main-logo
Nieuws
Webinars

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Terugkijken: Webinars 2022 en 2023

In 2022 en 2023 zijn er meerdere gratis webinars georganiseerd door LOWAN-PO. Het is nu mogelijk om deze terug te kijken.

Webinar 11: Een optimale samenwerking tussen leerkracht, ondersteuner en IB-er
Deze webinar was maandag 6 februari 2023
Sprekers: Karlijn de Jonge en Lenneke Grobbe
Op 6 februari 2023 organiseerde LOWAN-po een webinar over een optimale samenwerking tussen leerkracht, ondersteuner en IB-er. Een optimale samenwerking draagt bij aan een goede schoolontwikkeling van nieuwkomers. Maar hoe werk je goed samen? En wat hebben nieuwkomers specifiek nodig? Dit webinar richtte zich op leerkrachten, onderwijsondersteuners en IB-ers, werkzaam in het nieuwkomersonderwijs én het regulier onderwijs.

Bekijk presentatie Bekijk webinar

Webinar 10: Kijk op zorg. Zorgcyclus in het nieuwkomersonderwijs
Deze webinar was maandag 28 november 2022
Sprekers: Linda Toussaint en Marlien de Koning

Door een goede zorgcyclus zorgen we dat alle leerlingen een passend aanbod krijgen. Welke toetsen zet je in? Toets je om de 10 of 13 weken? Waar noteer je de toetsgegevens? Hoe analyseer je en waar let je op? Welke doelen stel je voor de leerlingen? Wanneer stel je de doelen wel/niet bij? Hoe maak je een jaarlijkse analyse? En doe je dat op groepsniveau/ leerlijn/ vakgebied?

Bekijk presentatie Bekijk webinar

Webinar 9: Alle vragen over nieuwkomers – vragen die we lastig vinden om hardop te stellen
Deze webinar was donderdag 24 november 2022
Spreker: Marcel van Herpen

Heb jij dat ook weleens..
– Dat je je afvraagt of de leerlingen (en hun ouder(s)) in jouw klas eigenlijk wel gemotiveerd zijn om Nederlands te leren?
– Dat het gedrag van sommige leerlingen alle kanten opvliegt en dat je je afvraagt waarom je door één leerling de grip op de groep weleens verliest?
– Of dat je je afvraagt of er eigenlijk nóg wel een nieuwe leerling bijpast? In dit webinar verzorgd door de Marcel van Herpen staan pedagogische en praktische vragen over nieuwkomers centraal die we lastig vinden om hardop te stellen.

Bekijk presentatie Bekijk webinar

Webinar 8: Ik heb een nieuwkomer in mijn reguliere groep
Deze webinar was dinsdag 15 november 2022
Sprekers: Karin van Dijk en Annemiek Louwerse

Dit webinar is voor leerkrachten op de reguliere school die een eerstejaarsnieuwkomer in de klas hebben. In dit webinar zullen wij de leerkrachten meenemen in de weg die de nieuwkomerleerling aflegt om tot leren te komen en hoe ze de Nederlandse taal leren.  Wij zullen handvatten bieden om deze leerlingen van zo goed mogelijk onderwijs te voorzien.

Bekijk presentatie Bekijk webinar

Webinar 7: Deze nieuwkomersleerling is nog niet klaar voor het VO
Deze webinar was woensdag 9 november 2022
Spreker: Lenneke Grobbe

Vaak is jouw 11-12 jarige leerling na 1 jaar nieuwkomersonderwijs, niet klaar om naar een vorm van VO te gaan die bij zijn of haar capaciteiten past. Een extra jaar met een (taal)programma op maat helpt de leerling om dat niveau wél te behalen.

Bekijk presentatie Bekijk webinar

Webinar 6: Nieuw in nieuwkomersonderwijs: Hoe stel ik een beginsituatie?
Deze webinar was dinsdag 8 november 2022
Sprekers: Linda Toussaint en Marlien de Koning
Waar je aan moet denken wanneer je een nieuwkomer bij jou in de klas krijgt? Wat zijn de eerste stappen, wat is het belang van een intake en wat bied je deze leerlingen aan? Welke doelen stel je?

Bekijk presentatie Bekijk webinar

Webinar 5: Nieuwe leerlijnen – uitgaan van leerdoelen
Deze webinar was woensdag 29 juni 2022
Sprekers: Femke Scheltinga

In het nieuwkomersonderwijs maken leerlingen een grote ontwikkeling door met oog op de overstap naar het regulier onderwijs. Welke stappen moeten leerlingen inhoudelijk gedurende een jaar zetten? Welke doelen moeten in het onderwijsaanbod behandeld worden? Met de nieuwe leerlijnen presenteren we een denkwijze waaruit we redeneren vanuit leerdoelen en aanbod in het onderwijs.

Bekijk presentatie Bekijk webinar

Webinar 4: Ik heb een nieuwkomerskleuter of Oekraïense kleuter in de klas
Deze webinar was dinsdag 21 juni 2022
Sprekers: Marlies Greve van de IJsselgroep

Met een uitdagende en gevarieerde speelleeromgeving verrijk je het spel. Maar hoe zet je deze omgeving neer voor een leerling die nieuw is in Nederland, die uit een land komt waar oorlog is, die nog nooit op een stoel heeft gezeten? Hoe ga je om met grote verschillen? En dan wil je ook nog hun taalvaardigheden versterken. In deze webinar, gegeven door Marlies Greve van de IJsselgroep, veel praktische tips voor in de kleutergroep.

Bekijk presentatie Bekijk webinar

Webinar 3: Ik heb een nieuwkomer of Oekraïense leerling in de klas
Deze webinar was woensdag 15 juni 2022
Sprekers: Karin van Dijk, Lenneke Grobbe en Boudien Bakker
In deze praktische webinar vertellen medewerkers van LOWAN-PO waar je aan moet denken wanneer je een nieuwkomer/leerling uit Oekraïne bij jou in de klas krijgt. Wat zijn de eerste stappen, wat is het belang van een intake en wat bied je deze leerlingen aan?

Bekijk presentatie Bekijk webinar

Webinar 2: Inhoud en opzet van onderwijs aan de Oekraïense leerlingen
Deze webinar was woensdag 1 juni 2022
Sprekers: Eline van Haarlem, Saskia van den Bos en Lia Kerkhof
In deze webinar delen we drie voorbeelden uit de praktijk. Een voorbeeld van een Tijdelijke onderwijsvoorziening, een voorbeeld van een klas met alleen Oekraïense leerlingen en een voorbeeld van een heterogene klas m.b.t. culturele achtergrond. De sprekers laten weten wat goed werkt en delen wat er niet zo goed werkte.

Bekijk presentatie Bekijk webinar

Webinar 1: Organisatie van onderwijs voor de Oekraïense leerlingen
Deze webinar was maandag 30 mei 2022
Sprekers: Marieke Postma en Boudien Bakker

In deze webinar aandacht voor bijzondere bekostiging, maatwerkbekostiging, registreren Oekraïense leerling, spoor 1, spoor 2 en onderwijspersoneel.

Bekijk presentatie Bekijk webinar

Ook interessant

Themapagina Oekraine

Eerste weken

Deel deze pagina