main-logo
Nieuws
Professionalisering

Nieuws

Alle nieuws uit het primair onderwijs

Ontmoet Batja Mesquita tijdens de LOWAN-studiedagen!

241030 LOWAN websiteHeader studiedagen2025 1280 380

Ben jij betrokken bij het onderwijs aan nieuwkomers? Kom dan naar hét evenement van het jaar: de landelijke LOWAN-PO studiedagen op dinsdag 25 en woensdag 26 maart 2025. Het thema is ‘’Sta(p) in de wereld van nieuwkomers’’. Eén van de sprekers is hoogleraar Batja Mesquita. Zij is een autoriteit op het gebied van culturele verschillen in emoties en bestudeert hoe emoties een hefboom zijn voor inclusie.  

Podcast tip: Zijn emoties universeel?

Het werk van Batja zet je aan het denken over emoties. Beleeft iedereen emoties op eenzelfde manier of is dit cultuurgebonden? Als dat laatste zo is, wat betekent dit dan voor het lesgeven aan kinderen uit vele verschillende culturen? Hoe geven wij in de klas taal aan emoties, die misschien niet of heel anders beleefd worden door onze nieuwkomersleerlingen? Over dit interessante vraagstuk vertelt emotie-hoogleraar Batja Mesquita alvast meer in een aflevering van de podcastserie: Het Uur van NRC.

Zelf ervaren

Vanuit haar persoonlijke ervaringen, om in het buitenland te wonen, analyseert Batja haar eigen emotiebeleving ten opzichte van de emotiebeleving in het land waar ze op dat moment woont. Hier realiseert zij zich, dat haar emotiebeleving misschien wel heel erg Nederlands is. Ze onderzoekt dit verder en komt tot de conclusie dat emotiebeleving cultureel gebonden is.

Nieuwe kijk op emoties

Velen van ons zijn opgegroeid met het idee dat emoties zich binnen jouw persoon afspelen, zoals het beeld in de film Binnenste Buiten van Pixar het toont. Echter is de manier van het ervaren van emoties iets wat wij aanleren en dus is het cultuurgebonden. Batja spreekt daarom niet over emoties ‘van’ ons maar ‘tussen’ ons. Het streven naar altijd maar ‘blij’ zijn is bijvoorbeeld een zeer westerse blik op emoties. Er zijn namelijk ook culturen waar het juist om het streven naar evenwichtige kalme emoties draait en waar uitbundige uitingen van emoties als extreem worden beschouwd.

Hoe kijken wij naar onze leerlingen?

Een interessante blik om te kijken naar het sociaal emotioneel welbevinden van onze leerlingen in de klas. Lezen wij de emoties van onze leerlingen wel goed? Zeker wanneer je geen gemeenschappelijke taal hebt om te spreken over wat er van binnen gebeurt. Moeten wij als onderwijsprofessionals veel voorzichtiger zijn met het interpreteren van hoe een leerling zich voelt?  Bijvoorbeeld voelt die ene leerling die volgens jou nooit echt lacht, zich niet blij in de groep? Of is het onderdrukken van een lach de norm in de cultuur waar deze leerling vandaan komt?

Spreker LOWAN-studiedagen

Batja zet je aan het denken in deze podcast en met haar boek De Emoties tussen ons.
Op de LOWAN studiedagen op 25 en 26 maart 2025 rondom het thema Sta(p) in de wereld van de nieuwkomers is Batja een van de keynote sprekers.

Wil je meer weten?

Beluister hier de podcast: Emotie-hoogleraar Batja Mesqui – Het Uur – Apple Podcasts
Lees het boek van Batja: emoties tussen ons: De Emoties tussen ons – Nederlands
Kom naar de LOWAN-studiedagen 2025 waar Batja een van de sprekers is.

Aanmelden

Deel deze pagina