main-logo
Nieuws
Lesmateriaal

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Woorden leren met liedjes

In Free as a Songbird leren nieuwkomerskinderen zingend de Nederlandse taal. Woordenschat, uitspraak en klankvorming is als leidraad door de lessen verweven. Naast liedjes, schrijven de kinderen hun eigen songs en raps. Zo wordt leren heel leuk!
De muziekmethode sluit aan op de taalmethodes die bij veel nieuwkomersklassen wordt gebruikt en zijn gebaseerd op de BAK woordenlijst. De lessen zijn in samenwerking met muziekdocenten, muziektherapeuten en taalprofessionals ontwikkeld en in 40 lessen worden alle thema’s muzikaal behandeld.

Als je een liedje ‘in je hoofd’ hebt herhaal je in gedachte of zingend vanzelf al heel vaak bepaalde woorden. Op deze manier oefenen de kinderen de hele week door op een leuke manier de taal, wat tegelijkertijd de fluency bevordert. Klankvorming en uitspraak is een onderdeel dat vaak wordt overgeslagen in het aanleren van een taal, woordbegrip staat meestal voorop. Grappige zangoefeningen geven daar heel bewust aandacht aan, want zingend gaat dat veel makkelijker.

Op de website van ‘Sounds for freedom‘ staan twee liedjes. De poetsmix past mooi binnen het thema ‘huis’ en gaat over schoonmaken.

Aanbod vanuit Sounds for Freedom

Voor het schooljaar 2023/2024 hebben zij op dit moment nog plek voor 23 nieuwkomersklassen (verspreid door heel Nederland), in totaal geven ze dan les aan 80 klassen (de rest is al ingevuld). Mochten er scholen zijn die mee willen doen, dan kunnen zij zich aanmelden via de website van Sound for Freedom.

Daarnaast verzorgen zij ook trainingen in het werken met een muziekmethode voor scholen die zelfstandig aan de slag willen met zingen in de klas en eigen liedjes (zij kunnen niet heel Nederland van fysieke muzieklessen voorzien, dus dit is een aanvullende manier van werken). Trainingsdata en locaties zullen vanaf september op de website verschijnen.

Meer informatie

Anderen bekeken ook

Lesmateriaal

Ik lees en zing groep 3

lesmateriaal

Anders nog iets?

Deel deze pagina