main-logo
Blogs
Blog 6

De achtbaan is begonnen

De auteur neemt je mee met haar ervaringen als mentor en docent NT2 Alfabetisering bij ISK Den Helder en adviseur website ANT2.

Linda Duin
16 - 04 - 2020

Er worden vaardigheden ontwikkeld

Linda Duin, mentor en docent NT2 Alfabetisering bij ISK Den Helder en adviseur website ANT2

Maandag 6 april
Een nieuwe week, nog steeds dezelfde situatie. Gelukkig wordt het weer steeds beter en kunnen we op sommige momenten ook lekker buiten achter de laptop. Er wordt hard gewerkt en het contact met leerlingen is intensief. De dagen trekken inmiddels steeds vluchtiger aan me voorbij. Het zit er steeds zo weer op en er blijft van alles te doen. De meeste leerlingen hebben gelukkig door hoe het allemaal werkt, maar er blijft ook een groep die dat minder heeft.

 

Twee van de vijf leerlingen in Alfa A vinden het lastiger dan ik had gehoopt. De LessonUp moet voor hen worden afgesplitst van de gedifferentieerde LessonUp. Dat is wel even wat extra werk, de onderwijsassistent neemt extra voor mij waar. Ook deze leerlingen hebben recht om mee te kunnen doen, ze willen ook graag.

Dinsdag 7 april
Er is nogal wat te doen omtrent Zoom… Ik ben inmiddels overgestapt naar Skype, het programma biedt mij voldoende voor het doel dat ik er voor nu mee heb. Ik gebruik het om in kleine groepen instructie te geven en leerlingen met elkaar te laten praten. Teams wordt binnen de organisatie overwogen, tot dan voldoet Skype.

‘s Avonds rijd ik naar een collega om een laptop voor één van haar leerlingen af te geven en om even uit huis te zijn. Het is een bijzondere situatie, waarbij ik op de stoep sta en zij in de deuropening. De laptop leg ik op het bankje voor het huis en dan stap ik weer in de auto. Geen kopje koffie zoals we normaal zouden doen en toch wel heel fijn elkaar weer even in het ‘echt’ te hebben gezien en gesproken. Zo’n scherm is ook niet alles.

Woensdag 8 april
Net zoals dat op school soms gebeurt laten de laptops leerlingen ook nu af en toe in de steek. Meestal is het met een herstart opgelost, vandaag is er helaas meer mis en zal er een laptop moeten worden vervangen. Na het weekend ga ik de laptop ophalen en omruilen.

“Mevrouw, mijn boek is bijna klaar” hoor ik een leerling zeggen tijdens de Skype-bijeenkomst ‘s morgens. Leerlingen gebruiken hun boek niet alleen voor de les die ik opgeef. Ze maken meer dan dat als de Wifi niet sterk genoeg is en ze doen het ook nog eens behoorlijk goed. Via WhatsApp worden door sommigen ook foto’s of een video van hun werkboek gestuurd. Mooi om te zien en het maakt me ook trots. De andere leerlingen vraag ik ook hoe ver zij in hun boek zijn en er ontstaat een bestellijst om boeken te kunnen (laten) bezorgen.

Donderdag 9 april
Een meerderjarige leerling die zelfstandig in de regio woont vertelt tijdens het Skypegesprek aan de groep dat hij niet meer naar de winkel durft en dat hij dit oplost door boodschappen te laten bezorgen via een app van de supermarkt. Behoorlijk knap voor een leerling die net voor de schoolsluiting doorstroomde naar Alfa C. Er worden allerlei vaardigheden ontwikkeld doordat daar nu noodzaak voor is.

Vandaag is ook de laatste studiedag bij VU-NT2 voor de opleiding Specialist Alfabetisering NT2, ook weer digitaal. Het is een fijne bijeenkomst met veel uitwisseling. De praktijkopdracht is aangepast naar leerlingen coachen via Skype in plaats van aan tafel.

Vrijdag 10 april
We hebben gewoon school zoals dat in de jaarplanner staat voor Goede vrijdag. Mijn zoon is wel vrij en brengt nu tijd door bij zijn vader. Ik kan hierdoor wat extra aandacht in LessonUp steken en maak bij het maken van lessen ook gebruik van de bibliotheek met bestaand lesmateriaal in LessonUp. Er staan heel wat bruikbare materialen in, bijvoorbeeld luisteroefeningen en sleepoefeningen die aansluiten bij de thema’s die aan bod komen in de video’s van De Nederlandse Taalshow Televisie. En de LessonUp voor de Alfa A-leerlingen waar ik al de hele week steeds wat aan bijschaaf kan ik eindelijk helemaal afgerond noemen. Dan is het extra lang weekend omdat het Pasen is. Maandag is er daardoor geen school en eerlijk gezegd vind ik dat ook wel even lekker. Uitrusten en genieten van andere dingen is ook belangrijk op zijn tijd, even wat extra tijd voor elkaar.

Anderen bekeken ook

Blogs

Bekijk alle blogs

Leren op afstand

Tips en voorbeelden

Deel deze pagina