main-logo
Nieuws
Kwaliteitszorg

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Webinar leerlijnen en nieuwe community leerlijnen

Dit schooljaar geven we 5 webinar-reeksen met betrekking tot de leerlijnen. Een reeks bestaat uit een algemene introductie gevolgd door 2 specifieke webinars. De eerste reeks is druk bezocht. Inschrijven voor de 2e en 3e reeks kan nog steeds. Ook is er een nieuwe community geopend voor de leerlijnen. Hierin kunnen leerkrachten en intern begeleiders ervaringen en tips met elkaar delen.

Webinars en spreekuren
Eind september zijn we gestart met een reeks van drie webinars over de LOWAN-leerlijnen 3-8 en ontwikkellijnen kleuters gevolgd door spreekuren. Deze reeks wordt dit schooljaar een aantal keer herhaald. De webinars bestaan uit een algemene introductie over de LOWAN-leerlijnen 3-8 en de ontwikkellijnen kleuters gevolgd door een webinar over het implementeren van de LOWAN-leerlijnen 3-8 en een webinar over het implementeren van de LOWAN-ontwikkellijnen kleuters. Tijdens de eerste webinar is de community “Leerlijnen” gelanceerd.

Nieuw: community leerlijnen
Deze community is bedoeld om elkaar te inspireren en bij vragen elkaar te helpen. Dit kun je doen door in een blog jouw good practice te delen of een vraag te stellen bij kopje vragen. Een door- of uitstroomniveau bepalen blijkt nog best lastig te zijn. Daarom is het goed om te realiseren dat dit vooral bedoeld is als richtlijn waarbij het hebben van hoge verwachtingen bijdraagt aan meer onderwijskansen, juist ook voor de nieuwkomersleerlingen. Het implementeren van de LOWAN-leerlijnen 3-8 en de ontwikkellijnen kleuters hoeft niet te betekenen dat er veel verandering nodig is, maar vooral een omslag in denken van toetsdoelen naar aanbodsdoelen.
 

Per periode: 3 webinars en spreekuren
Webinar 1 Algemene introductie LOWAN leerlijnen en kleuter ontwikkellijnen
Doel sessie 1: Je hebt inzicht gekregen in hoe en waarom de LOWAN-leerlijnen en kleuterontwikkellijnen zijn samengesteld en kent de algemene opzet hiervan. Ook weet je waar je alle informatie over de LOWAN leerlijnen kunt terugvinden en waar je met jouw vragen terecht kunt.  

Webinar 2 Implementeren van leerlijnen groep 3 tot en met groep 8
Doel sessie 2: Je hebt kennisgenomen van hoe de NT2 specifieke aanpak in de leerlijnen zijn verwerkt. Je hebt aan de hand van een fictieve casus geleerd hoe je een ontwikkelperspectief voor een leerling opstelt en hiermee cyclisch kunt werken. Ook heb je een voorbeeld gezien van hoe de leerlijnen verwerkt kunnen worden in bijvoorbeeld een schoolspecifiek document, Schoolkr8 en ParnasSys.   

Webinar 3 Implementeren van ontwikkellijnen kleuters
Doel sessie 3: Je hebt kennisgenomen van hoe jonge kinderen tot ontwikkeling komen en begrijpt waarom kleuters een specifieke aanpak en begeleiding nodig hebben. Je hebt geleerd om met behulp van de ontwikkellijnen voor kleuters aan te sluiten bij de zone van de naaste ontwikkeling. Je hebt aan de hand van een fictieve casus geleerd hoe je een ontwikkelperspectief voor een kleuter opstelt en hiermee cyclisch kunt werken. Ook heb je een voorbeeld gezien van hoe de leerlijnen verwerkt kunnen worden in bijvoorbeeld een schoolspecifiek document, Schoolkr8 en ParnasSys.   

Spreekuren
Heb je na het volgen van bovenstaande webinars nog vragen of wil je graag een (geanonimiseerde) casus m.b.t. de leerlijnen bespreken? Meld je dan aan voor een van de spreekuren. 

Aanmelden
Sessies tussen herfst en kerst? Eerste webinar op 2 november, tweede op 13 november en derde webinar op 23 november.

Aanmelden webinars tussen herfst – kerst

Na de kerst starten met de webinars over leerlijnen? Ook dat kan. Eerste webinar op 15 januari, tweede op 22 januari en de derde webinar op 1 februari.

Aanmelden webinars tussen kerst-voorjaar

Van voorjaar tot zomer 2024 herhalen we dit aanbod.

Kan je vraag niet wachten?
Ga je voor het eerst werken met de LOWAN leerlijnen? Dan hopen we dat je je aanmeldt voor een van de reeks webinars. We delen namelijk belangrijke informatie over het werken met de leerlijnen tijdens deze sessies. Ook zijn er aansluitende spreekuren ingepland waar je met je vragen terecht kunt. 

Kan jouw vraag niet wachten tot de webinars of één van de spreekuren? Neem dan contact op met de helpdesk van LOWAN-PO. Dit kan telefonisch (030 – 232 4848) of via de mail 

Wil je van collega-scholen horen hoe zij werken met de LOWAN leerlijnen, stel je vraag in de community LOWAN Leerlijnen 

Deel deze pagina