Van klanken naar lezen
Van klanken naar lezen. Hoe pak jij dat aan?
Op deze pagina informatie en materialen.
Technisch lezen
video
Voorbeeld uit de praktijk
Van klanken naar lezen. Hoe pak jij dat aan? De nieuwkomersschool in Amstelveen legt in het filmpje van Leerkracht24 (hiernaast) hun aanpak uit. Hanna Kuijs is een van de leerkrachten. Zij praat ons door dit proces heen.

Klankonderwijs
Voorjaar '20: Presentatie klankonderwijs
In een netwerkbijeenkomst in de regio Noord Holland/Utrecht stond het onderwerp Klankonderwijs centraal. Het was een mooi bezochte bijeenkomst. Hieronder de presentatie en hiernaast een relevant filmpje.
Presentatie Naar filmpjemateriaal
Klankonderwijs
Lezen in de eigen taal
Lezen over Grenzen heen is een boekje waarin letters en teksten staan in meer dan 20 talen. Je kan horen of een leerling kan lezen in een van de talen.
Klankonderwijs
Tips en info voor leerkrachten die met nieuwkomers werken. Correct uitspreken van de klanken is een voorwaarde voor deelname aan het Nederlandse onderwijs.
Kiene klanken
Kiene Klanken is een houten, interactieve klankstempelset om spelenderwijs met letters, klanken en woorden te oefenen, ondersteund door beeld en geluid.
Waarom zijn de 'i-e-u' voor leerlingen uit Eritrea moeilijk uit te spreken? Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen het Nederlands en andere talen?
materiaal
Lezen op eigen niveau
Leesboeken voor nieuwkomers
‘Mijn klas’ is een serie van tien korte, makkelijk te lezen verhalen. Deze geïllustreerde serie is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer tien jaar die pas kort Nederlands lezen.
Boeken voor oudere nieuwkomers
Superrr is een serie van tien makkelijke boeken, speciaal geschreven voor nieuwkomers in de bovenbouw. De verhalen gaan over Elena, Omer, Emma en Ahmad.
Boeken in verschillende talen
Veel nieuwkomers lezen graag een boek in de taal die ze goed beheersen. Voor veel scholen is het een uitdaging om deze boeken te verkrijgen. Bekijk de tips.