main-logo
Vakliteratuur

Vakliteratuur

Vakliteratuur nieuwkomers PO

SJOES

In het Nederlandse onderwijs zitten steeds meer kinderen die van jongs af aan meertalig opgroeien. Ze spreken thuis een andere taal, of een tweede taal naast het Nederlands. En het Engels doet als vreemde taal steeds vroeger mee. Leerlingen zetten hun gehele talenrepertoire in bij het nadenken, bij het leren. Twee of drie talen in het hoofd vormt bijna nooit een probleem om school goed te doorlopen. Kinderen groeien er juist door: ze worden mondiger en sneller van begrip. Ze hebben ook meer oog en oor voor anderen, ze zijn socialer en tonen belangstelling voor elkaar.
SJOES geeft de leerkracht in het basisonderwijs twaalf lessen in handen om de meertaligheid van zijn klas grijpbaar te maken. Speels en oppervlakkig, of juist serieus en diepgravend, zo ontdekken de leerlingen de eigenschappen van taal, van hun eigen talen en van andere talen.
De verwantschap tussen woorden wordt zichtbaar. En juist dat hele andere woord voor hetzelfde begrip spreekt tot de verbeelding. Grammaticale verschillen tussen talen, en hun overeenkomsten, worden door SJOES onderwerp van gesprek. Taalachterstand verandert in verrijkende talenkennis.

thumnail

Informatie

  • Auteur(s): Karijn Helsloot & Fleur Daemen
  • Jaar van uitgave:2018
  • ISBN:ISBN 978-90-828547-0-1 | € 25

Deel deze pagina