeldingen op afstand. De aanmeldformulieren kreeg ik per mail. Ook deze leerlingen gaan we materiaal aan huis brengen.

Vrijdagmiddag heb ik overleg met mijn collega’s van de praktijkschool over hoe we het nu gaan aanpakken met de aanmeldingen voor hen. We hadden eerder in het jaar afgesproken dat de leerlingen op tijd met hun ouders een rondleiding zouden krijgen. Dat lukt niet nu .. We kunnen niet anders dan afwachten hoe het gaat lopen. De mentoren moeten op de een of andere manier nog wel een handtekening van ouders krijgen om een beschikking te kunnen aanvragen voor het praktijkonderwijs.

En onze conciërge heeft zijn laatste werkdag voor zijn pensioen. Heel gek om zijn loopbaan zo af te sluiten. De andere conciërges hebben de lege school versierd voor hem! Er komt later natuurlijk nog een feest voor hem. We drinken nog een keer koffie.

Ik krijg alweer 4 aanmeldingen vanuit een basisschool voor volgend schooljaar.
Dus de blik is ook alweer op volgend schooljaar, hopelijk gewoon op school!

Anderen bekeken ook andere blogs

blogs

Eerdere blogs van Fura en anderen

Deel deze pagina