main-logo
Nieuws
Bekostiging

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Regeling extra kwartaal bekostiging nieuwkomers PO gepubliceerd

In mei heeft het kabinet aangekondigd eenmalig €21 miljoen extra beschikbaar te stellen voor het nieuwkomersonderwijs in het PO en het VO vanwege de effecten van de coronamaatregelen. Voor het primair onderwijs wordt dit geregeld doordat in het schooljaar 2020-2021 schoolbesturen voor een grotere groep kinderen bijzondere bekostiging voor asielzoekers en overige vreemdelingen aan kunnen vragen. Dit staat in een regeling van minister Slob die is gepubliceerd in de Staatscourant.

De bijzondere bekostiging voor de eerste opvang van asielzoekers en overige vreemdelingen in het PO kan in schooljaar 2020-2021 worden aangevraagd voor leerlingen die korter dan één jaar en drie maanden in Nederland zijn. Die termijn is dus drie maanden langer dan de gebruikelijke één jaar. Ook de bijzondere bekostiging voor asielzoekers gedurende het tweede jaar in Nederland in het PO wordt eenmalig aangepast. Die zal in schooljaar 2020-2021 kunnen worden aangevraagd voor leerlingen die langer dan één jaar en drie maanden maar korter dan twee jaar en drie maanden in Nederland zijn.

Het aanvraagproces en de overige voorwaarden veranderen hierdoor niet. Schoolbesturen van de PO-scholen dienen zoals gebruikelijk aanvragen in voor de verschillende peildata door het schooljaar heen. Maar er komt in schooljaar 2020-2021 dus een grotere groep in aanmerking. Op deze manier kunnen de PO-scholen extra ondersteuning bieden aan kinderen die tijdelijk geen nieuwkomersonderwijs hebben gehad door de sluiting van de scholen in verband met de coronamaatregelen. Scholen kunnen zelf inschatten op welke wijze ze dit het beste kunnen doen voor deze doelgroep.

Anderen bekeken ook

Bekostiging vanuit de overheid

Subsidie inhaal- en ondersteuningsprogramma's

Deel deze pagina