Cursus of een studie? Wij hebben tips!

In het nieuwkomersonderwijs kan je veel leren van elkaar, elkaar bezoeken, spreken op regionale bijeenkomsten en op de landelijke studiedag. Gelukkig zijn er, naast de LOWAN bijeenkomsten, ook steeds meer relevante en steengoede studies en cursussen. Wij noteren altijd zoveel mogelijk data in onze agenda, deze vullen we gedurende het jaar. In dit nieuwsitem lichten we er een aantal uit.

Regionale en landelijke LOWAN momenten
In iedere regio organiseren we regelmatig bijeenkomsten. De inhoud van de bijeenkomsten wordt afgestemd met de aanwezigen. Graag brengen we nog de volgende bijeenkomsten onder jullie aandacht:
In Noord Holland en Utrecht is er op 22 mei een bijeenkomst over meertaligheid en op 4 juni over co-teaching.
In Flevoland/Friesland is er op 21 mei een bijeenkomst voor alle IB’er en directieleden.
Nieuws Lowan Naar de regionale pagina’s

15 mei: Werken aan respect en inclusie op uw school en in de les
Ik hoor erbij, jij hoort erbij, wij horen erbij. Hoe werk je in de klas aan een positieve identiteit bij de leerlingen in de huidige context van toenemende maatschappelijke polarisatie? Hoe promoot je tolerantie, inclusie en actief burgerschap? Op 15 mei in de middag is er in Diemen een inspiratiemiddag omtrent deze vragen. Dit wordt georganiseerd door School en Veiligheid. Deelname is kosteloos.
Nieuws Lowan Meer informatie

Post-HBO: Specialist nieuwkomersonderwijs
Vanaf september kun je deelnemen aan de éénjarige POST-HBO opleiding Specialist nieuwkomersonderwijs. Deze opleiding wordt komend jaar zowel als dag- en als middag/avond variant aangeboden. De opleiding is inmiddels al aan vier groepen succesvol gegeven! In dit filmpje kun je bekijken wat zij over de opleiding zeggen. Ada van Dalen is opleidingsdocent na-scholing en onderwijsadviseur bij het Marnix Onderwijscentrum, tevens lid van het taallectoreninitiatief. Zij heeft in samenwerking met een werkgroep deze post-hbo-opleiding ontwikkeld. Deze opleiding kan ook op locatie worden gegeven aan een groep van meer dan 12 personen.
Nieuws Lowan Meer informatie over deze studie

Post-HBO NT2 blijft een goede basis voor een nieuwkomersleerkracht
Hogescholen bieden een Post-HBO opleiding aan. Een prachtige basis. Hieronder een link naar twee van deze opleidingen.
Nieuws Lowan Aanmelden en informatie via Haagse Hogeschool
Nieuws Lowan Aanmelden en informatie via Fontys
Nieuws Lowan Informatie over de Post-HBO via HCO

Fontys biedt ook cursussen specifiek voor onderwijsassistenten aan
Naast de Post-HBO NT2 biedt Fontys ook cursussen aan voor teamleden die in het nieuwkomersonderwijs werken. Het afgelopen jaar hebben ze hun aanbod wederom versterkt. Een voorbeeld hiervan is de ‘cursus NT2’ van 8 bijeenkomsten. Fontys biedt deze cursussen aan voor onderwijsassistenten, leerkrachten/ib’ers en ook specifiek een cursus voor teamleden van een voorschool of peuterspeelzaal.
Nieuws Lowan Meer informatie

Fontys biedt ook losse modules
Naast de Post-HBO en een master biedt Fontys ook de kans om losse modules van deze studies te volgen. Een kans om binnen ong.4 bijeenkomsten veel kennis te verwerven!
Nieuws LowanMeer informatie

Trauma vanuit ontwikkelingsperspectief
Trauma heeft verstrekkende gevolgen. Deze kunnen positief zijn: een trauma kan een wake-up call zijn of de weerbaarheid verhogen. Maar het kan ook schadelijke gevolgen hebben, die het dagelijks functioneren belemmeren. Voor kinderen betekent trauma zelfs dat ze erdoor gevormd worden. In 4 dagen versterkt Martine Delfos je kennis m.b.t. trauma en denkt me je mee hoe je deze leerlingen een goede en veilige plek in je klas geeft. Eerste bijeenkomst is op 16 september.
Nieuws Lowan Meer informatie

In drie middagen de belangrijke aspecten van het nieuwkomersonderwijs verkennen
Op 25 september start er een cursus van het Marnix Onderwijscentrum. Na deze cursus ken je de belangrijke aspecten van hoe je onderwijs vormgeeft aan nieuwkomers die korter dan één jaar in Nederland zijn. Je weet wat de onderwijsbehoeften van deze leerlingen zijn en wat dat betekent voor je pedagogisch en didactisch handelen. Tevens organiseren zij een korte cursus van 2 middagen over ‘meertaligheid aan zet’ (eerste bijeenkomst op 19 november).
Nieuws Lowan Meer informatie over de cursus ‘onderwijs aan nieuwkomers’
Nieuws Lowan Meer informatie over de cursus ‘meertaligheid aan zet’

Het CED biedt o.a. ‘Aan de slag met woordenschat’ aan
Het CED, de uitgever van o.a. Nieuwsbegrip & Mondeling Nederlands Nieuw, geeft ook diverse cursussen die je theoretische- en praktijkkennis vergroten. Een cursus die in september start is ‘Aan de slag met woordenschat’, deze wordt gegeven in Utrecht. Een andere cursus ‘NT2 in het basisonderwijs’ wordt gegeven op 2 middagen in Utrecht, Ede, Rotterdam en Breda.
Nieuws Lowan Aan de slag met woordenschat
Nieuws Lowan NT2 in het basisonderwijs

Een master module via Hogeschool Utrecht volgen?
De Hogeschool Utrecht biedt losse master modules aan. Dit zijn bijv. 3 dagen over taalonderwijs. Drie dagen waarin je de meest recente kennis hoort en kritisch kijkt naar het taalonderwijs aan deze doelgroep. Tevens zijn er modules over rekenen, sociaal emotionele ontwikkeling en taalbeleid. Denk aan ‘begeleiden van nieuwkomers op school‘ of ‘taalverwerving, meertaligheid en NT2‘.
Nieuws Lowan Hogeschool Utrecht

Online cursus
Via Augeo is het mogelijk om een online cursus te volgen ‘Steun bieden aan vluchtelingenkinderen’. Voor deze cursus filmden zij een aantal jongvolwassenen over hun ervaringen op hun basisschool. Zij blijken allemaal minimaal één juf of meester te hebben gehad die voor hen het verschil heeft gemaakt. En waar ze nu nog warme herinneringen aan hebben.
Nieuws Lowan Online cursus: Steun bieden aan vluchtelingenkinderen

Ken je ook nog een goede studie of cursus? We horen het graag. Gedurende het jaar vullen we steeds weer onze agenda aan.

Contactgegevens PO

Boudien Bakker en Marieke Postma
b.bakker@lowan.nl
+31 (0)6 - 52 858 732
Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin