Nieuw: Taalbos, Lidwoordrups en Weerwoord

Er zijn weer nieuwe lesmaterialen ontwikkeld en in ontwikkeling.

Lidwoordrups
Lidwoordrups is bedoeld voor jonge anderstalige én Nederlandstalige kinderen. Het spel helpt bij de verwerving van nieuwe zelfstandig naamwoorden en het oefenen met de lidwoorden. En het mooie is: je hoeft niet te kunnen lezen om met woorden te spelen! Kinderen kunnen met Lidwoordrups zelfstandig spelen en leren. Het vrolijke karakter van de rups nodigt het kind uit om opnieuw aan de slag te gaan met wat er nog moet worden verbeterd. Lidwoordrups bevat in totaal 32 de- en het-woorden afkomstig uit de Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters (BAK). Alle woorden zijn voorzien van een heldere tekening en – voor hen die al leren lezen – het geschreven woord.
Nieuws Lowan De lidwoordrups

Demo beschikbaar: Taalbos
Er wordt een digitale taalmethode ontwikkeld speciaal voor NT2-leerlingen van ISK’s en basisscholen. Kinderen die al enige basiskennis hebben van het Nederlands, kunnen hiermee hun taalvaardigheid optimaliseren. Doordat alle instructies en opdrachten met audio zijn ondersteund, kunnen leerlingen er zelfstandig in werken. Na elke oefening krijgt de leerling zijn resultaten te zien en kan hij eventueel opnieuw oefenen. De afbeeldingen en audio bij alle woorden en zinnen zorgen ervoor dat de betekenis en de klank nog beter beklijft. Met de steropdracht aan het einde van een taak kan een docent zien hoe de leerling scoort op een bepaald leerdoel.

De methode is ingedeeld in tien niveaus en de opbouw in moeilijkheid is heel geleidelijk. In de oefeningen zitten verschillende game-elementen verwerkt, waardoor kinderen op een speelse, interactieve manier oefenen met alle aspecten van de Nederlandse taal. Zo ontwikkelen ze een stabiele taalbasis die hen goed van pas komt in het reguliere Nederlandstalig onderwijs. Klik hier om een korte demo te bekijken.

Taalbos is beschikbaar vanaf schooljaar 2019-2020. U kunt per leerling een totaalpakket aanschaffen, of kiezen voor een halve licentie (de eerste of laatste vijf niveaus). Voor meer informatie en prijzen kunt u mailen naar info@edufax.nl.

Weerwoord
Voor het vak Begrijpend Lezen wordt op veel scholen gebruik gemaakt van Nieuwsbegrip. Bij iedere tekst kiest Nieuwsbegrip onbekende woorden die geleerd gaan worden. Voor leerlingen met taalontwikkelingsstoornis (TOS) is het lastig de tekst te begrijpen als ze teveel woorden niet begrijpen. Maar dit geldt ook voor veel nieuwkomers of voormalige nieuwkomers.  Vaak is het kort uitleggen van de woorden te vluchtig voor hen en beklijven de woorden onvoldoende.

Vier medewerkers van Kentalis maken hiervoor elke week semantiseerlessen bij de woordenschatwoorden van Nieuwsbegrip. In deze lessen worden de woorden in een context aangeboden, ze worden visueel gemaakt en zichtbaar in de klas opgehangen. We verwachten dat kinderen met de uitleg en het herhaalde aanbod van deze specifieke woorden de totale tekst van de Nieuwsbegriples beter kunnen begrijpen.
Nieuws Lowan Weerwoord

Zelf lesmateriaal aanmelden en beoordelen
Via de pagina ‘Lesmateriaal‘ is het mogelijk om zelf lesmaterialen aan te melden.
Door lesmateriaal te beoordelen, met een ster of beschrijving, help je andere collega’s bij hun keuze.
Nieuws Lowan Lesmateriaal

Contactgegevens PO

Boudien Bakker en Marieke Postma
b.bakker@lowan.nl
+31 (0)6 - 52 858 732
Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin