main-logo
Professionalisering
Aanmelden

LOWAN scholing

Deze maanden organiseren we online scholing.

Aanmelden cursus LOWAN-PO

Na een groot succes in het voorjaar bieden we vijf online cursussen nogmaals aan. De kennis die in de sessie wordt gedeeld kan meteen in de praktijk worden uitgeprobeerd. Bij de cursus is een online omgeving waarin deelnemers voorbeeld lessen of teksten kunnen delen en reageren op elkaar. De cursus gaat door als het minimaal aantal deelnemers is bereikt. Hieronder meer informatie over iedere cursus en het aanmeldingsformulier.

Communicatie met ouders in het nieuwkomersonderwijs
Communicatie met ouders in het nieuwkomersonderwijs is vaak een uitdaging. Taalfactoren spelen vaak een rol, maar dat is toch niet het enige knelpunt. Zelfs als je een gezamenlijke taal hebt gevonden loopt het soms nog niet soepel. Ria Goedhart geeft inzicht in welke factoren een rol spelen in de communicatie met ouders. Ze neemt je mee in cultuurfactoren, houding factoren en andere zaken die een rol spelen. Door deze kennis, en het uitproberen in de praktijk bouw je kennis op. Naar aanleiding van de drie bijeenkomsten heb je gezamenlijk met de andere deelnemers een observatieformulier gemaakt. Hierna ben je in staat om ieder gesprek goed voor te bereiden en als het toch niet loopt, naar het observatieformulier te kijken en bedenken waar het knelpunt zit.
Door: Ria Goedhart
Aantal deelnemers: minimaal 20, maximaal 50 deelnemers
Kosten: 50 euro voor de gehele cursus
Data: donderdag 23 september, 14 oktober, 4 november van 15.45-16.45

Klankonderwijs (zit vol)
In het nieuwkomersonderwijs kennen we allemaal de moeite die kinderen vaak hebben met het aanleren van onze Nederlandse klanken. De worsteling van ons Nederlandse klankensysteem, het correct uitspreken van de Nederlandse klanken, de klankcombinaties en het leggen van de juiste klemtoon. In deze 3-delige cursus ‘een goed verstaander’, neemt Josée Coenen je mee in de wereld van klankonderwijs. Zo leer je over fonetiek en fonologie, alles over klanken en ook hoe je een klank-les geeft. Bij elke sessie hoort huiswerk en persoonlijke feedback van Josée op bijv. een gemaakte les. In een besloten omgeving kunnen voorbeelden worden gedeeld en ervaringen worden uitgewisseld. Aan het einde van deze serie heb je kennis van het aanleren van klanken aan je kinderen en weet je het klankonderwijs te integreren in je lesaanbod.
Door: Josée Coenen
Aantal deelnemers: minimaal 20, maximaal 30 deelnemers
Kosten: 50 euro voor de gehele cursus
Data: Maandag 20 september, 4 oktober, 1 november van 15.45-16.45

Wereld vol Woorden
Tijdens deze drie sessies daagt Hanna Kuijs je uit om alles uit de methode Wereld vol Woorden te halen. Of je nu met de cursorische of de thematische aanpak werkt, Hanna laat je kritisch kijken naar je aanbod en aanpak. Je gaat bewust werken aan de doelen voor versterking van de mondelinge taal bij de leerlingen. Na elke sessie krijg je een praktijkopdracht. De praktijkopdrachten delen deelnemers met elkaar in een online omgeving. In deze cursus inspireer je elkaar en leer je kritisch naar je eigen aanbod te kijken met als doel prachtige inspirerende lessen mondelinge taal voor de nieuwkomers!
Door: Hanna Kuijs
Aantal deelnemers: minimaal 20, maximaal 75 deelnemers
Kosten: 50 euro voor de gehele cursus
Data: dinsdag 21 september, 12 oktober, 16 november van 15.45-16.45

Ruimte geven aan thuistalen
Frederike daagt je uit om meer te weten te komen over de taalachtergrond van de leerlingen bij jou in de klas. Op het moment dat je meer weet over de taalachtergrond, deelt Frederike suggesties hoe je deze talen kan inzetten in je les. De drie sessies zijn praktisch van aard en na iedere sessie wordt je uitgedaagd om opdrachten in de praktijk uit te voeren. In de online omgeving deel je met andere deelnemers mooie voorbeelden van materialen en lessen.
Door: Frederike Groothoff
Aantal deelnemers: minimaal 20, maximaal 40
Kosten: 50 euro voor de gehele cursus

Data: maandag 27 september, 11 oktober en 8 november van 15.45-16.45

Ondersteuning bij het werken op maat met oudere meerjarige nieuwkomers
Aan welke doelen werkt een leerling na het eerste jaar nieuwkomersonderwijs? Hoe zorg je dat de leerling in de klas instructie op het juiste niveau krijgt? Hoe organiseer en plan je dat alles in jouw groep? Hoe kom je te weten welke vorm van voortgezet onderwijs bij deze meerjarige leerling past?
Werk jij komend schooljaar met één of meer nieuwkomer(s) die > 1,2,3,4 jaar in Nederland zijn en ouder dan 10 jaar? Meld je dan aan voor deze cursus. In september is er een startbijeenkomsten waarbij je één specifieke leerling uitkiest die je gedurende deze cursus gaat volgen en begeleiden. Vervolgens zijn er vijf bijeenkomsten in kleinere groepjes. Er wordt dan met je meegedacht bij de dilemma’s die jij tegen komt bij het werken met de betreffende  meerjarige nieuwkomer. De 5 vervolgbijeenkomsten zijn van oktober tot en maart. Gedurende deze 5 bijeenkomsten word je nauwgezet begeleid in de ondersteuning van deze uitgekozen leerling. De adviezen die je krijgt zijn uiteraard ook te gebruiken voor jouw eventuele andere meerjarige nieuwkomers.
Deelnemers die zich aanmelden zijn leerkracht, intern begeleider of ambulant begeleider. Door de praktische aard van deze cursus is het noodzakelijk dat je daadwerkelijk een leerling begeleidt komend schooljaar. Dat betekent dat de leerling bij jou in de klas zit of als je AB-er bent, dat je ook echt werkt met deze leerling.  Ben je IB-er, dan moet je ook alle tijd hebben om de leerkracht van het betreffende kind goed te kunnen begeleiden.
Door: Lenneke Grobbe
Aantal deelnemers: minimaal 15, maximaal 30
Kosten: 75 euro voor de gehele cursus

Data: 13 september startbijeenkomst, daarna worden de 5 vervolgbijeenkomsten gezamenlijk bepaald in kleinere groepjes (okt., nov., dec., jan. en maart).

Aanmelden webinar november LOWAN-PO

Anderen bekeken ook:

Schooljaar '20-'21

Welke cursus of studie kies jij komend schooljaar?

scholing

Cursus- en studieaanbod

Deel deze pagina