main-logo
Blogs
Blog 15

De achtbaan komt in rustiger vaarwater

De auteur neemt je mee met haar ervaringen als mentor en docent NT2 Alfabetisering bij ISK Den Helder en adviseur website ANT2.

Linda Duin
08 - 07 - 2021

De laatste schoolweek en certificering NT2

Linda Duin, mentor en docent NT2 Alfabetisering bij ISK Den Helder en adviseur website ANT2

Het einde van het schooljaar nadert, ineens zitten we in de laatste lesweek. Het is allemaal veel te snel gegaan. Wat wil je ook als je in zo’n enorme achtbaan zit. Met de leerlingen blikken we terug op het jaar en we kijken ook vooruit. De vakantie is nabij. Na de vakantie blijven de leerlingen nog in mijn klas om verder te alfabetiseren. Er wordt gedroomd over wat ze volgend jaar willen leren en beleven. Dat initieer ik zodat ik weet wat er leeft onder deze groep en ik daarmee na de zomervakantie pakkend het nieuwe jaar kan gaan starten.

 

Observatie in de klas voor certificering NT2
Na enige tijd in de alfaklas, als leerlingen zo rond A1 kunnen spreken en luisteren, vraag ik de leerlingen om een feedbackformulier over mijn handelen tijdens hun tijd in mijn klas in te vullen. De informatie die daaruit komt houdt me scherp in mijn handelen. Hoe ik iets zie wordt soms heel anders ervaren door leerlingen en dit maakt me daar bewust van. Het helpt daarnaast ook om het docentportfolio op orde te houden. Ook leerlingen die wat verder zijn, al in een andere klas zitten vraag ik nog weleens hoe ze mijn lessen hebben beleefd.

Dit jaar gebruik ik het feedbackformulier dat gebruikelijk is bij de certificering tot Docent NT2. Momenteel ben ik namelijk bezig om via een EVC procedure mijn certificaat Docent NT2 te behalen. Het eerder via ITTA behaalde certificaat ‘Docent NT2 voor de ISK’ en het via de VU behaalde certificaat ‘Specialist Alfabetisering NT2’ voeg ik als specialisaties toe aan het portfolio dat met een assessment zal worden afgerond. Ik kies voor de ‘EVC procedure van BVNT2’ omdat ik het vertrouwen in mijzelf heb dat ik daarvoor de benodigde kennis, vaardigheden en ervaring bezit. Het is ook mogelijk deze certificering te behalen via de opleiding Docent NT2 aan één van de hogescholen of universiteiten in Nederland. Meerdere collega’s hebben de opleiding inmiddels succesvol afgerond of gaan met de opleiding starten in het nieuwe schooljaar.

Een lesdag met lesbezoek
De dag start zoals altijd met een vrij leesmoment en daarna werken leerlingen zelfstandig aan hun persoonlijke leerdoelen. Dit kan alleen zijn, maar ook met elkaar als ze samen eenzelfde bron hebben gekozen. Er wordt lekker gewerkt. Sommige leerlingen ronden nog snel delen van het traject af door doelen af te vinken. Check!

Na de pauze krijg ik op eigen verzoek lesbezoek. Een gecertificeerd collega vult een observatieformulier in. Dit stop ik ook in het docent portfolio voor de EVC procedure en ook dit houdt mij scherp. Na de lessen volgt er een evaluatiegesprek. Alle vertrouwen, het ging super! Ik vind het belangrijk, hoeveel ervaring er inmiddels ook is, om af en toe iemand anders mee te laten kijken zodat ik ook daardoor scherp gehouden kan worden. Er zijn altijd vlakken waarop nog te ontwikkelen valt, want uiteraard is er bij mij ook weleens iets waar ik niet tevreden over was of wat ik nog beter zou willen doen tijdens een volgende les.

Voorstelling geeft lach, kippenvel en een traan
’s Middags mogen we met een aantal klassen naar de kerk aan de overkant. Er is een voorstelling over verschillen gemaakt door de leerlingen van de uitstroomklassen. Het raakt me enorm om te zien hoe leerlingen die twee jaar terug, soms als analfabeet, de school binnenliepen nu staan te stralen op een podium en hun plek opeisen als krachtige individuen. Een lach, kippenvel en een traan, enorme trots op wat ze doen.

Een vrije dag, of toch niet helemaal
Vandaag ben ik vrij, althans soort van. De schoolleider belt en ik neem op. Ze vraagt of ik nog leerlingen heb die eventueel wel al kunnen starten in een vervolggroep als subgroep die extra lees- en schrijfondersteuning nodig heeft. Er zijn wel een aantal leerlingen die rond Alfa B zitten in de groep en dit ook echt wel aan zouden moeten kunnen. Het is ook meteen een kans om broertjes en zusjes die elkaar in de weg zitten in de klas uit elkaar te halen. We spreken af dat er 4 leerlingen alsnog gaan doorstromen naar een instroomklas. Er zijn veel nieuwe aanmeldingen en er komen daardoor 10 nieuwe leerlingen naar de Alfa NT2 klas.

De laatste lesdagen
De dag begint met wat afrondende lessen, vooral gericht op het plezier maken tijdens het taal leren. Veel actieve werkvormen komen langs. Rond de middag lopen we richting het bos aan de rand van de stad en vervolgens gaan de leerlingen een uur klimmen. Het eind van het schooljaar komt nu wel echt in zicht.

De laatste lesdag! We mogen in het gebouw blijven, dus we ruimen netjes op en kijken daarna een Nederlandse film en voor wie dat wil zet ik in de naastgelegen lege ruimte wat tafels met spelletjes neer.
Rond half 12 eten we met de leerlingen een patatje ter afsluiting van het schooljaar en start de vakantie. Een traditie die we gelukkig in ere kunnen houden. We nemen geen afscheid, we zeggen gedag. Fijne vakantie!

Anderen bekeken ook

NT2

Professionalisering

Leerlijn en lesmaterialen Alfabetisering

Deel deze pagina