main-logo
Vakgebieden
Technisch lezen

Van klanken naar lezen

Van klanken naar lezen. Hoe pak jij dat aan?
Op deze pagina informatie en materialen.

Technisch lezen

video

Voorbeeld uit de praktijk

Van klanken naar lezen. Hoe pak jij dat aan? De nieuwkomersschool in Amstelveen legt in het filmpje van Leerkracht24 (hiernaast) hun aanpak uit. Hanna Kuijs is een van de leerkrachten. Zij praat ons door dit proces heen.

Klankonderwijs

Voorjaar '20: Presentatie klankonderwijs

In een netwerkbijeenkomst in de regio Noord Holland/Utrecht stond het onderwerp Klankonderwijs centraal. Het was een mooi bezochte bijeenkomst. Hieronder de presentatie en hiernaast een relevant filmpje.

Presentatie Naar filmpje
materiaal

Klankonderwijs

Lezen over grenzen heen

Lezen in de eigen taal

Lezen over Grenzen heen is een boekje waarin letters en teksten staan in meer dan 20 talen. Je kan horen of een leerling kan lezen in een van de talen.

Lezen over grenzen heen
Brochure HCO

Klankonderwijs

Tips en info voor leerkrachten die met nieuwkomers werken. Correct uitspreken van de klanken is een voorwaarde voor deelname aan het Nederlandse onderwijs.

Brochure HCO
Heutink webshop

Kiene klanken

Kiene Klanken is een houten, interactieve klankstempelset om spelenderwijs met letters, klanken en woorden te oefenen, ondersteund door beeld en geluid.

Heutink webshop
Achtergrondinformatie

Waarom zijn de 'i-e-u' voor leerlingen uit Eritrea moeilijk uit te spreken? Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen het Nederlands en andere talen?

materiaal

Lezen op eigen niveau

Boekenreeks: 'Mijn klas'

Leesboeken voor nieuwkomers

‘Mijn klas’ is een serie van tien korte, makkelijk te lezen verhalen. Deze ge├»llustreerde serie is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer tien jaar die pas kort Nederlands lezen.

Boekenreeks 'Mijn klas'
Boekenserie 'Superrr'

Boeken voor oudere nieuwkomers

Superrr is een serie van tien makkelijke boeken, speciaal geschreven voor nieuwkomers in de bovenbouw. De verhalen gaan over Elena, Omer, Emma en Ahmad.

Boekenserie 'Superrr'
Overzicht uitgeverijen

Boeken in verschillende talen

Veel nieuwkomers lezen graag een boek in de taal die ze goed beheersen. Voor veel scholen is het een uitdaging om deze boeken te verkrijgen. Bekijk de tips.

Artikel meertalige boeken

Anderen bekeken ook

De eerste drie weken

Rekenen

Deel deze pagina