main-logo
Nieuws
Onderzoek

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Onderzoek naar tweetalige digitale prentenboeken

Scholen gezocht voor onderzoek naar het gebruik van digitale tweetalige Nederlands-Arabische prentenboeken.

Waar gaat het onderzoek over?
Goede taalvaardigheden in de eerste taal kunnen bijdragen aan de tweede taalontwikkeling. Er is daarom steeds meer aandacht voor voorlezen in de eerste taal aan meertalige leerlingen. Als onderdeel van een promotie-onderzoek van Hanneke Leeuwestein zijn tien Nederlandse digitale prentenboeken voorzien van een Arabische hulpknop. Tijdens het kijken kunnen kinderen een hulpknop aanklikken die de Nederlandse tekst vertaalt naar het Arabisch. Vanuit de Rijksuniversiteit Groningen wordt onderzocht of deze knop kan helpen bij het verhaalbegrip, de woordenschatontwikkeling, en het plezier dat kinderen ervaren tijdens het bekijken van de meertalige digitale prentenboeken.

Wat houdt deelname in?
Voor dit onderzoek zijn zij op zoek naar scholen met minstens 10 meertalige Nederlands-Arabische leerlingen in de leeftijd van 4 t/m 7 jaar. Bij voorkeur zoeken ze scholen in Noord- en Midden- Nederland. Het onderzoek loopt vier weken. Wat houdt deelname concreet in?

  • Een onderzoeker komt gedurende een periode van 5 weken langs op school.
  • Als leerkracht help je met het verkrijgen van oudertoestemming (Arabische brieven beschikbaar).
  • Leerlingen worden een aantal keer uit de klas gehaald om individueel tweetalige digitale prentenboeken te bekijken op onze tablets, en voor het afnemen van een woordenschattaakje.
  • Als leerkracht hoeft u verder niets te doen.

Uiteraard houden wij ons tijdens het onderzoek aan de coronamaatregelen en doen we voorafgaand aan elk schoolbezoek een zelftest.

Wat levert het op?

  • Deelnemende leerlingen zullen nieuwe woorden leren (gemiddeld 6 per boekje).
  • Meer kennis voor de verdere ontwikkeling van tweetalige digitale prentenboeken.
  • Gratis licentie┬ámet een grote collectie digitale prentenboeken voor gebruik in de klas en/of thuis.

Hoe kan mijn klas/school deelnemen?
Lijkt het je leuk om mee te doen met het onderzoek, of wil je meer informatie? Stuur dan een berichtje, mailtje naar Hanneke Leeuwestein via h.leeuwestein@rug.nl.

Wervingsoproep

Anderen bekeken ook

Meertalige boeken

Onderzoek

Deel deze pagina