main-logo
Primair onderwijs
Themapagina

Onderwijs in tijden van corona

LOWAN-PO houdt het nieuws bij en verzamelt belangrijke informatie en goede initiatieven in deze tijd met corona maatregelen.

Themapagina

Weer fysiek opstarten

Het kabinet heeft aangegeven dat basisscholen vanaf 8 februari weer open kunnen. De protocollen zijn af. De richtlijnen vanuit het Ministerie staan beschreven in het servicedocument. Hierin staat de richtlijnen waar scholen alvast mee aan de slag kunnen. Er zijn een aantal uitgangspunten:

  • De risico’s voor alle betrokkenen zo klein en beheersbaar mogelijk maken
  • De continuïteit van onderwijs zoveel mogelijk waarborgen
  • Het beperken van contacten en reisbewegingen, zowel in als rondom de school, van zowel
    onderwijspersoneel, leerlingen en ouders.

Ons advies is om gezamenlijk als team in gesprek te gaan. Wat voelt goed voor een ieder? Hoe kunnen jullie het onderwijs zo veilig mogelijk organiseren? Op deze pagina delen we gerelateerd nieuws, handreikingen en informatie.
Gezocht: bloggers die hun ervaringen delen 

Ondersteuning thuisonderwijs

Het valt niet altijd mee om thuisonderwijs te organiseren, als je nog niet lang in Nederland bent. Daarom hebben wij Thuisonderwijsmaatjes opgezet: ervaren Nederlanders helpen op afstand mee als het thuisonderwijs bij gezinnen die nieuw zijn in Nederland niet goed lukt.

Thuisonderwijs-maatjes

Protocollen

Op de site van lesopafstand.nl staan de actuele protocollen, handreikingen en handige documenten met betrekking tot de richtlijnen vanuit het RIVM.

Lesopafstand.nl

Informatie in eigen taal

Persconferentie in verschillende talen

Global Talk heeft de persconferentie van 18 juni vertaald in 8 talen.

Global Talk

Informatiepunt voor statushouders

Elke werkdag van 14.00-16.00 uur zitten vrijwilligers klaar om mensen te woord te staan in Arabisch en Tigrinya. Ouders kunnen bellen nar 085-580 8800

Nieuwlander

Sleutelpersonen

Ondersteuning voor ouders in eigen taal is soms lastig te vinden. Pharos heeft vele sleutelfiguren getraind, zij werken voor diverse organisaties door het land heen. Via de onderstaande link een kaart van Nederland met contactgegevens van de sleutelfiguren.

Pharos
Illustratie: Olaf de Groot

Communicatie

Op de pagina ‘Les op afstand’ staan tips en handreikingen met betrekking tot communicatie. Online communicatie binnen het team, communicatie met ouders etc…

Samenwerken en communicatie

COVI-book

Dit boek is kosteloos beschikbaar in 25 (!) talen. Het boek gaat over het coronavirus en is geschreven voor kinderen. De talen waarin het beschikbaar is: Nederlands, Pools, Spaans, Perzisch, Japans, Chinees, Kroatisch, Deens, Servisch, Hongaars, Grieks, Arabisch, Roemeens, Russisch, Duits, Turks, Indonesisch, Hebreeuws, Welsh, Frans, Portugees, Engels en Italiaans.

covibook

Lesmateriaal en tips

Welbevinden leerlingen

Het team van de IOK de Globe uit Enschede heeft een vragenlijst gemaakt voor de leerlingen. Deze vragenlijst vraagt naar hoe leerlingen zich voelen. De vragenlijst is helemaal toegespitst op nu. Dank voor het delen!

Vragenlijst

Lezen doe je overal

Lezen doe je overal is van uitgeverij Zwijsen. ‘Lezen doe je overal‘ is een methode voor technisch lezen. Speciaal geschreven voor 10-14 jarigen die nog maar kort in Nederland zijn. LOWAN heeft, met toestemming van Zwijsen, MP4 opnames van deze boekjes gemaakt en de tekst in pdf gezet.

Naar Lezen doe je Overal (VO-site)

Klankles van juf Amani

Juf Amani heeft een klankenlessen gemaakt. Amani pakt er ook een spiegel bij, want hoe staat je mond bij de letter ‘i’? Prachtig Amani dat je deze filmpjes maakt en deelt! Je kan Amani volgen op LinkedIn (Amani Hamed Montassr).

Klankles ‘r’
Klankles ‘k’
Klankles ‘i’
Klankles ‘oo’

Padlet voor deze week

Collega’s van Talentenportaal en Almeertaal (NT2 expertise Lelystad/Almere) maken samen padlets.
Zaaien en planten
Lente en dieren – kleuters
Veilig Leren Lezen – kern 8

Juf in de kring zonder leerlingen

Ook zo benieuwd wat andere nieuwkomersscholen doen? AZCschool Beverwaard heeft een Yurls pagina gemaakt. Zij hebben vele filmpjes bij Mondeling Nederlands Nieuw gemaakt!

Naar de pagina

Leuke oefening met dieren

Frederike Groothoff, ambulant taalondersteuner in Amstelveen, deelt een paar leuke ideeën.

Fantasiedier tekenen
Pauze suggesties voor leerlingen
Auditief Veilig en Vlot

Delen

Wil je ook materialen delen? In een blog je ervaringen delen? Of heb je een goed idee?

Draaiboek voor kwetsbare leerlingen

AZS de Papilo heeft een draaiboek gemaakt waarin ze beschrijven hoe ze handelen in deze tijd.

Draaiboek

Eigen website voor thuisonderwijs

Wereldkidz Mozaïek in Veenendaal is een basisschool met een nieuwkomersklas. Zij delen graag de tip dat je via Google makkelijk een website maakt voor thuisonderwijs. Via ‘Google hangouts’ kan je praten met leerlingen.

Website Wereldkidz Mozaiek

Time4you journaal

Elke maandag klokslag 16.00 uur staat  het Time4You Journaal klaar. VluchtelingenWerk maakt deze afleveringen speciaal voor kinderen die in een asielzoekerscentrum wonen, of hebben gewoond.

Time4you Journaal

Auditieve filmpjes bij Weerwoord

Henrike de Munnik (nieuwkomersleerkracht in Dronten en AB’er voor NT2 leerlingen) heeft semantiseerverhalen bij weerwoord (van Kentalis) ingesproken en op YouTube geplaatst. Wat geweldig dat ze dit deelt!

Naar de filmpjes

TeamUp thuis

TeamUp heeft activiteiten bedacht die leerlingen (of jij samen met leerlingen) thuis kan doen. Ze hebben voorbeeldfilmpjes gemaakt.

TeamUp Thuis

Beeldbellen met tolken

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Hieronder een stappenplan hoe je dit kan doen.

Stappenplan tolk

Digidoener

Veel visuele opdrachten bij digi-doener. Ondanks ‘digi’ is er meestal geen computer nodig. Door de visuele uitleg ook goed voor nieuwkomers! Na het inschrijven voor de nieuwsbrief ontvang je gratis toegang.

Naar digi-doener
Uit de praktijk

Bloggers delen ervaringen

Blog
05 - 04 - 2020

Iedere week een beetje beter…

Terwijl we allemaal op dinsdagavond naar de persconferentie hebben geluisterd, ik natuurlijk ook, wisten we de uitkomst al. De scholen gaan langer dicht…

Meer lezen
Blog
24 - 03 - 2020

Online teamoverleg

Vanochtend, dinsdag, startten we met een Teams teamoverleg. De een na de ander kwam het scherm binnen met een kop koffie, broodje in de hand, of een luid koffieapparaat….

Meer lezen
Blog
19 - 03 - 2020

Lesgeven via Skype dag 1

Ik schrik wakker om 7.45. Oh jee… kwart voor acht al. Ik haast me uit bed, doe er een app uit naar het team:’Goedemorgen! Vandaag is de dag! Heel veel plezier en succes allemaal!

Meer lezen

Deel deze pagina