main-logo
Organisatie
Organisatie

Tijdelijke onderwijsvoorziening (TOV)

Een TOV ontstaat als er veel vluchtelingen op 1 plek zijn en er geen ruimte meer is in de huidige nieuwkomersvoorziening (scenario 1) en ook geen ruimte voor taalklassen (optie 2).

Tijdelijke onderwijsvoorziening voor Oekraïense kinderen

Een tijdelijke specifieke onderwijsvoorziening ontstaat als er veel vluchtelingen op 1 plek zijn en er geen ruimte meer is in de huidige nieuwkomersvoorziening (scenario 1) en ook geen ruimte voor taalklassen (optie 2). Deze tijdelijke specifieke onderwijsvoorziening biedt een mix van Nederlands onderwijs / sport / onderwijs eigen taal.

Dit is echt een noodgreep. In de meeste gevallen start een tijdelijke specifieke onderwijsvoorziening omdat er niet genoeg bevoegde leerkrachten zijn. Informeer OCW als jullie een tijdelijk specifieke onderwijsvoorziening starten.

Hieronder een landingsprogramma voor de eerste paar weken. Daarnaast zijn er een aantal woordenschatthema’s uitgewerkt.

Zes thema's uitgewerkt bij LOGO3000

LOGO3000 heeft een selectie woorden gratis beschikbaar gesteld. Een mooie lijst en praatplaten van 500 belangrijke basiswoorden. Je kan het Oekraïense woord laten horen voordat je het Nederlandse woord aanbiedt. Hierbij zijn de thema’s Wonen, Lichaam, Eten en drinken, Winkel, Familie en gevoelens en School uitgewerkt. Bij Thema School wordt verwezen naar woordlabels voor in het lokaal en op de gang. (Word) (Pdf). Er worden lestips, diverse werkvormen en ideetjes voor filmpjes en liedjes beschreven. Hierbij zijn op basis van de praatplaten bij de diverse thema’s lestips geschreven waar ook mensen met weinig onderwijservaring en/of medewerkers zonder ervaring met nieuwkomers direct mee kunnen starten. De thema’s kunnen in de eerste 3 maanden in willekeurige volgorde worden aangeboden. De woorden moeten regelmatig herhaald worden. Met deze consolideringsoefeningen voor beginnende en gevorderde nieuwkomers kun je dat op een speelse manier doen.

Belangrijke basiswoorden, lestips en consolideringsspelletjes

Ontwikkeld met grote haast door de taalklas Amstelland en Amsteltaal

Landingsprogramma (eerste drie weken)

Handleiding landingsprogramma
Liedje dagen van de week
Flitskaarten thema 1
Dag 1: Aanwijskaart
Dag 1: Kleurplaat doolfhof
Dag 2: Aanwijskaart
Dag 2: Kleurplaat abstract
Dag 2: Kleurplaat Haan
Dag 2: Kleurplaat jonge kind abstract
Dag 2: Kleurplaat jonge kind divers
Dag 3: Aanwijskaart
Week 3: Handleiding
Week 3: Ballon poppetjes
Dag 3: Praatplaat school
Dag 3: Kleurplaat vlinder
Dag 3: Kleurplaat vlinder (makkelijk)
Dag 6: Zoek dezelfde vlinders
Dag 6: Woorden
Dag 7: Thema op school
Dag 8: Thema op school
Dag 9: Thema op school
Dag 10: Thema op school
Dag 11: Thema op school
Dag 12: Thema op school
Week 3: Spelblad hoofd tekenen
Week 3: Gezicht collage

Handige documenten

Woordkaartjes in de klas
Intake met ouders Oekraïense leerling (Word)
Brief over Nederlands onderwijs (ook in Russisch en Oekraïens)
Flitswoorden en letters van VLL Kim versie
Beginsituatie kind opgesteld bij intake (Word)
Start programma met intake in (Oekraïne) en brief naar ouders (met dank aan Maaike Klinkenberg)
NOB

Informatie en online lessen Oekraïne op een rij

Een stukje thuis in Nederland voor Oekraïense leerlingen

Het NOB heeft een document gemaakt met een scala aan linkjes naar veelal gratis lesmateriaal, prentenboeken en direct bruikbare downloads voor leerlingen in de leeftijd van 3-18 jaar. Voorafgegaan door een interview met een Nederlandse leraar in Kiev waarin zij haar ervaringen met het onderwijs in Oekraïne deelt. Ook duidelijke uitleg over de online lessen van de Oekraïense overheid!

NOB: Informatie en online lessen Oekraïne op een rij

Een paar veelgestelde vragen

  • Moet ik de leerlingen inschrijven?

    Ja, de leerlingen moeten worden ingeschreven op een school. Ons advies is binnen een brinnummer een dislocatie aan te vragen. Dit kan alleen als deze locatie niet onder je eigen schooldak valt. Je kan een dislocatie aanvragen bij de gemeente. Er wordt dan een -01 of -02 aangemaakt achter je brinnummer.

    Als je bij DUO aangeeft dat je een dislocatie hebt aangevraagd bij de gemeente, dan kan DUO daar rekening mee houden en dit ‘aan de achterkant’ in orde maken. Als directeur kan je dan binnen je LAS (bijv. ParnaSys, Ecis) een 01 of 02 aanmaken.

  • Wie financiert de onderdelen muziek, sport en cultuur

    Het onderwijs bestuur ontvangt financiën vanuit OCW. Het onderwijs bestuur bekostigt dus het 5-daagse programma tijdens schooltijd. Het is wel heel mooi om samen te werken met meerdere partijen.

  • Bekijk meer veelgestelde vragen

Deel deze pagina