main-logo
Onderwijs Oekraïne
Themapagina

Vluchtelingen uit Oekraïne

Er komen vluchtelingen vanuit de Oekraïne naar Nederland. Ook deze leerlingen gaan naar school. Waar liggen de aandachtspunten?

Nieuwkomersvoorziening begeleidt taalklas

Alle kinderen in Nederland hebben recht op goed onderwijs, dus ook deze vluchtelingen die uit Oekraïne komen. Wat fijn dat een van deze leerlingen plek heeft binnen jullie nieuwkomerslocatie! Deze leerlingen hebben dezelfde zorg en aanbod nodig als de andere nieuwkomers.

Op deze pagina informatie voor nieuwkomerslocaties die Oekraïense leerlingen in de groep hebben. Organisaties buitelen over elkaar heen om iets te organiseren voor de Oekraïense vluchtelingen die naar Nederland komen. Hierdoor komt er prachtig mooi materiaal. Op deze pagina delen we deze nieuwe materialen.

Weet je ook goed materiaal? Mail het ons of upload het via de lesmaterialendatabank.

 

Actueel

28 - 02 - 2022

De oorlog maakt veel los

De oorlog in Oekraïne maakt veel los. Woede, boosheid, verdriet, machteloosheid. Het kan ook herinneringen oproepen vanuit eigen ervaringen.

Meer lezen
Thuistaal versterken
02 - 03 - 2022

Ik wil graag dat mijn kind de eigen taal leert

Er zijn veel weekendscholen waar onderwijs wordt gegeven in de thuistaal. Deze weekendscholen zijn op verschillende plekken en locaties in Nederland.

Meer lezen
Zorg

Zorg en gezondheidsondersteuning voor Oekraïners

Veel Oekraïners worden opgevangen door gemeenten en particulieren, en niet door het COA omdat zij niet de reguliere asielprocedure ingaan. Het is daarom belangrijk dat hulpverleners en vrijwilligers weten hoe de zorg georganiseerd is. Pharos heeft informatie op een rijtje gezet.

Naar site Pharos

Belangrijk; Een sterke start

TEC Walcheren heeft een tiental filmpjes met ons gedeeld. In deze filmpjes wordt een heel goede en praktische uitleg gegeven over diverse onderwerpen die te maken hebben met nieuwkomersonderwijs. Aan bod komen onder andere de intake, de voorbereiding en de start in de klas, het werken aan taalontwikkeling, zorgen voor een veilige omgeving en contacten met ouders. Een echte aanrader!

Bekijk de filmpjes

Handige documenten

Opstart dislocatie
Woordkaartjes in de klas
Intake met ouders Oekraïense leerling (word)
Flitswoorden en letters van VLL Kim versie
Beginsituatie kind opgesteld bij intake (word)
Start programma met intake in (Oekr.) en brief naar ouders (met dank aan Maaike Klinkenberg)

Actuele materialen specifiek voor deze doelgroep

Online woorden leren in Oekraïens/ Nederlands

Babadada is een online visueel woordenboek. Per thema (bijv. school, boerderij, huis etc..) staan er plaatjes met woorden. Dit visuele woordenboek is in 130+ talen in te zetten. Daarnaast is het ook nog gratis toegankelijk.

Naar babadada

Pictokaart NL-Oekraïens

Ruim 100 basiswoorden met pictogrammen en tekst in Oekraïens/ Nederlands.

Pictokaart

Prentenboeken in alle talen

Het is erg fijn voor leerlingen om, voordat de leerkracht het boek in de klas voorleest, dat ze het in de eigen taal kunnen beluisteren. Via de site ‘prentenboeken in alle talen’ is de tekst bij prentenboeken in 30+ talen ingesproken, onder andere in het Oekraïens.

Prentenboeken in alle talen

Prentenboekje voor kind die bang is

Op deze site staan verschillende praatplaten, hulpmiddelen die ontwikkeld zijn om te communiceren met Oekraïense vluchtelingen. Een van de middelen is een prentenboekje waarin tips worden gegeven aan het kind hoe hij/zij om kan gaan met stress.
Bekijk de site
Boekje in Oekraïens

Leer Nederlandse woorden ondersteund in Oekraïens

Digitaal leermateriaal waarin leerlingen worden ondersteund in hun thuistaal. Binnen de software is Oekraïens ook een van de vele steuntalen.

LanguageNut

Vele pictokaarten

Voor wie werkt met leerlingen uit Oekraïne zijn er praatkaarten voor volwassenen en kinderen. Met plaatjes en teksten in het Oekraïens en Nederlands.
Dit zijn kaarten gemaakt met ARASAAC pictogrammen en Weronika Firlejczyk.
www.arasaac.org
Pictokaarten

Deel deze pagina