main-logo
Nieuws
Onderzoek

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Onderzoek: schoolloopbaan nieuwkomer, wat werkt?

We zijn nog op zoek naar enkele reguliere scholen die voormalige nieuwkomers (minimaal 3) in groep 7-8 hebben. Ben jij werkzaam op die school? Hieronder meer informatie over het onderzoek en de contactgegevens om je aan te melden.

Waarom dit onderzoek?
Met dit onderzoek beogen we een beter beeld te krijgen van ‘wat werkt’ in onderwijs voor nieuwkomers en zo handvatten te krijgen om het onderwijs te kunnen verbeteren.

Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van de Nederlandse taalvaardigheid, rekenvaardigheid en sociaal-emotionele ontwikkeling van nieuwkomers in het primair en voortgezet onderwijs die hun schoolloopbaan in Nederland startten in groep vijf of later.
Van leerlingen uit groepen 7 en 8 op deze scholen worden zover mogelijk teruggaand in de tijd gegevens uit leerlingvolgsystemen voor taal, rekenen en welbevinden verzameld. Verschillen in scores tussen voormalig nieuwkomers en ‘reguliere’ leerlingen worden zo vastgesteld en of deze in de loop van de tijd veranderen. Daarnaast wordt onderzocht welke kenmerken van leerlingen, aspecten op klas- en schoolniveau en van de pedagogisch-didactische aanpak de verschillen in groei voorspellen en welke het welbevinden van leerlingen ondersteunen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Kohnstamm Instituut met subsidie van het NRO, het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek.

Het Kohnstamminstituut komt naar jou toe!
Als je je aanmeld dan komt een medewerker van het Kohnstamminstituut naar jouw school toe (in juni). Zij gaan dan samen met jou (of IB’er) naar de toetsgegevens van de leerlingen kijken. Daarna worden de gegevens geanonimiseerd.

Aanmelden?

Mocht je meer willen weten of belangstelling hebben voor deelname, dan horen we graag van je. Wij hopen van harte op je deelname! Hieronder de contactgegevens van het Kohnstamminstituut.

Contactgegevens

Kohnstamm instituut

Onderzoeker bij het Kohnstamm instituut:
Régina Petit
rpetit@kohnstamm.uva.nl
020 – 5251332

Deel deze pagina