main-logo
Nieuws
Praktische handvatten

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Weer fysiek naar school

De meeste kinderen zijn heel blij dat ze eindelijk weer naar school mogen. Weer hun leerkracht en hun vrienden en vriendinnen zien. Weer naar school gaan draagt ook bij aan het gevoel dat alles weer goed komt. De meeste leerkrachten zullen ook blij zijn dat de scholen weer open zijn. Maar een deel van de leerkrachten vindt het geen goed plan en maken zich grote zorgen om hun eigen gezondheid en/of die van anderen. In mei schreven Leony Coppens en Naomi Vandamme een artikel. In dit artikel geven ze adviezen en praktische ideeën die leerkrachten kunnen helpen zo goed mogelijk les te geven en steun te bieden in een periode die voor iedereen stressvol is. Varen op de veerkracht en het versterken daarvan bij kinderen en leerkrachten staat hierin centraal.

Plan de dag wat minder vol en zorg voor afwisseling
Leony Coppens en Naomi Vandamme komen met een duidelijk en praktisch artikel. Ze geven praktische en simpele tips. Een van de tips is om de dag iets minder vol te plannen dan normaal. Plan de dag iets minder vol en zorg voor voldoende afwisseling. Ze stellen voor om extra momenten in te plannen waarin leerlingen kunnen bewegen en/of ontspannen. Vervolgens benoemen ze ook een aantal activiteiten zoals een reukactiviteit (brengt leerlingen naar het hier en nu) of een luisteractiviteit (leert leerlingen dat je kan kiezen waar je wel of geen aandacht aan geeft).

Activeer het steunnetwerk
Sociale contacten zijn erg belangrijk voor de veerkracht. De auteurs geven voorbeelden van activiteiten die je kan doen om voor leerlingen inzichtelijk te maken wie de personen zijn waar zij terecht kunnen. Het artikel is praktisch en duidelijk geschreven. Tevens benoemt het ook het onderwerp ‘zelfzorg’. Ook in deze alinea’s komen ze weer met praktische tips hoe je ook binnen het team elkaar kan helpen om goed voor ‘jezelf’ en elkaar te zorgen.

Artikel: Varen op veerkracht

Anderen bekeken ook

Lesmateriaal: Lesgeven aan getraumatiseerde leerlingen

Weer naar school

Deel deze pagina