main-logo
Nieuws
Taaldenkgesprekken

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

“Je hebt je been gebroken en krijgt gips. Nu kom je thuis en je kunt niet goed lopen…”

Taaldenkgesprek met nieuwkomers. Hoe pak je dat aan?

Hoe voer je over dit probleem een uitdagend en leerzaam gesprek met nieuwkomers?

Eerder las je in deze nieuwsbrief over een nieuw onderdeel op de LOWAN-site: taaldenkgesprekken met nieuwkomers. Echte gesprekken over uitdagende onderwerpen, zoals het probleem hierboven. Onderwerpen die leerlingen aan het denken en praten zetten. Ook al met heel weinig Nederlands!
Sinds vandaag is de website uitgebreid met een nieuw onderdeel: de didactiek van taaldenkgesprekken. Wanneer en hoe begin je? Wat zijn goede onderwerpen om over te praten? Hoe help je leerlingen om zich te uiten? En hoe zorg je dat het gesprek lekker loopt?
Laat leerlingen trots zijn op hun ideeën en oplossingen. En help ze zo om vaardige gebruikers van het Nederlands te worden.

De didactiek van taaldenkgesprekken

Gesprekken met nieuwkomers kunnen best lastig zijn. Op de nieuwe pagina’s vind je onder andere een lijst met voorbeelden van krachtige kwesties: uitdagende onderwerpen om met leerlingen over te denken en te praten. En tips om zelf aan de slag te gaan. Van het samenstellen van een goed groepje tot het bieden van taalsteun en het bewaken van de balans in het gesprek. Steeds met videovoorbeelden: die maken concreet wat je tijdens dit soort gesprekken kunt tegenkomen.

Meer over taaldenkgesprekken

Edubites

Je kunt uiteraard zelf door de diverse onderdelen van de website grasduinen. Werk jij liever met een meer stapsgewijze aanpak? Of wil je snel een paar hoogtepunten zien? Probeer dan de gratis Edubites van Eduseries. In een serie van drie korte online modules leer je wat een taaldenkgesprek is en hoe je er met nieuwkomers mee aan de slag kunt. Iedere Edubite duurt ongeveer 10 minuten. Lees meer en meld je aan!

Meer over Edubites

Deel deze pagina