main-logo
Blogs
Blog 9

De eerste weken afstandsleren ISK-leerlingen

De auteur neemt je mee met haar ervaringen als coördinator van de ISK Deventer

Fura Grol
12 - 05 - 2020

De school corona-proof maken

Fura Grol is coördinator van de ISK Etty Hillesum Lyceum Deventer

Corona-proof inrichten
Deze week hebben we onze twee locaties corona-proof ingericht.
We zijn aan de slag gegaan met looproutes met lint en tape, we hebben flesjes desinfecterende spray in de lokalen gezet, met papieren rollen voor handen en tafels ernaast. De spray flesjes zijn planten spuiten van de Action. De Rolfgroep heeft bordjes die je gratis kunt downloaden en die heel bruikbaar zijn om de routes en regels mee aan te geven in de school.

 

Een aantal leerlingen komen in kleine groepjes naar school om thuis beter aan de slag te kunnen. Met alle ISK-collega’s zijn we begonnen om de school corona-proof te maken. We wisten niet precies hoe en wat  toen we begonnen, maar samen kwamen we verder en zijn we tevreden over hoe de school er uiteindelijk uitziet.
Bij de twee verschillende locaties moesten we heel verschillende dingen bedenken. Er is niet 1 manier kwamen we achter. Het hangt af van de situatie. Zijn er trappen? Waar zijn ingangen en uitgangen? Waar zijn wastafels om handen te wassen e.d.?
Bij de lokalen hebben we veel stoelen weggehaald en in het midden tafels geplaatst voor materiaal.

Bij binnenkomst laten we de leerlingen hun handen wassen en als ze het lokaal inkomen desinfecteren ze hun handen met spray. Een collega gebruikt de spray als nieuw begroetingsritueel! Zij spuit de spray op de handen bij binnenkomst en maakt op die manier het eerste contact.
De roosters voor leerlingen zijn een puzzel bij dit blended leren we bedenken per klas wat past bij hen. Ook de overlegmomenten voor docenten moeten opnieuw ingepland gaan worden.
Er is veel belangstelling voor wat we aan het doen zijn als ISK in deze tijd. Er komt een stukje over de ISK in Coronatijd in een tijdschrift van onze scholengemeenschap voor de reguliere collega’s.

Geregel rond devices en wifi
Nu we nog afhankelijker zijn dan voorheen van digitale middelen, blijft alles rond wifi en devices iets wat steeds aandacht vraagt. Nog steeds hebben niet alle leerlingen wifi en daar mail ik over naar verschillende instanties. Ik krijg heel snel reacties, dat is fijn, maar het blijft lastig dat het niet lukt om iedereen aan wifi te helpen.
Leerlingen hebben ook soms problemen met hun al dan niet geleende laptops waarbij we moeten helpen. Gelukkig is er een collega die veel kan met laptops en lukt het hem niet, dan sturen we de laptops naar onze ICT dienst.
Mijn eigen school-laptop heeft kuren, dat is niet handig nu ik hem zoveel nodig heb. Ik kan de laptop ruilen voor een andere, maar ik ben veel tijd kwijt om alles weer goed ingericht te krijgen op een andere laptop. Gelukkig helpt een collega mij.
Op de LOWAN site staan nu ook de boekjes 10-12 van Lezen doe je overal als MP4. Ik plaats ze in onze ELO It’s learning, zodat onze leerlingen er makkelijk bij kunnen. Ik wil ook leren om mp4’s te maken! Zo handig dit! Zou dit iets voor uitgevers zijn, om leesboekjes voor de ISK leerlingen zo te verkopen misschien….?

Leuke plannen
Onze leerlingen hebben naast opdrachten voor Nederlands en rekenen ook creatieve opdrachten gekregen om thuis aan te werken. Een leerling heeft alle creatieve opdrachten heel mooi uitgevoerd. De docent besluit er een expositie van te maken.
En ik besluit op een andere muur in de school een “toekomst-muur” te maken met schema’s van het Nederlandse schoolsysteem en de mogelijkheden na de ISK. Mijn creatieve collega gaat dat aanvullen met beelden van beroepen in Nederland.
Als de leerlingen weer op school zijn is er wat te zien!

Meer bieden
Ik heb contact met iemand van Veilig thuis over een leerling. Sommige leerlingen hebben het extra moeilijk. Ook voor deze leerling blijkt school van groot belang om met iets ‘normaals’ bezig te zijn in deze moeilijke tijden.
De meeste leerlingen willen graag verder met het Nederlands leren en stellen vragen op allerlei momenten, zo kreeg een collega laatst de vraag van een leerling of ze een toets kon maken op Koningsdag. Ook komen er veel vragen binnen ’s avonds en in het weekend nu met het afstandsleren. Meestal geven we ook gewoon maar antwoord op die momenten… Ze willen zo graag verder.

We zien een aantal leerlingen deze week, om ze verder te helpen om thuis beter te kunnen werken. Veel analfabete leerlingen blijken toch veel te hebben geleerd op afstand merken we nu. Een aantal leerlingen die niet goed konden lezen, kunnen nu veel beter lezen! Ze hebben veel gedaan met de materialen die ze van ons hebben gekregen en de digitale methode Diglin en met resultaat!

Ons werk blijft mooi, Corona-tijd of niet!

Anderen bekeken ook

corona-proof

VO-protocol opengaan VO

Lesmateriaal online

Lezen doe je overal

Deel deze pagina