main-logo
Nieuws
Film

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Film 'For Sama'

Tip: Film 'For Sama'

Leerkrachten van de Driepas in Echt zijn naar de film ‘For Sama‘ geweest. ‘For Sama‘ is een hartverscheurende documentaire over het oorlogsgeweld in Syrië, gezien door de ogen van burgerjournalist Waad Al-Kataeb.

Bekijk de trailer

“Een MUST-SEE, voor iedereen die met deze kinderen werkt!”

For Sama,  is de eerste documentaire van de 26-jarige Syrische burgerjournalist Waad al-Kataeb. Ze draagt de film op aan haar pasgeboren dochter, Sama.

Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt, waarvoor we vochten.

Met een eenvoudige digitale camera legt ze de Syrische opstand tegen dictator Assad in rebellenbolwerk Aleppo vast, vanaf het begin tot aan de gedwongen evacuatie eind 2016.  Er gebeurt veel in die vijf jaar: de hoopgevende revolutie wordt neergeslagen, de stad belegerd en continu gebombardeerd. Al-Kataeb filmt het oorlogsgeweld in al zijn bloederige details en dreiging met handheld camera, soms als bijna-slachtoffer.  Ze ziet de gevolgen van dichtbij: haar man werkt als arts in een van de weinige overgebleven ziekenhuizen in de stad. Binnen de gruwelijke dagelijkse realiteit van de oorlog, ervaren we met haar de onzekere toekomst voor haar kind.

Reacties van leerkracht in het nieuwkomersonderwijs:

  • “Het is moeilijk de film in woorden te vangen. De letterlijk bewegende beelden zeggen zoveel meer. Hartverscheurende beelden.Het is niet te bevatten wat kinderen  hebben meegemaakt en daarna “GEWOON” bij je in de groep kunnen zitten.
  • Een bevestiging dat trauma-sensitief lesgeven enorm belangrijk is.”
  • “Gefilmd binnen een werkelijkheid,die je eigenlijk niet wilt kennen, maar wel werkelijkheid is voor de kinderen”.
  • “Indrukwekkend, je wordt meegenomen in de waanzin van alle dag in Allepo, de angst, strijdbaarheid om het goede te doen voor de medemens, de liefde die elkaar verbindt.
  • Kinderen die leven met angst, verlies, verdriet, maar ook in de puinhopen nog proberen kind te zijn.
  • Ouders, die ondanks alle tegenslagen en beperkte middelen, zo goed voor hun kinderen en voor elkaar proberen te zorgen, verbondenheid realiseren.
  • Na afloop kom je heel stil uit de filmzaal, ondertussen blijven  beelden voorbij denderen, kindergezichten die je koppelt aan de gezichten binnen je eigen groep, zo veel herkenbaarheden,”

Wat betekent dit voor ons onderwijs?
FOR SAMA…….een absolute aanrader.

Anderen bekeken ook

Meer over achtergrond

Achtergrond leerling

Help ouders

Ondersteuning ouders

Deel deze pagina