Toon submenu Verberg submenu

Cursussen

In het nieuwkomersonderwijs kan je veel leren van elkaar, elkaar bezoeken, spreken op regionale bijeenkomsten en op de landelijke studiedag (31 maart, 1 april 2020). Gelukkig zijn er, naast de LOWAN bijeenkomsten, ook steeds meer relevante en goede studies en cursussen. Wij noteren ook altijd zoveel mogelijk data in onze agenda.

Regionale en landelijke LOWAN momenten
In iedere regio organiseren we regelmatig bijeenkomsten. De inhoud van de bijeenkomsten wordt afgestemd met de aanwezigen. Hieronder de links naar de regio pagina’s:
Nieuws LowanNieuwkomers in Noord
Nieuws LowanFriesland en Flevoland
Nieuws LowanNoord Holland / Utrecht
Nieuws LowanNieuwkomers in Oost
Nieuws LowanLimburg en Brabant
Nieuws LowanZuid Holland en Zeeland

Post-HBO: Specialist nieuwkomersonderwijs
Vanaf september kun je deelnemen aan de éénjarige POST-HBO opleiding Specialist nieuwkomersonderwijs. Deze opleiding wordt komend jaar zowel als dag- en als middag/avond variant aangeboden. De opleiding is inmiddels al aan vier groepen succesvol gegeven! In dit filmpje kun je bekijken wat zij over de opleiding zeggen. Ada van Dalen is opleidingsdocent na-scholing en onderwijsadviseur bij het Marnix Onderwijscentrum, tevens lid van het taallectoreninitiatief. Zij heeft in samenwerking met een werkgroep deze post-hbo-opleiding ontwikkeld. Deze opleiding kan ook op locatie worden gegeven aan een groep van meer dan 12 personen.
Nieuws Lowan Meer informatie over deze studie

Post-HBO NT2 blijft een goede basis voor een nieuwkomersleerkracht
Hogescholen bieden een Post-HBO opleiding aan. Een prachtige basis. Hieronder een link naar twee van deze opleidingen.
Nieuws Lowan Aanmelden en informatie via Haagse Hogeschool
Nieuws Lowan Aanmelden en informatie via Fontys
Nieuws Lowan Informatie over de Post-HBO via HCO

Fontys biedt ook cursussen specifiek voor onderwijsassistenten aan
Naast de Post-HBO NT2 biedt Fontys ook cursussen aan voor teamleden die in het nieuwkomersonderwijs werken. Het afgelopen jaar hebben ze hun aanbod wederom versterkt. Een voorbeeld hiervan is de ‘cursus NT2’ van 8 bijeenkomsten. Fontys biedt deze cursussen aan voor onderwijsassistenten, leerkrachten/ib’ers en ook specifiek een cursus voor teamleden van een voorschool of peuterspeelzaal.
Nieuws Lowan Meer informatie

Fontys biedt ook losse modules
Naast de Post-HBO en een master biedt Fontys ook de kans om losse modules van deze studies te volgen. Een kans om binnen ong.4 bijeenkomsten veel kennis te verwerven!
Nieuws LowanMeer informatie

Trauma vanuit ontwikkelingsperspectief
Trauma heeft verstrekkende gevolgen. Deze kunnen positief zijn: een trauma kan een wake-up call zijn of de weerbaarheid verhogen. Maar het kan ook schadelijke gevolgen hebben, die het dagelijks functioneren belemmeren. Voor kinderen betekent trauma zelfs dat ze erdoor gevormd worden. In 4 dagen versterkt Martine Delfos je kennis m.b.t. trauma en denkt me je mee hoe je deze leerlingen een goede en veilige plek in je klas geeft. Eerste bijeenkomst is op 16 september.
Nieuws Lowan Meer informatie

In drie middagen de belangrijke aspecten van het nieuwkomersonderwijs verkennen
Op 25 september start er een cursus van het Marnix Onderwijscentrum. Na deze cursus ken je de belangrijke aspecten van hoe je onderwijs vormgeeft aan nieuwkomers die korter dan één jaar in Nederland zijn. Je weet wat de onderwijsbehoeften van deze leerlingen zijn en wat dat betekent voor je pedagogisch en didactisch handelen. Tevens organiseren zij een korte cursus van 2 middagen over ‘meertaligheid aan zet’ (eerste bijeenkomst op 19 november).
Nieuws Lowan Meer informatie over de cursus ‘onderwijs aan nieuwkomers’
Nieuws Lowan Meer informatie over de cursus ‘meertaligheid aan zet’

Het CED biedt o.a. ‘Aan de slag met woordenschat’ aan
Het CED, de uitgever van o.a. Nieuwsbegrip & Mondeling Nederlands Nieuw, geeft ook diverse cursussen die je theoretische- en praktijkkennis vergroten. Een cursus die in september start is ‘Aan de slag met woordenschat’, deze wordt gegeven in Utrecht. Een andere cursus ‘NT2 in het basisonderwijs’ wordt gegeven op 2 middagen in Utrecht, Ede, Rotterdam en Breda.
Nieuws Lowan Aan de slag met woordenschat
Nieuws Lowan NT2 in het basisonderwijs

NT2 en mondelinge taaldidactiek: taaldenkgesprekken
Wil je de mondelinge taalontwikkeling van nieuwkomers nog meer stimuleren? In deze cursus leer je over taaldenkgesprekken: gesprekken over een spannend probleem, dat leerlingen aanzet tot denken én praten. Een uitdagende manier om te werken aan taalontwikkeling!

De cursus is opgezet als blended learning en bestaat uit een combinatie van online modules en twee contactbijeenkomsten. In het online gedeelte ga je zelfstandig aan de slag met video’s, literatuur en opdrachten. Je volgt deze modules waar en wanneer je wilt en je krijgt persoonlijke feedback. In de studiebijeenkomsten ga je met de expert-docent en je collega’s de diepte in. Je verbindt de kennis die je hebt opgedaan met je eigen praktijk. Na afloop van de cursus:

  • Weet je waarom taaldenkgesprekken noodzakelijk zijn voor NT2-leerlingen.
  • Heb je de kennis en vaardigheden om zelf goede taaldenkgesprekken te voeren.

De cursus wordt vooral aangeboden als teamtraining. Maar je kunt je ook individueel of met een klein groepje aanmelden. Je vormt dan samen met leerkrachten van verschillende scholen een leerteam. Je kunt de cursus volgen bij Eduseries of via het ABC, Amsterdam.
Nieuws LowanKijk voor meer informatie op de website van Eduseries

Een master module via Hogeschool Utrecht volgen?
De Hogeschool Utrecht biedt losse Mastermodules aan op het gebied van diversiteit, meertaligheid, sociaal-emotioneel leren en trauma. De modules bestaan uit 5-7 bijeenkomsten van 3,5 uur en worden verzorgd op vier leslocaties: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

Online cursus
Via Augeo is het mogelijk om een online cursus te volgen ‘Steun bieden aan vluchtelingenkinderen’. Voor deze cursus filmden zij een aantal jongvolwassenen over hun ervaringen op hun basisschool. Zij blijken allemaal minimaal één juf of meester te hebben gehad die voor hen het verschil heeft gemaakt. En waar ze nu nog warme herinneringen aan hebben.
Nieuws Lowan Online cursus: Steun bieden aan vluchtelingenkinderen

Workshop Horen, zien en schrijven / Zien = Snappen/ Bovenkamer
NT2onderwijs, een samenwerking van onder andere Bazalt en HCO, geeft regelmatig trainingen. De bovenstaande producten zijn uitgegeven door HCO/Bazalt, dus veel kennis is daar aanwezig. Hou de website in de gaten.
www.nt2onderwijs.nl/agenda.

Weet jij ook nog een goede studie of cursus? We horen het graag. Gedurende het jaar vullen we steeds weer onze agenda aan.

Contactgegevens PO

Boudien Bakker en Marieke Postma
b.bakker@lowan.nl
+31 (0)6 - 52 858 732
Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Reacties zijn gesloten.