Wereld vol Woorden

Lesmateriaal voor nieuwkomers. Kom kijken op de NOT!
Het was de wens van ons allemaal: goed lesmateriaal voor nieuwkomers ter versterking van de mondelinge taal. Wereld vol Woorden vervult deze wens! Scholen kunnen in het nieuwe schooljaar 2019-2020 meteen aan de slag met dit materiaal. De eerste uitlevering vindt plaats in september 2019 en de tweede na de kerstvakantie, zodat de doorgaande leerlijn gewaarborgd blijft. Wereld vol Woorden voorziet daarmee in lesmateriaal voor een heel (school)jaar.

Wereld vol Woorden is speciaal ontwikkeld voor nieuwkomers op de basisschool in de leeftijd van 6 t/m 11 jaar, in opdracht van LOWAN en Stichting Kinderpostzegels. Met Wereld vol Woorden bied je, ondersteund door de materialen van LOGO 3000, de eerste basis van het Nederlands aan. Leerlingen leren de frequente basiswoorden (BAK) en oefenen hiermee in mondelinge activiteiten en opdrachten. Hierbij is veel aandacht voor interactie tussen leerling en leerkracht en tussen de leerlingen onderling. In Wereld vol Woorden wordt ook nadrukkelijk ruimte gegeven aan de eigen taal van de leerlingen. Al het materiaal is geschreven door en samen met leerkrachten uit de praktijk.

Twee verschillende aanpakken
Je kunt op twee verschillende manieren aan de slag, afhankelijk van je voorkeur of het beleid van de school. Wereld vol Woorden bestaat uit een methodische aanpak en een thematische aanpak. In beide aanpakken wordt LOGO 3000 geïntegreerd aangeboden. Daarnaast is er een selectie van schooltaalwoorden dat van belang is voor de oudere leerlingen in het basisonderwijs.

De methodische aanpak van Wereld vol Woorden is gestoeld op Mondeling Nederlands – nieuw; helemaal vernieuwd en aangepast aan de behoeften van de leerlingen en scholen van nu.
De methodische aanpak Wereld vol Woorden biedt:

 • Een verbeterde opbouw van de activiteiten.
 • Thema’s die niet meer één, maar twee weken duren. Zo kun je meer aandacht besteden aan het thema en is er meer ruimte voor het herhalen van de geleerde woorden.
 • Aandacht voor de eigen taal van de leerlingen.
 • Tips voor welke lessen van Zien is Snappen je kunt gebruiken.
 • Schema’s met de in te zetten woordwebben van LOGO 3000.

Het materiaal van de methodische aanpak bestaat uit Blok A en Blok B. Elk blok biedt 80 lessen, verdeeld over acht thema’s. Na elke vier thema’s is er een herhaalweek en een toets. Blok A is bedoeld voor de eerste 20 weken nieuwkomersonderwijs, Blok B voor de tweede 20 weken. In september 2019 wordt Blok A uitgeleverd, Blok B volgt in december.

De thematische aanpak van Wereld vol Woorden bestaat uit 9 thema’s die zijn verdeeld over de twee hoofdthema’s ‘Te land, ter zee en in de lucht’ en ‘Wie zijn wij en wat doen we?’
De thematische aanpak Wereld vol Woorden biedt:

 • Thema’s die voor een groot deel gekoppeld zijn aan zaakvakonderwijs.
 • Platte, vrolijke én verdiepende thematische activiteiten, gekoppeld aan de aangeboden woorden.
 • Elke dag een gedifferentieerd aanbod (1, 2, en 3 ster-niveaus) naast klassikaal onderwijs.
 • Aandacht voor de eigen taal en cultuur in de vorm van gerichte opdrachten.
 • Suggesties voor uitbreiding en/of verdieping (waaronder ‘Zien is Snappen’).
 • Een per thema helder uitgeschreven leerlijn.
 • Woordwebben van LOGO 3000.

De thema’s kunnen op elk moment van het jaar worden ingezet, behalve die over (eigen) feesten, welke is gekoppeld aan Sinterklaas en Kerstmis. De onderliggende visie van de thematische aanpak is gemaakt vanuit een combinatie van de ‘Taxonomie van Bloom’ en het ‘Kwadrant van Cummins’. De eerste zes thema’s komen in september 2019, de laatste drie volgen na de kerstvakantie.

Samen met LOGO 3000
Om met Wereld vol Woorden te kunnen werken, is aanschaf van LOGO 3000 noodzakelijk. De uitgever heeft een speciale nieuwkomersregeling getroffen voor de aanschaf van LOGO 3000 voor scholen die met Wereld vol Woorden gaan werken. Wij adviseren je daarvoor een e-mail te sturen naar info@logo3000.nl.

Selectie schooltaalwoorden
Om de overgang naar de hogere groepen in het regulier basisonderwijs te versoepelen, is er een speciale selectie schooltaalwoorden uit het materiaal van LOGO groep 3 en LOGO Schooltaalwoorden (groep 4/5) meegenomen. De losse A3-platen worden in een map meegeleverd.

De kosten
Zowel Wereld vol Woorden methodisch werken als Wereld vol Woorden thematisch werken kosten ieder € 500,-. De schooltaalwoorden selectie kun je aanvullend op beide versies gebruiken. Deze kost € 300,-. Je kunt er ook voor kiezen om zowel de thematische aanpak als de methodische aanpak te gebruiken (€ 1000,-).

Nieuwsgierig geworden? 
Kom kijken op de NOT. Op de stand van Stichting Kinderpostzegels, Rezulto en de CED-Groep kun je delen van het materiaal inzien. Wij zijn er trots op en hopen dat Wereld voor Woorden veel gaat betekenen voor alle kinderen die samen met jou onze mooie taal moeten leren!
Nieuws Lowan Nieuwkomersregeling LOGO 3000

Contactgegevens PO

Boudien Bakker en Marieke Postma
b.bakker@lowan.nl
+31 (0)6 - 52 858 732
Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin