main-logo
Primair onderwijs
Themapagina

Weer naar school

Ook nieuwkomers zitten thuis door de maatregelen van het kabinet voor de aanpak van het coronavirus. LOWAN-PO houdt het nieuws bij en verzamelt belangrijke informatie en goede initiatieven.

Themapagina

Weer naar school

Welke keuzes maken jullie als school? Wellicht gaan jullie weer 100% open of een mix van fysiek en online onderwijs. Contact, elkaar zien, eindelijk weer! Ook al voel je misschien haast, neem de rust, zoek een nieuw evenwicht. Maak weer mooie momenten samen!

Op deze pagina blijven we tips en goede initiatieven delen.

– Weer opstarten: tips
– Informatie corona
– Aanbod lesmateriaal
– Lesmateriaal en tips
– Blogs

Weer opstarten: tips

Groepsgevoel weer opbouwen

De groep weer opnieuw ‘gevormd’ moet worden. Bij terugkeer op school, met misschien de helft van de leerlingen, ontstaat mogelijk onzekerheid over de sociale veiligheid en de vertrouwde hiërarchie in de groep. Aandacht voor groepsvorming is wenselijk. Tips van Kees van Overveld.

Terug naar de groep

Varen op veerkracht

In dit artikel van Leony Coppens en Naomi Vandamme staan adviezen en praktische tips die leerkrachten helpen zo goed mogelijk les te geven en steun te bieden in een periode die voor iedereen stressvol is. Varen op veerkracht en versterken staat centraal.

Varen op veerkracht

Rituelen voor een verbonden start

Het is zover: op 11 mei mogen de scholen weer open. We willen elkaar graag zien, maar het virus is er nog. Er is veel onduidelijkheid en regelwerk. Rituelen, van groot tot klein, kunnen daar bijzonder goed bij helpen.

Rituelen voor een verbonden start

Hoe herstelt het onderwijs zich na de coronacrisis?

Steven Pont, oud onderwijzer, ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut geeft ons tips hoe we de draad weer op kunnen pakken. Welk spoor moeten we volgen en wat is de uitdaging?

Bekijk de video

Financiele ondersteuning

Tips voor inhaal- en ondersteuningstijd

Het Rijk stelt een subsidie beschikbaar voor scholen om in te zetten ter ondersteuning van extra aanbod voor leerlingen. Op deze pagina tips hoe je deze kan inzetten.

Naar de tips

Extra kwartaal voor nieuwkomers

Veel nieuwkomers krijgen tijdelijk extra ondersteuning. Doordat we een tijd moeilijk extra ondersteuning konden bieden, biedt het Rijk een kwartaal extra aan.

Meer info

Fonds voor kwetsbare leerlingen

De gevolgen van de coronacrisis zijn nog niet achter de rug. In sommige gezinnen is er bijv. veel spanning. Mocht er een leerling zijn die jij graag wilt ondersteunen met een bal of iets anders. Er is een fonds speciaal voor deze kwetsbare leerlingen.

Naar fonds

Informatie over corona

Informatie over corona

Begrijpelijke informatie over corona is erg belangrijk. Pharos heeft duidelijke posters gemaakt die je kan ophangen door de school heen.

Pharos

Persconferentie in verschillende talen

Het Tolk- en Vertaal Centrum Nederland (TVCN) vertaalt elke persconferentie acht talen. Deze informatie kan je delen met ouders.

TVCN

Informatiepunt voor statushouders

Elke werkdag van 14.00-16.00 uur zitten vrijwilligers klaar om mensen te woord te staan in Arabisch en Tigrinya. Ouders kunnen bellen nar 085-580 8800

Nieuwlander

Covibook

Dit boek is kosteloos beschikbaar in 25 (!) talen. Het boek gaat over het coronavirus en is geschreven voor kinderen. De talen waarin het beschikbaar is: Nederlands, Pools, Spaans, Perzisch, Japans, Chinees, Kroatisch, Deens, Servisch, Hongaars, Grieks, Arabisch, Roemeens, Russisch, Duits, Turks, Indonesisch, Hebreeuws, Welsh, Frans, Portugees, Engels en Italiaans.

COVIBOOK

Aanbod lesmateriaal

Aanbod Taalbos

Nu voor de meeste leerlingen vanwege het Corona virus de scholen dicht zijn biedt Taalbos tot 1 juni gratis toegang tot het programma. Je moet een demo aanvragen, maar het verplicht je tot niets. Een programma specifiek ontworpen voor ‘onze doelgroep’!

Taalbos

Aanbod digiwak

Nieuwkomers moeten in korte tijd hun Nederlandse woordenschat opbouwen. Welke woorden komen daarvoor het meest in aanmerking? Digiwak biedt voor leerlingen in onder-, midden- en bovenbouw de meest relevante woorden aan. In deze tijd kan dit heel handig zijn. Je kan je methode niet volgen, welke woorden geef je prioriteit?

Digiwak

Horen, Zien en Schrijven digitaal

Horen, zien en schrijven Digitaal is een aanvulling bij de gedrukte methode. Het biedt een extra mogelijkheid om te oefenen met de aangeboden taal. De leerlingen kunnen de nieuwe woorden nog eens beluisteren en bekijken, het aanbod opnieuw oefenen met meerkeuze- en typeoefeningen of de luister-/leestekst herhalen.

Voor 2 maanden kosteloos en vrijblijvend te gebruiken

Naar HZS digitaal

Informatie

Informatie
30 - 05 - 2020

Weer opstarten maar hoe… ?

Eindelijk weer naar school! Maar hoe dan we dat? Wat zijn de richtlijnen? Wat kan wel en wat kan niet.

Meer lezen
Informatie
08 - 04 - 2020

Hoe? Sociaal emotioneel leren op afstand.

Op veel scholen wordt aandacht besteed aan sociaal emotioneel leren (SEL), maar hoe doe je dat op afstand?

Meer lezen
Informatie
06 - 04 - 2020

Ondersteuning voor nieuwkomers?

Er wordt veel gesproken over kwetsbare leerlingen die mogelijk naar school kunnen. Vallen nieuwkomers daar nu wel of niet onder?

Meer lezen

Lesmateriaal en tips

Welbevinden leerlingen

Het team van de IOK de Globe uit Enschede heeft een vragenlijst gemaakt voor de leerlingen. Deze vragenlijst vraagt naar hoe leerlingen zich voelen. De vragenlijst is helemaal toegespitst op nu. Dank voor het delen!

Vragenlijst

Lezen doe je overal

Lezen doe je overal is van uitgeverij Zwijsen. ‘Lezen doe je overal‘ is een methode voor technisch lezen. Speciaal geschreven voor 10-14 jarigen die nog maar kort in Nederland zijn. LOWAN heeft, met toestemming van Zwijsen, MP4 opnames van deze boekjes gemaakt en de tekst in pdf gezet.

Naar Lezen doe je Overal (VO-site)

Klankles van juf Amani

Juf Amani heeft een klankenlessen gemaakt. Amani pakt er ook een spiegel bij, want hoe staat je mond bij de letter ‘i’? Prachtig Amani dat je deze filmpjes maakt en deelt! Je kan Amani volgen op LinkedIn (Amani Hamed Montassr).

Klankles ‘r’
Klankles ‘k’
Klankles ‘i’
Klankles ‘oo’

Padlet voor deze week

Collega’s van Talentenportaal en Almeertaal (NT2 expertise Lelystad/Almere) maken samen padlets.
Zaaien en planten
Lente en dieren – kleuters
Veilig Leren Lezen – kern 8
Nieuwsbegrip AA
Nieuwsbegrip A

Juf in de kring zonder leerlingen

Ook zo benieuwd wat andere nieuwkomersscholen doen? AZCschool Beverwaard heeft een Yurls pagina gemaakt. Zij hebben vele filmpjes bij Mondeling Nederlands Nieuw gemaakt!

Naar de pagina

Leuke oefening met dieren

Frederike Groothoff, ambulant taalondersteuner in Amstelveen, deelt een paar leuke ideeën.

Fantasiedier tekenen
Pauze suggesties voor leerlingen
Auditief Veilig en Vlot

Draaiboek voor kwetsbare leerlingen

AZS de Papilo heeft een draaiboek gemaakt waarin ze beschrijven hoe ze handelen in deze tijd.

Draaiboek

Eigen website voor thuisonderwijs

Wereldkidz Mozaïek in Veenendaal is een basisschool met een nieuwkomersklas. Zij delen graag de tip dat je via Google makkelijk een website maakt voor thuisonderwijs. Via ‘Google hangouts’ kan je praten met leerlingen.

Website Wereldkidz Mozaiek

Time4you journaal

Elke maandag klokslag 16.00 uur staat  het Time4You Journaal klaar. VluchtelingenWerk maakt deze afleveringen speciaal voor kinderen die in een asielzoekerscentrum wonen, of hebben gewoond.

Time4you Journaal

Auditieve filmpjes bij Weerwoord

Henrike de Munnik (nieuwkomersleerkracht in Dronten en AB’er voor NT2 leerlingen) heeft semantiseerverhalen bij weerwoord (van Kentalis) ingesproken en op YouTube geplaatst. Wat geweldig dat ze dit deelt!

Naar de filmpjes

TeamUp thuis

TeamUp heeft activiteiten bedacht die leerlingen (of jij samen met leerlingen) thuis kan doen. Ze hebben voorbeeldfilmpjes gemaakt.

TeamUp Thuis

Beeldbellen met tolken

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Hieronder een stappenplan hoe je dit kan doen.

Stappenplan tolk

Digidoener

Veel visuele opdrachten bij digi-doener. Ondanks ‘digi’ is er meestal geen computer nodig. Door de visuele uitleg ook goed voor nieuwkomers! Na het inschrijven voor de nieuwsbrief ontvang je gratis toegang.

Naar digi-doener
Uit de praktijk

Bloggers delen ervaringen

Blog
05 - 04 - 2020

Iedere week een beetje beter…

Terwijl we allemaal op dinsdagavond naar de persconferentie hebben geluisterd, ik natuurlijk ook, wisten we de uitkomst al. De scholen gaan langer dicht…

Meer lezen
Blog
24 - 03 - 2020

Online teamoverleg

Vanochtend, dinsdag, startten we met een Teams teamoverleg. De een na de ander kwam het scherm binnen met een kop koffie, broodje in de hand, of een luid koffieapparaat….

Meer lezen
Blog
19 - 03 - 2020

Lesgeven via Skype dag 1

Ik schrik wakker om 7.45. Oh jee… kwart voor acht al. Ik haast me uit bed, doe er een app uit naar het team:’Goedemorgen! Vandaag is de dag! Heel veel plezier en succes allemaal!

Meer lezen
Delen

Wil je ook materialen delen? In een blog je ervaringen delen? Of heb je een goed idee?

Deel deze pagina