main-logo
Vakliteratuur

Vakliteratuur

Vakliteratuur nieuwkomers PO

Rekenkisten

Hoe kom je met nieuwkomers leerlingen op een effectieve manier tot realistisch rekenen en leer je ze te rekenen met inzicht in context? Daarvoor zijn rekenkisten in te zetten. De bijbehorende inhoudelijke uitwerkingen kun je via deze pagina (gratis) downloaden. Ook kun je direct praktisch aan de slag met 5 lesideeën.

Per uitwerking vind je informatie over de inhoud en over de benodigde kennis van de doelen uit de leerlijn op verschillende momenten in de schoolloopbaan van leerlingen. Hierbij is aandacht voor het handelings- en hoofdlijnenmodel. Ook is er aandacht voor verschillende strategieën voor nieuwkomers en worden per leerlijn suggesties gegeven voor de inzet van coöperatieve werkvormen, rekenspelletjes en de inzet van concrete materialen.

Rekenkisten in de praktijk


Hierin staat beschreven wat goed rekenonderwijs aan nieuwkomers is, hoe je de beginsituatie in kaart kan brengen, de voortgang kan monitoren en hoe je de rekenkist kan inzetten in de rekenles.
Algemene handleiding

Spellijst
De rekenkisten zijn (nog) niet kant en klaar te bestellen. Wel is er een uitgebreide spellijst, waarin per kist de spellen vermeld staan.
Spellijst
Materialenlijst

Starterskist
In deze uitwerking wordt dieper ingegaan op het rekenonderwijs voor kinderen die nog geen (of heel weinig) rekenonderwijs hebben gevolgd in hun thuisland. Het gaat hierbij vooral om het aanbieden van de voorwaarden die nodig zijn om op groep 3 niveau te kunnen rekenen.
Starterskist

Rekenkisten
Hieronder de links naar de diverse rekenkisten die per domein zijn uitgewerkt.
Rekenkist: Getallen
Uitgewerkte lessen: getallen
Meten – tijd
Rekenkisten: Meten – geld
Rekenkisten: Temperatuur, gewicht en inhoud
Rekenkist: Meten, omtrek en oppervlakte
Rekenkist: Breuken en procenten
Rekenkist: Meetkunde
Rekenkist: Verbanden

Webinar Rekenkisten

Op 6 november 2018 is er een webinar georganiseerd over de rekenkisten en inhoudelijke uitwerkingen. Het geeft je zicht op de opbouw en hoe je hier in jouw groep mee kan werken.

thumnail

Informatie

  • Auteur(s): het ABC en leerkrachten
  • Uitgever:hetABC en LOWAN
  • Jaar van uitgave:2018

Deel deze pagina