Nieuws
Alle nieuwsitems voor primair onderwijs
Professionalisering
Welke opleiding of studie kies jij?

Expertise vergroten met betrekking tot het nieuwkomersonderwijs is ontzettend belangrijk. Of je nu op een (grote) nieuwkomersschool werkt, een Tijdelijke Onderwijsvoorziening (TOV) of in het regulier onderwijs: het is belangrijk dat je goed weet hoe een leerling zich een taal eigen maakt en wat jouw rol hierin kan zijn. We hebben weer een overzicht gemaakt van het cursus- en studieaanbod voor het nieuwe schooljaar. Hierbij hebben we gekeken naar een dekkend landelijk aanbod en hebben we onderscheid gemaakt tussen Masters, Post-HBO opleidingen en cursussen. Regelmatig krijgen we de vragen welke bijscholing het best is. Ons antwoord? Dit is voor iedereen verschillend! We adviseren je om eerst met jouw collega’s en leidinggevende in gesprek te gaan over de vraagstukken op jullie school en om goed na te denken over de tijd die je wilt/kunt investeren in bijscholing. Van daaruit kun je zoeken naar een passend aanbod. Welke Master, Post-HBO opleiding of cursus kies jij?
Aanbod Masters
De Master Educational Needs aan Hogeschool Windesheim kent een speciale leerroute ‘Expert in NT2, nieuwkomersonderwijs en culturele diversiteit’. Deze leerroute is geschikt voor leraren in het primair, voortgezet, speciaal onderwijs en beroepsonderwijs die werken met nieuwkomers en geïnteresseerd zijn in meertaligheid en culturele diversiteit. Je leert expert te worden in het nieuwkomersonderwijs en als voortrekker te (gaan) functioneren in het creëren van (taal)onderwijs voor deze bijzondere doelgroep. Ook leer je beleid te ontwerpen voor je eigen onderwijsorganisatie. Deze master wordt aangeboden in Almere, Groningen, Enschede en Zwolle.
Volg je liever een Master aan een Universiteit? Dan is de Master Nederlands als tweede taal en meertaligheid (taalwetenschappen) wellicht iets voor jou. In deze master doe je theoretische en praktische kennis op over het leren van Nederlands als tweede taal of tweede moedertaal, meertaligheid en geletterdheid. Je onderzoekt hoe het Nederlandse (tweede)taalonderwijs en taalbeleid verbeterd kunnen worden. De master leidt je op tot specialist op het gebied van Nederlandse (tweede)taalverwerving en meertaligheid. Ook de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Utrecht bieden soortgelijke masters aan: Toegepaste Taalwetenschap en Meertaligheid en taalverwerving.
Voor schoolleiders, projectleiders en bestuurders die geïnteresseerd zijn in regionale vraagstukken die passen bij het nieuwkomersonderwijs, is de Master Bestuur en Management van Lokale Vraagstukken aan de Radboud Universiteit wellicht interessant.
Aanbod Post-HBO opleidingen
Hogeschool Utrecht verzorgt sinds 2015 nascholing aan leraren die te maken hebben met het onderwijs aan nieuwkomers. Komend jaar bieden ze weer een prachtig aanbod gericht op het lesgeven aan deze bijzondere groep. In de Post-HBO opleiding Begeleiden van nieuwkomers op school krijg je antwoord op vragen als: hoe begeleid ik het taalverwervingsproces en de sociaal- emotionele ontwikkeling bij nieuwkomers? En hoe werk ik hierin samen met ouders?
In oktober 2023 is het ook mogelijk om bij Fontys met een Post-HBO opleiding Leraar Nederlands voor anderstaligen (PO) te starten. Deze opleiding wordt gegeven in Eindhoven.
Marnix Onderwijscentrum biedt eveneens een Post HBO opleiding Specialist Nieuwkomersonderwijs. Deze opleiding biedt handvatten om passend onderwijs voor nieuwkomers te organiseren en te verzorgen. Een mooie praktijkgerichte opleiding.
Hogeschool De Kempel biedt ook een prachtige opleiding Specialist nieuwkomersonderwijs. Hogeschool De Kempel doet dit vanuit een breed perspectief: omgaan met diversiteit is het uitgangspunt van deze opleiding.
Woon je in omgeving Den Haag en wil je daar een Post-HBO opleiding Leraar Nederlands aan anderstaligen volgen? Dan kun je ook bij Bazalt Groep terecht.
Bekijk het overzicht Post-HBO-opleidingen
Aanbod cursussen
Start jij aankomend schooljaar als leraar van een nieuwkomersgroep? Dan is de Starttraining Nieuwkomersleraren bij Bazalt Groep echt iets voor jou. Ook de Training Zien is Snappen (NT2) kun je via de Bazalt Groep volgen. In deze training leer je hoe je een anderstalige of taalzwakke leerling met eenvoudige visuele middelen de Nederlandse taal kan leren.
Wil je leren hoe je kinderen die iets heftigs hebben meegemaakt het best kunt begeleiden? Dan is de Cursus Traumasensitief lesgeven via Medilex wellicht iets voor jou. In deze vierdaagse cursus krijg je kennis over de achtergrond van trauma, leer je het gedrag van leerlingen door een traumabril te bekijken en leer je hoe je deze leerlingen kunt ondersteunen zodat ze weer tot leren komen.
Zoek je meer verdieping t.a.v. het onderwerp traumasensitief lesgeven? Neem dan een kijkje op de website van Leony Coppens. Naast interessante artikelen vind je op deze site ook een Train-de-trainer cursus zorgen voor getraumatiseerde kinderen.
Cedin Onderwijs heeft een breed bijscholingsaanbod ontwikkeld voor scholen die te maken krijgen met nieuwkomers. Zo bieden ze o.a. een Webinar woordenschat stimuleren bij NT2-leerlingen, een Leergang Coördinator NT2 en een Training Traumasensitief lesgeven.
De IJsselgroep biedt het programma Omgaan met anderstalige kinderen in de klas aan bij jullie op locatie. Deze cursus is gericht op leerkrachten die te maken hebben met instroom van anderstalige leerlingen in het reguliere onderwijs. Soms vanuit een taalschool, soms ook door directe plaatsing. Ook biedt de IJsselgroep een cursus aan gericht op jonge nieuwkomers: Basistraining jonge nieuwkomers. In deze cursus leer je welke aanpak en welk onderwijsaanbod het beste aansluit op de behoeften van deze jonge kinderen.
Bekijk het overzicht met cursussen
Bekijk de agenda met trainingen op datum
26 en 27 maart 2024: De LOWAN studiedagen
Op 26 en 27 maart 2024 organiseren we weer onze landelijke LOWAN-PO studiedagen.
Tip: informeer naar scholing op locatie en maak gebruik van onze community!
Wil je met meerdere collega’s (uit jouw regio) een opleiding en/of cursus volgen? Informeer dan bij de verschillende aanbieders naar de mogelijkheden om een cursus of opleiding op jouw locatie te volgen. De LOWAN community kun je gebruiken om scholingswensen van professionals uit jouw regio in kaart te brengen. Ben jij al lid van onze Community?