main-logo
Nieuws
Technisch Lezen lesmateriaal

Nieuws

Oefeningen gratis te downloaden

Diverse werkvormen bij technisch lezen

actief leren lezen het materiaal 940x370 1

Uitgeverij Kluitman Educatief heeft een technisch leesmethode ontwikkeld; Actief Leren lezen. Onlangs hebben zij ook een boekje uitgebracht waarin een aantal werkvormen bij elkaar zijn gezet waarmee kinderen samen kunnen oefenen met technisch lezen. Het zijn heel afwisselende spelletjes, van duo-lezen op een interactieve manier tot bewegend leren mbv kaartjes waarop klanken, woordjes of stukjes tekst staan.
Er zijn spelletjes (of oefeningen) die leerlingen 5 minuten kunnen doen, maar ook lees- of lettercircuits voor de hele groep een uur lang.

Oeps, vergeten – ideaal voor woordrijen
De 15 pagina’s staan vol met werkvormen en spelletjes. Eentje hiervan is ‘oeps, vergeten’.  Stel dat een twee beide dezelfde woordrij kunnen zien. De ene leerling leest een hele woordrij en bedenkt van tevoren welk van de woorden hij/zij expres gaat vergeten te lezen. De andere leerling leest en luistert goed mee, onthoudt het vergeten woord en mag aan het einde van de woordrij vertellen welk woord er is ‘vergeten’. Een simpele oefening waarin twee leerlingen actief zijn.

Diverse oefeningen
Dit werkboekje staat vol met oefeningen zoals de bovenstaande. Oefeningen om woorden, zinnen maar ook letters te oefenen. Leuk om tussendoor met je groep te doen, het is een mooie manier om het technisch lezen op verschillende manieren in te oefenen.

Boekje: Actieve werkvormen

Deel deze pagina