main-logo
Blogs
Blog 7

De eerste weken afstandsleren ISK-leerlingen

De auteur neemt je mee met haar ervaringen als coördinator van de ISK Deventer

Fura Grol
17 - 04 - 2020

Een blik op de toekomst

Fura Grol is coördinator van de ISK Etty Hillesum Lyceum Deventer

De telefoon blijft maar gaan. Scholen waar leerlingen naar gaan uitstromen bellen. scholen belden die leerlingen bij ons willen plaatsen, een MBO school belt over stagiaires voor volgend schooljaar en de directeur belt over wifi en andere kwesties.
Leerlingen worden aangemeld via de mail, uit Zweden, uit Dubai. Dit zijn leerlingen die Nederlands moeten leren maar wel een Nederlandse nationaliteit hebben, geen extra bekostiging dus. Ik stuur informatie op naar deze ouders.
Ik maak een overzicht van welke leerlingen waarschijnlijk uitstromen en welke leerlingen blijven. We gaan proberen een eerste prognose te maken voor volgend schooljaar.

 

En we blijven proberen contact te krijgen maken met moeilijk bereikbare leerlingen. We hebben wel met iedereen contact, maar met sommigen loopt het toch stroef en ze doen niet of niet voldoende mee in de online lessen. We hebben alle mensen die we kennen in de netwerken rond de kinderen ook ingezet hiervoor. In een tweetal gevallen heeft dat nog niet het gewenste effect. We moeten nog meer doen.
Ik heb een MDO (multi-diciplinair overleg). We bespreken de mogelijkheden voor een leerling met ernstige problematiek met het samenwerkingsverband en specialistische jeugdhulp. Dit doen we met een voor mij nieuw beeldbel programma “Vsee”. Ik blijf leren.
We besluiten ook de ouders van de beginners een brief te sturen over thuiswerken met een aantal tips. En dan ga ik van het mooie weer genieten!

Op de vrije dagen
Op Goede Vrijdag hebben wij vrij, maar andere organisaties niet. Met het thuiswerken van tegenwoordig krijg ik dus toch telefoontjes. Dat vind ik niet erg. Het AZC belt over laptops via de gemeente voor leerlingen en hotspots voor leerlingen. Per 20 april zal de wifi op het AZC veel sterker zijn.
En Veilig thuis heeft een spoedmail. Ik overleg met de mentor van de desbetreffende leerling en mail meteen terug.
En ik krijg geweldige filmpjes van een collega. Zij had haar leerlingen de opdracht gegeven haar te laten zien dat ze iets aan bewegen deden. Ze had o.a. een hilarisch filmpje met een Chinees gezin dat een stoelendans deed. De hele familie had de slappe lach.
Het is heerlijk weer dus ik ben deze dagen vooral veel in mijn tuin bezig.
Ik doe op maandag nog wat voorbereidingen voor de komende week. Het is toch fris! En ik spreek nog even met Veilig thuis.

Weer op school
Dinsdag zijn we weer op school. We delen materiaal uit, doen een paar toetsen, nemen gemaakt werk in. We blijven nog steeds wat laptops uitlenen, er blijken soms toch laptops niet goed te werken. We hebben er nu al meer dan 60 uitgeleend. We hebben ook contact met Stichting Leergeld over laptops die zij uitgeven aan onze leerlingen.

Zoeken naar toetsvormen
Nu we de 5e week ingaan gaan we toch zoeken naar toetsvormen. Een collega komt naar Deventer uit Nijmegen om boekjes Horen Zien en Schrijven te halen om HZS toetsen om te zetten. Een collega heeft Socrative toetsen gemaakt van alle hoofdstukken van het boek “Schrijven in Nederland”. Ik heb 10 forms toetsen gemaakt voor Engels. Ik heb er komende week 7 nodig.
Bijna iedereen doet mee in de lessen! Maar we leggen veel contact met allerlei mensen over 2 leerlingen die slecht te bereiken zijn. Soms is er even een teken van leven, maar niet structureel. We bellen, appen, bellen aan bij het huis, maar meestal is er geen contact mogelijk. Ik vraag hulp bij Toegang jeugd, de zorgcoördinator en leerplicht.

Vooruit denken
En we gaan hoopvol vast wat vooruit denken .. Zou er straks iets meer kunnen? Hoeveel meer?
Zou het mogelijk zijn om met kleine groepen te gaan werken die gespreid binnen komen? Een collega heeft daarvoor al een mooi schema gemaakt. Bij onze kleine locatie zou dat misschien kunnen. Bij de grotere locatie, in de reguliere VO-school, is dat veel ingewikkelder.
Hoe zou zo’n kort moment met een aantal leerlingen eruit kunnen zien? Contact, hoe is het met de leerlingen? Dan opdrachten doen die thuis niet goed kunnen. En de verwerking van de leerstof checken en toetsen. En weer opdrachten meegeven om verder thuis te doen?
We gaan binnenkort horen wat er wel en niet kan!

Anderen bekeken ook

Blogs

Volg onze bloggers

Afstandsleren

Tips en voorbeelden

Deel deze pagina