main-logo
Nieuws
Werkgroep Kind in AZC

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Wifi in AZC moet beter

Leerlingen in asielzoekerscentra lijden zwaar onder de coronamaatregelen. Door de tweede lockdown zijn vrijwel alle activiteiten voor hen gestopt en veel kinderen kunnen geen online onderwijs volgen door problemen met wifi op het AZC of gebrek aan laptops en tablets. Daarnaast is het slecht gesteld met de mentale gezondheid van de kinderen en gaat het Nederlands hard achteruit. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de Werkgroep Kind in azc  samenwerking met LOWAN en het COA.
Rapport werkgroep Kind in azc

In het programma De Nieuws BV op radio 1 werden Bea van der Garde (Wereldkidz de Hoogstraat), Kirsten van den Hul (Tweede Kamerlid voor de PvdA) en Esther Zielhuis (coördinator van de Werkgroep) geïnterviewd. In de Tweede Kamer is op 2 februari een motie aangenomen waarin het kabinet gevraagd wordt om stabiele wifi en voldoende devices in op AZC’s te realiseren.

De Werkgroep Kind in AZC wil dat de overheid en het COA hun verantwoordelijkheid nemen om alle asielzoekerscentra structureel van goed werkende wifiverbindingen te voorzien, voor nu en in de toekomst. Dit is een belangrijke stap waarmee een goede wifi op alle AZC’s een stuk dichterbij is gekomen. Ook roept de Werkgroep het kabinet op te zorgen voor voldoende apparaten om online onderwijs te kunnen volgen en meer begeleiding en aandacht te creëren voor kwetsbare kinderen.

De steekproef is gedaan onder 46 respondenten. Dit zijn zowel medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) als leerkrachten op nieuwkomersscholen die onderwijs geven aan kinderen uit AZC’s. Een ruime meerderheid (52 procent) van de respondenten geeft aan dat voor deze kinderen onmogelijk is om online lessen te volgen of schoolwerk te maken door slechte wifi in het AZC. Ook zegt bijna de helft (43 procent) dat er geen laptops of tablets voor digitaal onderwijs aanwezig zijn.
Meer over het onderzoek en de resultaten

Anderen bekeken ook

Onderzoek: Leefomstandigheden van kinderen in AZC

Weer naar school

Deel deze pagina