main-logo
Nieuws
Professionalisering

Nieuws

Alle nieuws uit het primair onderwijs

Welke cursus of studie kies jij?

Er is weer een cursus- en studieaanbod voor in het nieuwe jaar. Kennis uitwisselen en opdoen. Hieronder een kort overzicht. Zie in de agenda voor het gehele aanbod.

Klaar voor een Post-HBO?
Komend schooljaar starten een aantal Post-HBO studies die zeer geschikt zijn voor teamleden die in het nieuwkomersonderwijs werken. In Den Haag via het HCO start de Post-HBO NT2. De Post-HBO NT2 wordt wel een basisstudie genoemd voor als je werkt in het nieuwkomersonderwijs. In deze studie vergroot je je kennis over hoe leerling een taal eigen maken en krijg je inzicht in je eigen rol.
Bij de Hogeschool in Utrecht start de Post-HBO ‘Specialist nieuwkomersonderwijs’ een zeer interessante studie die ingaat op de vele facetten die in je in het nieuwkomersonderwijs tegen komt. Daarnaast is er ook nog de Post-HBO Specialist nieuwkomersonderwijs van het Marnix Onderwijscentrum. Er is dus keuze dit jaar. Kijk snel in deĀ  agenda en selecteer op ‘Post HBO’.
Naar agenda

Kennis vergroten met betrekking tot sociaal emotionele vaardigheden?
Er zijn weer een aantal leuke cursussen en trainingen. Een cursus voor onderwijsassistenten over kindgesprekken. Een andere mooie cursus is een train de trainer cursus van Leony Coppens ‘Zorgen voor getraumatiseerde leerlingen’. Deze cursus is altijd snel vol.
Helene van Oudheusden biedt een e-learning aan over traumasensitief lesgeven aan nieuwkomers.
Kijk snel in de agenda voor links – selecteer op ‘sociaal emotioneel’.
Naar agenda

Mooie studiedag over nieuwkomers die leren lezen in het Nederlands
Op 17 september 2022 organiseren Josee Coenen en Marloes Alblas een studiedag. Op deze studiedag leer je wat specifiek nodig is om anderstaligen het lezen in het Nederlands te leren. Je oefent met het aanpassen van de werk- en leesboekjes bij Veilig leren lezen, Lijn 3 of Actief lezen, zodat je deze materialen in de toekomst zinvol kunt inzetten in jouw leesonderwijs.
Naar studiedag 17 september

Taaldenkgesprekken
We hebben veel filmpjes op onze site. Maar hoe start je nu? Via Eduseries is er een gratis e-learning over taaldenkgesprekken. Tevens zijn er nieuwe voorbeelden op onze site toegevoegd.
Naar taaldenkgesprekken

Training binnen eigen school
Natuurlijk kan je ook een training/cursus inkopen die op de eigen school wordt gegeven. Een voorbeeld hiervan is een training over interculturele communicatie vanuit Driehoektraining. Deze groep komt dan met acteur en trainers om vaardigheden te trainen om aan te sluiten bij de grote diversiteit van ouders en verschillende culturele achtergronden. Een paar aandachtspunten delen ze graag kosteloos met iedereen.
Aandachtspunten bij oudercontact

Interesse voor het jonge kind?
Ook komend schooljaar zijn er weer een aantal interessante cursussen specifiek voor teamleden die werken met peuters en/of kleuters. Een 4-daagse cursus, start 16 september 2022, over meertalige kleuters gegeven door onder andere Anne van Buul. Nieuwsgierig? Kijk snel en selecteer ‘jonge kind’.
Naar de agenda

Meer weten over meertaligheid?
In september start er een cursus via het Marnix Onderwijscentrum van 4 bijeenkomsten die specifiek in gaat over hoe je een rijk taalaanbod neerzet voor de meertalige leerlingen bij jou in de klas. Er zijn regelmatig cursussen en bijeenkomsten over ‘meertaligheid’. Via onze agenda kan je ‘meertaligheid’ selecteren zodat je alleen deze agenda items ziet.
Ga naar agenda

Al onze landelijke studiedag genoteerd?
Op 28 en 29 maart 2023 organiseren we weer onze landelijke LOWAN-PO studiedagen.

LOWAN in de regio
In de regio’s worden LOWAN regiobijeenkomsten georganiseerd. De data van deze bijeenkomsten worden gedeeld via de community. Ben jij al lid van de LOWAN community?

Anderen bekeken ook

Professionalisering

Cursus- en studieaanbod

Deel deze pagina